Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Skönhetsexperten: Här är serumet för din hudtyp – 5 varianter

26 apr, 2023 
serum torr hud känslig
Törstar huden efter mer fukt, behöver den hjälp att få tillbaka studsen eller har porerna kanske börjat synas tydligare? Satsa på ett serum, rutinens fixare som med lätt formula går på djupet med problemen.
Annons
Så föryngrar du huden med tio årBrand logo
Så föryngrar du huden med tio år

Grunden till en mjuk och fräsch hy är rengöring, ansiktskräm och solskydd. Men vill du verkligen göra skillnad är serum vad du ska stoppa in i rutinen.

Ett serum har en lätt konsistens som snabbt går ner i huden och levererar en koncentrerad mängd aktiva ingredienser. Det ger din hy den lilla extra skjutsen som kan behövas för att balansera, boosta naturliga funktioner eller korrigera något som är fel. Många serum ser även till att produkterna du använder efteråt får bättre effekt, genom att slussa dem djupare ner.

Så vad kan du förvänta dig av ett serum? En del riktar in sig på linjer, rynkor och spänst medan andra har pigmenteringar och ojämn hudton som måltavla. Det finns serum som snabbt lindrar och hjälper torr, känslig och stressad hy och de som komponerats för att motverka porer och plitor.

Annons

Men vad är skillnaden mellan serum, booster, koncentrat och essence? De tre första är faktiskt samma sak. Essence är däremot en produkt som ursprungligen kommer från Asien och blev populär här i samband med att trenden med K-beauty svepte in. Det är ett slags lättflytande vatten som går djupt ner i huden och ger fukt framför allt. Beroende på hur mycket du använder kan det också fylla ut torrhetslinjer, ge bättre spänst och daggfräsch lyster. Det kan innehålla en liten dos aktiva ingredienser men har inte samma tryck i formulan som ett serum. Du får helt enkelt inte samma långvariga effekt.

Serum för torr hy

Här hittar du serum som ger fukt och ser till att den stannar kvar i huden. Fin bonuseffekt är att du kan få mer spänst och lyster till glåmig och trött hy. Moderna fuktserum bjuder ofta på ingredienser som jobbar i flera lager för att binda ihop fukten, till exempel ceramider, glycerin, hyaluronsyra och panthenol.

Annons
Revitalift Filler Hyaluronic Acid

1. Revitalift Filler Hyaluronic Acid från L’Oréal Paris är friska svala droppar som smälter in i huden och ger massor av skön, lystergivande och plumpande fukt. Här får du en stor dos hyaluronsyra och en nypa C-vitamin. Ca 249 kr/30 ml.

Serumide

2. Serumide från CLE är en silkeslen nästan krämlik formula full av välgörande ceramider, fuktgivande hyaluronsyra, lugnande betaglukan och skyddande spirulina som tar bort all yttorrhet. Huden blir slätare och mjukare. Ca 699 kr/50 ml.

Annons
serum Shiseido

3. Bio Performance Skin Filler Serum från Shiseido ger inte bara fukt med sin tvåstegsformula. Man har fått fram en kompakt hyaluron­syra som vidgar sig och pressar upp huden från insidan så det blir rejält med härlig studs igen. Därför är den toppen för en mogen hy. Duon finns som refill. Ca 2 600 kr/2 x 30 ml.

Serum för pigmenterad hy

Stabila varianter av C-vitamin ger klarare hud med fint glow och kombineras det med andra hudförbättrare, till exempel niacinamid och trendig tranexamsyra, går pigmenteringarna en tuff match till mötes.

la roche-posay serum

4. Pure Niacinamide Serum från La Roche-Posay ger en hög dos niacinamid ihop med hyaluronsyra och hepes för att återfukta, dämpa pigmentfläckar, ge finare yta och starkare barriär. Ca 398 kr/30 ml.

Annons
Maggie by kakan serum

5. Vitamin C Oil från Maggie by Kakan är lena väldoftande droppar där man kombinerat C-vitamin med niacinamid och tranexamsyra. Resultatet är babylen hy med fin lyster och mindre synliga pigmenteringar. Ca 600 kr/30 ml.

Exuviance serum

6. Total Correct C Tone Correcting Serum från Exuviance Professional har lätt exfolierande effekt som gör att C-vitamin bättre tas upp av huden. Tonen blir klarare och jämnare med fint glow. Förutom C-vitamin får du PHA-syra samt antioxidanterna grönt te och extrakt från mattram som stärker skyddet mot yttre stress. Passar även känslig hy. Ca 599 kr/30 ml.

