Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Vaxa, raka, kräma eller skrubba – bästa och sämsta metoderna för att ta bort hår

25 apr, 2024 
kvinna rakar benen utan att få stubb
Här är tipsen som fungerar när du drömmer om lena ben och stubbfri bikinilinje.
Annons
Håll håret rent längre - 6 tipsBrand logo
Håll håret rent längre - 6 tips

Att ta bort hår är självklart inget du måste göra bara för att sommaren närmar sig. Men om du önskar en stubbfria ben och tycker att det är skönt att ansa krullet som gärna tittar ut vid bikinilinjen finns det många alternativ. De snabbaste är de där håret växer tillbaka fortast medan de du behöver lägga lite mera tid på betalar igen med att hålla huden hårfri längre.

Bästa hårborttagningsmetoden som passar dig

1. Hyvel eller kräm – när du vill få bort hår snabbt

Vill du bli kvitt hår snabbt och utan så mycket arbete är det rakning som är absolut smidigast. De flesta som rakar benen gör dock det lite enkelt för sig och då kommer stubbet tillbaka i raketfart. Istället för att bara dra med din rakhyvel en gång nerifrån och upp så kan du få ett bättre resultat om du lägger ner lite mer tid. Mjuka upp håret med ljummet vatten först, på med rakgel och kör sedan först med hyveln medhårs, sedan snett över och sist mot hårets växtriktning, precis som en riktig barberare. Lite mer tid än med rakhyveln tar det med en hårborttagningskräm. Fördelen med den senare är att topparna på stråna blir mjukare och därför upplevs utväxten inte lika stubbig.

Annons

2. Sugaring – skonsam hårborttagning med lång hållbarhet

Att vaxa har många testat, en metod som använts länge. Men visste du att även socker har liknande effekt och också är något man tagit bort hår med sedan urminnes tider. Fördelen med det senare är att det är något mer skonsamt mot huden. Ett tips är att använda mjöl på huden innan du börjar för bättre fäste.

3. Maskiner för hårborttagning – dyrt men effektivt

Vill du ha en mer permanent hårborttagning finns det i dag maskiner för hemmabruk som kan hjälpa till. En epilator ­består ofta av rullar som rycker upp stråna vilket inte är skönt men effektivt. Vill du ha ännu mer hållbart resultat är IPL, ­intensivt ­pulserande ljus, ett tips. Maskinerna är en dyr ­investering men håller länge.

Bästa hårborttagningsprodukterna

Venus & Satin Care är ny serie från Gillette som är speciellt framtaget för intimrakning. Här finns rakhyvel som passar extra bra för känsliga områden, men även rengöringsgel och lugnande serum att använda efteråt. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons
nytt hårborttagningskit med rakhyvel, gel och serum från Gillette Venus

Estrids rakhyvel är skönt tung i handen och ger nära rakning utan att det blir blessyrer. Den finns numera i många fina färger så att du lätt kan hitta en favorit. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Estrids rakhyvel i nya fina färger

Ekologiska Soothing Shaving Balm från svenska Melle ger skönare rakning och bjuder på både vårdande, återfuktande och mjukgörande ­ingredienser. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
Soothing shaving balm från Melle

Hos nya märket Womn finns Hair Removal Cream utvecklad för känslig hud som verkar på bara 4-8 minuter och där sötmandel-olja och sheasmör gör huden len. Även Serum med kojicsyra som motverkar inåtväxande strån och rakplitor. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Hair Removal Cream från womn

Spray on hårborttagningscreme från Veet är snabbt och enkelt sätt att bli kvitt hår på kroppen och dessutom slippa stubbig utväxt. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Silky Fresh Spray On Hair Removal cream från Veet

Vill du vaxa men har känslig hud är Sugaring med arganolja från Veet en bra och skonsam metod. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Sugar Wax Kit från Veet

Sliick by Salon Perfect är modernt hemmavax-kit med pärlor du enkelt värmer i micron plus en snygg och smart utformad behållare. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
Vaxkit från Sliick by Salon Perfect
©2021 American Int'l. In

Det senaste inom hemma-apparater är Foreos exklusiva Peach 2 med IPL-ljus som tar bort hår mer permanent. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Peach 2 från Foreo

Silk-epil 9 från Braun är klassisk epilator som uppdaterats många gånger med ny teknik. Denna version tar även korta hår och har en kylande effekt. Den passar om du har mycket du vill ta bort och gärna vill göra det så sällan som möjligt. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
Braun Silk-Épil 9

Minska irriterad hud och röda prickar med Prebiotic after shave & wax gel från Ellen med lugnande havre och allantoin. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Prebiotic After Shave & Wax Gel från Ellen

Så slipper du knottrig och röd hud efter hårborttagning

kvinna som rakar benen i badkaret

För att få ett så bra resultat som möjligt och slippa ­irritationer är två saker viktigt oavsett vilken metod du använder. Mild exfoliering kommer att ta bort döda hudceller vilket hindrar hår från att fastna under ­huden. Lugnande och återfuktande produkter efteråt gör att du undviker röd hud och irriterande kli.

Annons

Varning för den nya trendiga hårborttagningsmetoden

Det senaste året har en nygammal hårborttagningsprodukt börjat snurra på sociala medier. Det ser ut som en vante eller en liten platta som du arbetar med över huden. Visst försvinner håret och det går snabbt. Anledningen är att du slipar bort stråna. Detta är otroligt vanskligt. Många som testat vittnar om hur huden blir svedd, svider efteråt och ibland till och med har blivit sårig. Välj hellre någon av metoderna ovan. Glöm dock inte att göra ett hudtest först om du planerar att använda kräm eller vax. Det är viktigt att säkerställa att din hud inte är överkänslig mot ingredienserna.

Annons