Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så får du fina och fräscha fötter - bästa metoderna och knepen.

23 mar, 2022 
AvJessica Blockström Hember
Fotografkarolina grabowska/pexels
sandalfina fötter i sanden och svart nagellack
Det är hög tid att slipa bort vinter-raggen och göra dig redo för den stundande flipflop- och sandalsäsongen. Vi hjälper dig!
Annons
3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du demBrand logo
3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du dem

Våren väntar runt hörnet och det plötsliga ljuset sätter allt från otvättade fönster till försummade fötter i blickfånget. Så hur får man fason på de där tjocka kanterna som etablerat sig på knölar och hälar? Vad kan man göra för att fräscha upp trista vinterfossingar? En hel del faktiskt. Här är våra favoritknep för att få fötterna i fin form för allt från sköna flipflops till tjusiga sandaletter.

Sock-metoden

Har du mycket torr och tjock hud som är knepig att fila bort är exfolierande sockor toppen. Här får du ett par plastsockor med fruktsyror och naturliga extrakt i en gelformula som löser upp hård hud. Dock kommer inte effekten direkt, du får vänta ett par veckor. Då börjar den döda huden plötsligt släppa och fram träder nyponfräscha och lena fötter.

smarta sockor med exfolierande gel

Klassikern Exfoliation Foot Peel från Baby Foot kostar 229 kr och finns här (reklamlänk).

Tänk på!

Ha tid på dig när du ska köra sockorna och se till att du kan sitta bekvämt. Lägg inte upp fötterna då formulan kan irritera den tunna huden som sitter ovanpå fötterna.

Annons

Syra-metoden

Förra året lanserades en ny svensk produkt med syror som du sprayar på huden. Den behöver bara 60 sekunder på sig för att lösa upp hård hud på t ex hälarna, tack vare en mix av glykolsyra, mjölksyra och äppelsyra. Du gör rent fötterna, sprayar där du vill ha effekten och väntar. När en minut gått tar du till filen som enkelt slipar bort torr hud och förhårdnader så fötterna blir mjuka, släta och fina. Skölj till sist så där inte ligger någon produkt kvar på huden. Den innehåller även en del mjukgörande ingredienser men mitt tips är ändå att du smörjer in fötterna efteråt med fotkräm.

spray från Lova Skin som tar bort förhårdnader

Instant Foot Peeling från Lova Skin kostar 499 kr/100 ml och finns här (reklamlänk).

Tänk på!

Om du inte använt din spray på ett tag kan själva sprutmekanismen sluta fungera. Då kan du enkelt skaka flaskan, ta bort korken och applicera formulan med en pensel istället. Undvik också här att få produkt på den tunna huden på ovansidan av foten.

Annons

Skrubb-metoden

Har du inte jätteskruttiga fötter men vill få bort lite torra kanter och smuts som fastnat på ytan så är det toppen med en skrubbtvål under fotbadet. Jag använder det även i duschen emellanåt. Det är speciellt bra om du haft skor på dig som färgat av sig. Blöt fötterna, blöt tvålen och börja arbete över huden.

peelingtvål från glossier

En favorit jag återkommer till är Body Hero Exfoliating Bar från Glossier som är perfekt formad för att glida bra över hälarna. Den innehåller bambupulver som skrubbar utan att det blir rispor samt solrosolja och aloe vera-juice. Den kostar 140 kr och finns här.

Mask-metoden

Har du jobbat med fotfilen under vintern men huden här är mycket torr så kanske det bara behövs en rejäl fuktboost för att få fötterna i fin sommarform. Här finns också smarta sockor du kan använda, perfekt att göra när du ändå ska kolla en film eller bläddra i ett härligt magasin.

fuktmask med sockor för fötterna

Moisturising PediMask från Scholl innehåller bland annat återfuktande aloe vera som ger piggare och fräschare fötter på bara 20 minuter. Den kostar 79,90 kr och finns här (reklamlänk).

Tips!

För ännu bättre effekt av din återfuktande fotmask är det perfekt att först peela huden för att mjuka upp den och få bort döda hudceller. Här kan du använda en peeling för kroppen eller ansiktet, det måste inte vara en som är framtagen bara för fötterna.

Annons