Annons

Serum för mogen hy

A-vitamin har länge varit den magiska ingrediensen när det gäller att motverka ålderstecken som linjer och förlorad spänst. Den kan verkligen göra stor skillnad men många upplever att huden inte riktigt klarar dess kraftfulla verkan. Kul därför att du numera kan hitta en mängd serum med andra nya spännande ingredienser och kombinationer som piggar upp mogen hy på många sätt. Här är några favoriter.

Lancome serum

7. Lancômes smart komponerade Rénergie H.C.F Triple Serum bjuder på hyaluronsyra, ferulinsyra och C-vitamin med niacinamid i varsin kammare. De mixas ihop till en len dröm då du trycker på pumpen, en mix som fixar slätare, fräschare och fastare hy. Ca 1 415 kr/50 ml.

Annons
Dior serum

8. Väldoftande Le Sérum från Diors klassiska serie Capture Totale har en hög andel välgörande växtextrakt och fermenterade blomsterkomplex i sin lotionliknande formula. Det boostar hudens moderceller vilket ska ge en fylligare, tajtare och mer lysande hy. Ca 1 010 kr/30 ml.

Mantle serum

9. Mantles The Rebound Serum är en modern mix av botaniska stamceller, hyaluronsyra och pep­tider ihop med märkets signaturingrediens CBD vilket bättrar på reparations­processerna i huden och ger härlig studs. Ca 950 kr/30 ml.

Annons

Serum för att motverka stora porer och plitor

Genom att balansera hudens egen produktion av olja, motverka att bakterier frodas och förbättra hudens spänst kan du minska risken för att det ska bli inflammerade finnar samtidigt som porerna kommer att se mindre ut. Här är två alternativ som jobbar precis så.

Dr Barbara serum

10. The B Better Niacinamide Serum från Dr Barbara Sturm är en multifunktionell mix som får porer att se mindre ut, balanserar oljeproduktionen och dämpar rodnader samt pigmenteringar. Här kombineras niacinamid med lugnande panthenol. Ca 1 449 kr/30 ml.

Elixir serum

11. Ikoniska Niactil 4 % från norska Elixir Cosmeceuticals är en återfuktande gel som tydligt minskar synligheten av porer och rodnader samtidigt som huden blir mindre känslig. Nyckeln är niacinamid ihop med glycerin och salicyl­syra. Använd under fuktkräm om du har torr hy eller för sig själv till kombinerad/fet hy men passar även dig med rosacea. Ca 375 kr/30 ml.

Annons

Serum för känslig och röd hud

Om huden känns storleken för liten, lätt irriteras och ofta rodnar är det viktigt att stärka barriären. Men här behövs också fukt och skydd. Precis det får du med denna duo.

Sensibio serum

12. Sensibio Defensive Serum från Bioderma har befriande lätt konsistens som gör huden skön och mjuk igen. Här får du mycket fukt som ihop med peptider, E-vitamin och karnosin ger starkare hudbarriär och skyddar mot yttre stressfaktorer. Ca 349 kr/30 ml.

Akademikliniken serum

13. Lotionliknande Pure Epi Calm från Akademikliniken är otroligt behaglig, huden känns genast lugn och mindre röd. Nyckeln är extrakt från edelweiss ihop med den ­superfuktbindande molekylen ectoin som stärker barriären och skyddar. Ca 965 kr/50 ml.

Annons

Glöm inte …

… att smörja in även halsen. Och har du ­något kvar i handflatorna – svep det över hand­ryggarna för en extra boost där.

Så används serum

Serum används efter rengöring men före ansiktskräm. En del gör sig bättre om du applicerar dem på torr hy, till exempel serum med ­C-vitamin, medan andra tas emot snabbare om huden är lite fuktig. Det gäller framför allt återfuktande serum.

Använd serum med C-vitamin på morgonen då den här antioxidanten boostar hudens skydd mot solljus och luftföroreningar. Är ditt serum en olja? Då kan placeringen i rutinen variera. Är det en lätt olja masserar du in den efter rengöring medan rikare växtolje-serum läggs ovanpå kräm alternativt mixas med den. Har du flera serum? En bra tumregel är att tunnast ska på först. Tänk dock på att inte använda serum med syror eller retinol samtidigt. För mycket av det goda kan göra huden irriterad och känslig. Och fler än två åt gången kan inte huden tillgodogöra sig, hur bra de än är.

Annons