Artikeln innehåller reklamlänkar
Frisören och Instagrammaren Emelie ”Hairtalk by Emelie” Johansson
2:26

Efter reklamen: Skönhetsredaktörens bästa torrschampon

(2:26)

Att bli frisör var inget Emelie Johanssons mamma rekommenderade sin dotter. Hon utbildade sig till frisör men arbetade bara ett par år på salong innan hon tröttnade på kraven att göra kunderna nöjda. Ödet ville ändå styra Emelie till salongens värld och just nu finns det ingen som ger oss så många smarta tips och råd för ett snyggt och välmående hår.

– Med mammas ord i bakhuvudet blev drömmen i stället hudterapeut eller makeupartist, men den utbildning jag tänkt gå låg i Umeå och det var för långt bort för att jag skulle ha chans att komma in. Därför blev det trots allt frisörlinjen. Väl där insåg jag hur otroligt kul det var.

När Emelie var klar med skolan fanns bara ett mål – att ta sig till Stockholm. 2015 gick flyttlasset och det tog inte många dagar innan hon landat sitt första jobb. Men hon ville mer än bara klippa. Hon fick två erbjudanden: ett prestigefullt jobb som färgtekniker på välkända Wella och ett som utbildare på ett litet företag vid namn Hairtalk som gör hårförlängningar.

– Hairtalk var nystartat och okänt, inte vad jag tänkt. Men efter att ha bollat med pappa kom jag fram till att jag på ett litet företag skulle få mycket utrymme och lättare få gehör för mina idéer.

3 favoriter med heta hudvårdsingrediensen bakuchiol

Instagrammade under namnet Hairtalkbyemelie

Som utbildare på Hairtalk fick Emelie göra hårförlängningar på influencers som Petra Tungården och Isabella Löwengrip. De laddade upp bilder både på det fina resultatet och på den duktiga frisören vilket fick folk att börja följa även Emelie. Hon la upp sin första video på Instagram 2019 under namnet Hairtalkbyemelie och sedan gick det fort.

Mycket pedagogiskt visade Emelie Johansson vad som händer med håret utan värmeskydd.

I dag har hon över 25 000 följare. Med värme och glimten i ögat ger hon handfasta tips som fungerar, är pedagogisk och överraskar ständigt med roliga vinklar. Som när hon demonstrerade skillnaden på håret med och utan värmeskydd med hjälp av brödrosten. Eller var först på bollen att locka håret med en strumpa.

Var får du dina idéer ifrån?

– Mycket kommer från frågor mina följare ställer men jag kollar också på japanska youtubers och på Tik Tok. Där testar folk så mycket sjuka saker som jag sedan prövar på mig själv.

Så får du håret att växa bättre

Vilken är vanligaste frågan från dina följare?

– Hur man får lockarna att hålla och hur man får håret att växa bättre. Svaret på den första är att tänka på grunden, inte tvätta håret med något som gör det för tungt, använda värmeskydd med stadga och låta lockarna svalna i sin form. För att håret ska växa bättre är det viktigt att hårbotten mår bra. Vi är för dåliga på att tvätta rent där. Stimulera också med massage och ta hand om längderna med fukt.

Vem är Hairtalk by Emelie?

Namn: Emelie Johansson.

Gör: Frisör som gör succé på Instagram under namnet Hairtalkbyemelie med smarta, roliga och inspirerande tutorials.

Ålder: 28 år.

Bor: På Östermalm i Stockholm.

Aktuell: Är ny jurymedlem i Swedish Beauty Awards.

Har du någon hjärtefråga?

– Under tiden på Hairtalk jobbade jag ofta med folk som drabbats av cancer och alopeci. Det gav insikt i hur det är att tappa håret och det gör att jag brinner för detta med håravfall.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Förutom att det är kreativt så älskar jag kontakten med kunderna och vill aldrig byta bort det.

Vilka egenskaper har du mest nytta av?

– Mitt norrländska lugn. Jag har också bra arbetsmoral och vill hela tiden lära mig saker.

Vilken är den största myten om hår?

– Många tror att man har mjäll för att hårbotten är torr. Det är ganska få som faktiskt har mjäll och har du bara torr hårbotten ska du absolut inte använda mjällschampo.

Nya svenska produkten som fixar finaste sommarfötterna

Emelies 5 sköna tips

  1. Tvätta alltid håret två gånger och se till att jobba in och massera ner ditt schampo i hårbotten. Var också noga att skölja ur ordentligt efteråt.
  2. Välj schampo efter vad din hårbotten behöver och sedan balsam efter vad längderna har behov av. Du måste inte ha allt från samma serie.
  3. Ge dina längder fukt, stråna behöver smörjas kontinuerligt då de lätt torkar ut av allt vi gör. Skippa inte balsam för att du tror att det blir tungt.
  4. Ta hand om håret även när du sover. Borsta igenom innan läggdags med en borste utan piggar för att få ut det naturliga smörjmedlet över stråna. Applicera sedan några droppar hårolja, leave in-spray eller nattmask för att återfukta under natten.
  5. Byt gärna ut bomullsörngottet mot ett i siden. Bomull drar ut fukt ur håret.

Emelies hårfavoriter

Fukt Hydrating Treatment från Björk

Fukt Hydrating Treatment från svenska Björk ger en rejäl fuktboost så att håret blir både glansigt och mjukt, en riktigt bra produkt till torrt hår. Ca 219 kr/200 ml.

Här kan du hitta Fukt Hydrating Treatment (länk till Kicks).

Djuprengörande schampo Maxi Wash från Kevin Murphy

Maxi Wash är ett djuprengörande schampo från Kevin Murphy. Du behöver göra ordentligt rent med jämna mellanrum för att få både fräsch hårbotten och fräsch färg. Ca 289 kr/250 ml.

Här kan du hitta Maxi Wash (länk till Lyko).

Välgörande hårcremen High Dive från R+Co.

High Dive från R+Co är en välgörande creme för håret som du låter sitta kvar. Den ger fukt och glans utan någon formande effekt. Ca 319 kr/147 ml.

Här kan du hitta High Dive (länk till Åhléns).

Torrschampo Perfect Hair Day Dry Schampoo från Living Proof

Perfect Hair Day Dry Shampoo från Living Proof är mitt favorit-torrschampo då det rengör utan att lämna en kladdig och sträv känsla. Ca 289 kr/198 ml.

Så skapar du enkelt glamourösa stilen – med nya bubbeltrenden

Mer läsning

Femina