Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Face mapping – det kan dina finnar bero på

16 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna med finne på kinden.
Finnar är något de allra flesta får emellanåt, i olika utsträckning.
Men om du märker att finnarna alltid samlas på samma ställe i ansiktet så kan det bero på hälsoproblem eller obalans i olika delar av kroppen.
Här är Feminas guide till face mapping – så här hittar du vad dina finnar kan bero på, och hur du kan göra för att bli av med dem.
Annons
8 myter om acne - sant eller falskt? Med hudläkaren Fifi StehagBrand logo
8 myter om acne - sant eller falskt? Med hudläkaren Fifi Stehag

Att få finnar är aldrig roligt – det gör ont och stjäl fokus i ansiktet. När en finne dyker upp vill vi bara att den ska försvinna så snabbt som möjligt, vilket helt klart kan vara lättare sagt än gjort. Visst kan olika hudvårdsprodukter fungera i varierande utsträckning, men ibland kan du behöva ändra dina vanor eller se över hälsan för att de mer envisa finnarna ska försvinna.

Vad är face mapping?

Face mapping går ut på att ansiktet återger hur du mår på insidan. Genom att ”kartlägga” olika delar av ditt ansikte kan du plocka upp signaler på hur du mår i kroppen. Finnar i olika delar av ansiktet kan nämligen vara kopplade till olika inre organ och delar av din kropp.

– Akne har med kost, allergier, stress, hormoner, och uttorkning att göra, men de olika områdena i ansiktet avslöjar just vilka av dina organ som orsaker uppkomsten av aknen, berättar hälsoexperten John Tsagaris till Daily Mail.

Annons

Här nedan kan du se vad finnar i olika delar av ansiktet kan betyda.

Finnar på hakan

Om du brukar få finnar på hakan kan det vara din mage du ska titta närmare på. Finnar på hakan är nämligen kopplade till tunntarmen och matsmältningen. Testa att få in mer fibrer i din kost.

Kvinna med akne mot neutral bakgrund.
Finnar på olika ställen i ansiktet kan vara kopplade till olika saker.

Finnar i pannan

Pannan är kanske bland det vanligaste stället att få finnar på, och även här är det kopplat till matsmältningen – men inte bara. Även urinblåsans hälsa spelar in här. Har du problem med finnar i pannan som inte försvinner kan det vara dags att se över kosten, men också vattenintag. Drick mer vatten, ät mer grönsaker och minska intaget av fett under en period för att se om det blir skillnad.

Finnar på – och i – näsan

Får du ofta finnar på näsan borde du kolla ditt blodtryck – det är nämligen kopplat till hjärtat. Träna kondition regelbundet, och minska också mängden salt i kosten.

Annons

Finnar på kinderna

Att få finnar mitt på kinderna och under ögonen är kopplat till andningen – lungorna och bihålorna spelar in här. Personer som röker eller har allergier får oftare finnar på kinderna. Men även ökad stress eller för mycket laktos kan ge finnar på kinderna, så testa att skära ner på laktosintaget om du har problem med finnar här.

Finnar på halsen

Finnar på halsen och under hakan är kopplat till stress, och kan ses som ett tecken på att du har för mycket att göra just nu. Slarva inte med sömnen, och var snällare mot dig själv.

Finnar på käklinjen

Finnar längs med käklinjen är ofta kopplat till hormoner och hormonbalans, speciellt för kvinnor. Det är till exempel inte ovanligt att få finnar längs käken under ägglossning eller mens. Men har du finnar här oftare än så kan det vara så att du har hormonobalans.

Finnar mellan ögonbrynen

Finnar mellan ögonbrynen är kopplat till levern. Minska ditt alkoholintag, och undvik att äta sent på kvällen, så att din lever får tid att återhämta sig under natten.

Annons