Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Experter: Därför får du fint hår av att äta choklad

20 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografPExels.
kvinna äter choklad
Att äta choklad kan göra att du får hälsosamt och friskt hår.
Enligt experter kan chokladmumsande göra att du slipper både mjäll och göra att håret får mer volym.
Här är alla hårfördelar som kommer med att äta choklad.
Annons
Frisören tipsar: Så tvättar du håret för att hålla det återfuktatBrand logo
Frisören tipsar: Så tvättar du håret för att hålla det återfuktat

Äta choklad är något som de flesta av oss njuter av att göra regelbundet. De flesta är dock inte medvetna om att choklad faktiskt kan ha flera bra hälsofördelar – inte minst för ditt hårsvall.

Om du äter choklad som har en kakaohalt över 70 procent så kommer det påverka ditt hår positivt på en rad olika sätt. Kakao innehåller A-vitamin, magnesium, järn, koppar och zink, som alla är näringsämnen som kroppen behöver i rätt mängd.

Här är tre positiva effekter som chokladätande kan ha på ditt hår!

Hårväxt och volym

Studier visar att näringsämnen i form av vitaminer och mineraler spelar en viktig roll när det kommer till stimulerandet av hårväxt och hälsosamma hårsäckar. A-vitamin hjälper blodtillförseln i hårbotten, vilket i sin tur är viktigt för att håret ska växa ordentligt. Personer som tappar mycket hår har ofta brist på både järn och zink i kroppen, men genom att äta mörk choklad kan kroppen bilda mer hemoglobin som gör att syret tar sig ut i cellerna och stimulerar tillväxt.

Annons

Mjäll

Chokladens zink, antioxidanter och anti-inflammatoriska egenskaper gör att det är ett bra sätt att motverka mjäll och irriterad skalp. Zink hjälper till att kontrollera hårbottens bakteriekultur och fettproduktion. Om hårbotten producerar mer olja än normalt så kan det göra att man drabbas av mjäll.

För att chokladen ska ha effekt här är det dock viktigt att man inte äter för mycket socker, för då försvinner effekten. Insulintoppar som kommer av att äta socker kan istället öka fettproduktionen i hårbotten, så det hela får motsatt effekt.

Glåmigt hår

Vad du äter påverkar ditt hårs kvalitet och mående – en balanserad kost med mycket vitaminer och mineraler gör under för att håret ska upplevas som friskt, starkt och hälsosamt. Genom att äta mörk choklad och få i dig alla de nyttiga ämnena så kommer dina hårsäckar syresättas bättre och göra att håret mår bättre, och då också blir snyggare. Järn, zink och koppar i mörk choklad kan absolut bidra till en tjock och glänsande hårman.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons