Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Bäst deodorant – som håller dig fräsch hela dagen

05 jan, 2023 
AvJessica Blockström Hember
Fotografmarta wave/pexels
Bäst deodorant
Med de här favoriterna från deo-hyllan är du fukt och lukt-säkrad även stressiga dagar.
Vilken deodorant är bäst?
Här är resultatet av Feminas test.
Annons
5 vanliga myter om hygien som inte stämmerBrand logo
5 vanliga myter om hygien som inte stämmer

Svett är en märklig sak som kroppen trycker ut genom porerna. Att den finns där för att kyla ner oss har vi förstått. Men har du också märkt att svetten ändrar karaktär med åren. När klimakteriet närmar sig så börjar det många gånger lukta ännu mer och även annorlunda. Många upptäcker att de behöver uppdatera sin deogarderob med något som är mer effektivt. Är du på jakt efter en ny deodorant? Något som verkligen gör att du slipper känna den där klibbiga svetten tränga ut i armhålan och hindrar lukten som ofta kommer som ett brev på posten? Då ska du kolla här. Det har kommit en hel del nyheter på deodorant-hyllan, både från klassiska märken som Rexona och Vichy men det finns också några svenska uppstickare som visat sig vara utomordentligt bra. Vi har testat och hittat en hel del deodorant-favoriter. Alla som nämns här är antiperspiranter, det betyder att de innehåller aluminiumsalter som både stoppar svetten och motverkar bakterier.

Alkoholfri deodorant

deodorant från vichy

Vichy är ett märke som lanserat en hel del favoriter på deodorant-fronten de senaste åren. Här kan du hitta en deodorant för olika önskemål. Deras senaste stjärna heter Clinical Control och är en antiperspirant som håller dig lukt- och fuktfri i många timmar. Den är faktiskt inte alkoholfri som det står på förpackningen men den innehåller en slags alkohol som inte är dålig för huden. Tvärtom håller C14-22 alcohol huden mjuk. Här finns också zink i deodoranten som motverkar trist lukt samt mineralen perlite som absorberar fukt. Det är en deodorant med en doft som är fräscht blommig.

Annons

Clinical Control 96H Antiperspirant Deodorant från Vichy kostar 139 kr/50 ml och den finns här. (reklamlänk)

Krämig deodorant med smart komplex

effektiv deo från rexona

Gillar du inte att känslan av att rolla dig under armarna är den här krämiga deodoranten från Rexona toppen. Formulan i Maximum Protection upplevs inte ett dugg blöt men den fungerar bäst om du inte drar den över huden, dutta istället på dig deodoranten. Det kan låta krångligt men har du problem med svettlukt är det helt klart värt besväret. För denna håller dig torr och fräsch i minst ett dygn, mycket tack vare att här också finns t ex majsstärkelse, silica och silikoner tillsammans med aluminiumsalterna. Doften är fräscht ren och till en början ganska stark. Många upplever att deon inte är så dryg men du behöver inte mycket för att få effekt. Deodoranten innehåller cyclopentasiloxane så vill du undvika det ämnet bör du välja en annan produkt.

Annons

Maximum Protection Deo Stick Clean Scent från Rexona kostar 99 kr/45 ml och den finns här. (reklamlänk)

Behagligt mjukgörande deodorant

fuktgivande deodorant med äppeldoft från ida warg

En av de allra skönaste deodoranterna att använda är Ida Wargs deo Hydrating Antiperspirant som lanserades förra året. Förutom mineralsalter som effektivt stoppar svetten och lukten så innehåller den mjukgörande sheasmör och fuktgivande propanediol. Kulan är lite mindre än på traditionella roll-ons och förpackningen väldigt lätt att få med sig tack vare smidig tub, perfekt i gymväskan eller till weekendresan. Doften är härligt fräsch med tydliga noter från grönt äpple.

Hydrating Antiperspirant från Ida Warg kostar 129 kr/50 ml och den finns här. (reklamlänk)

Gymsäkrad deodorant

Deodorant från svenska moss & noor

En av de mest hyllade deodoranterna det senaste året är svenska gym-märket Moss & Noors After Work Out-variant. Den finns i tre varianter varav ett par av dessa har lite olika dofter av mint. Men den vi fastnat för bjuder på härligt friska noter av grapefrukt. Detta är en antiperspirant utvecklad för folk som gillar att svettas på gym men ändå inte vill stinka. Det gör man inte. Och den fungerar fint även om du inte lyfter vikter utan bara är en kvinna med vallningar som vill känna sig fräsch. Deon innehåller propylenglykol som kan låta läskigt men faktiskt har både fuktbindande och antibakteriella egenskaper.

Annons

After Workout Deodorant Fresh Grapefruit från Moss & Noor kostar 109 kr/60 ml och den finns här (reklamlänk).

Lyxig deo med sofistikerad doft

lyxig deodorant från sniph

Elegant både till design och doft är svenska parfymhuset Sniphs senaste lansering. 006 Deodorant är del av deras nya Body Collection och doften man valt är märkets egna EdP Liv med noter från bergamott, jasmin, sandelträ, ylang ylang och mysk. Här får du en effektiv antiperspirant som är sofistikerat doftsatt och ändå till ett väldigt bra pris. Riktig vardagslyx helt enkelt. Dock inga mjukgörande eller på andra sätt hudvårdande ingredienser i den här deodoranten.

006 Deodorant från Sniph kostar 125 kr/50 ml och den finns här.

Vad är skillnaden mellan deodorant och antiperspirant?

Egentligen så är det stor skillnad. En deodorant maskerar bara lukt och hindrar inte någon fukt medan en antiperspirant stoppar svetten från att komma ut genom att dra ihop svettkörtlarna. Det gör att den inte kan blanda sig med bakterier på hudytan och börja lukta illa. Det knepiga idag är att antiperspiranter fått ett oförtjänt dåligt rykte då det har spridits falsk information om att produkter med aluminiumklorid täpper till porerna och så småningom kan leda till sjukdom. Det finns idag inga som helst bevis för det och mängden aluminium du får genom en antiperspirant är försvinnande liten jämfört med vad du får i dig genom t ex mat. Problemet är att många märken undviker att kalla sina produkter för antiperspiranter av just den här anledningen. Istället skriver man deodorant i namnet vilket blir missvisande.

Annons

Tricket när din deo plötsligt slutar fungera

Har du upptäckt att den antiperspirant du använt länge och verkligen gillar plötsligt verkar ha tappat kraften? Det kommer små slingor av odör från armhåletrakten trots att du både tvättat och rollat dig? Då kan det ha byggts upp ett litet lager av döda hudceller tillsammans med bakterier som inte går bort med vanlig tvål. Ett riktigt enkelt och smart knep som hjälper dig att snabbt få ordning på problemet är att fukta en bomullsrondell med lite exfolierande vatten och svepa över huden här. Det tar bort döda hudceller och gör huden fräsch igen. Voila! Problemet löst och du kan fortsätta använda din favorit-deo.

Annons