Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Färga håret hemma – allt du vill veta

05 apr, 2024 
Färga håret hemma
Fräscha upp tonen eller dölja gråa strån -– det är lättare än vad du tror! Vi tipsar om både knepen och produkterns som gör att du lyckas med din hemmafärgning.
Annons

Har du en irriterande utväxt vid hårrötterna, längtar du efter en ljusare look eller vill du bara få en lite fräschare ton på håret? Att pigga upp håret med färg gör mycket för humöret men det är också både billigt och idag faktiskt riktigt enkelt. Det har nämligen hänt en hel del på hemmafärgs-fronten. Förutom att du kan välja mellan regnbågens alla färger så har också klassiska produkter, som permanenta hemmafärger och blonderingar, uppdaterats med nya innovativa ingredienser och teknologier så att de håller längre och är betydligt skonsammare mot håret. Det finns också roliga alternativ som är mer snabbjobbade, till exempel färgbomber och pigmenterade inpackningar som är enkla att använda och samtidigt lätta att tvätta ur.

Att färga håret hemma

kvinna som färgar sitt hår hemma

Så hur ska du tänka när du står där framför hyllan och ska välja? Har du aldrig ändrat färgen på ditt hår hemma är tipset att välja en ton som inte ligger mer än en nyans ljusare eller mörkare än ditt utgångsläge. Då är du säker på att det inte blir fel. När du väl fått in lite vana kan du börja flytta gränserna lite mer. Men för att göra en större förändring är ändå rådet att gå till frisören. Och tänk på att det bara är hår.

Annons

10 enkla tips för att lyckas med hemmafärgningen

Här är några saker som är bra att tänka på innan du sätter igång.

1. Tvätta inte håret innan

Du behöver inte tvätta håret innan du börjar färga. Ska du använda en permanentfärg är det bara till fördel om det inte är nytvättat då de naturliga oljorna i hårbotten ger ett litet skydd till huden här plus att färg inte fastnar där den inte ska vara.

2. Se till att du har tillräckligt med färg

Är håret längre än till axlarna? Då behöver du två flaskor av samma färg för att få ett täckande resultat överallt.

3. Förbered dig noga

Läs igenom instruktionerna ordentligt innan du börjar och gör ett färgtest på huden.

4. Se till att du har allt du behöver tillgängligt

Plocka fram allt du behöver innan du börjar blanda och sätter färgen i håret. Det kan till exempel vara att ha en handduk du inte är så rädd om, en bredtandad kam att gå igenom håret med när färgen sitter i och några fuktade bomullstussar du kan använda för att ta bort färg som hamnar på huden.

Annons

5. Skydda huden i pannan

Genom att applicera vaselin eller någon typ av kräm så undviker du att färg sätter sig på huden vid hårfästet.

6. Dela upp håret

För att lättare få färgen jämnt över hela håret är det bäst att dela in det i fyra sektioner, två fram och två bak. Börja bakifrån och arbeta dig framåt. Färgen i nacken kommer att sitta i lite längre vilket kommer att göra den något mörkare, något som ser naturligare ut än tvärtom.

7. Börja med utväxten

Ska du färga utväxten? Applicera färgen där först och arbeta ut produkten över hela håret de sista minuterna av verkningstiden. Topparna är mer porösa vilket gör att det suger åt sig mer färg.

8. Använd hjälpmedel

Ett enkelt knep för att göra det lättare att färga utväxt är att ta hjälp av en pensel. Då kan du enkelt fördela färgen jämnt där du vill ha den.

9. Avsluta med fukt

Har du använt en permanent hårfärg eller en intensivtoning är det viktigt att avsluta behandlingen med en vårdande inpackning. Det följer i de allra flesta fall med i hemmafärgs-kitet. Förutom att det ger fin glans och följsamhet så sluts fjällskiktet så att pigmenten hålls kvar i stråna.

Annons

10. Välj rätt nyans

Har du svårt att tyda färgkoderna på paketen? Det är mycket enklare än vad man kan tro. Den första siffran är grundfärgen och visar hur mörk eller ljus färgen är. 10 är den ljusaste och 1 är djupsvart. Den andra siffran står för reflexfärger och visar till exempel om svart bara är svart eller om det finns någon nyans i. 0 är neutral, 5 är guldig och 9 ger violetta reflexer

kvinna som torkar bort hårfärg från pannan

Så täcker du grått hår

För att din hemmafärg ska fungera på grått hår och täcka det helt behöver du använda en permanent färg. Här öppnas fjällskiktet upp så att pigmenten kan tränga in. Med en intensivtoning kan du få en viss täckning och det kan vara gott nog. Det ger fina skiftningar så att resultatet ser väldigt naturligt ut och du får inte heller en så markant utväxt som med en permanent färg.

Annons

Så får du blondare hår

Vill du ljusa upp håret mer än en nyans? Då behöver du en produkt som bleker dina naturliga pigment gradvis. Du kan också göra en ljusfärgning som går till på samma sätt men här ersätts de naturliga pigmenten av nya för att du ska få den nyans som du önskar.

Skillnaden mellan permanent färg, toning och färgbomb

En permanent färg öppnar upp hårstrået vilket gör att pigmenten sätter sig i håret. Pigmenten från toningar, pigmenterade inpackningar och färgbomber lägger sig utanpå stråna. Dessa går också att tvätta ur om du valt en nyans som inte ligger för långt ifrån utgångsläget och om håret inte är väldigt torrt, till exempel i topparna, vilket får stråna att suga åt sig färgen lättare. Så vad är fördelarna med de senare? Du kan förstärka din egen hårfärg, ge den fin glans och korrigera toner du inte vill ha, som en varm ton i ett ljust hår. Visste du att du också kan använda silverbomb på mörka hår? Ett enkelt sätt om du önskar kyla ner färgen så att den får en kallare ton.

Annons

4 favoriter att fixa hårfärg hemma med

Balsam med pigment som både vårdar på djupet och gör din hårfärg intensivare utan att färgen blir permanent hittar du i Davines Alchemic-serie. Deras Copper är en favorit som verkligen ger vackra och varma skiftningar. ANNONS Läs mer och köp den här.

alchemic conditioner i copper från davines
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Enklaste sättet att ändra tonen på håret är med en pigmenterad snabbkur, som till exempel Hair Gloss Shine Treatment från Schwarzkopf i nyansen Pearl. Den framhäver de grå tonerna, gör nyansen kallare och får upp fin glans på bara några minuter. ANNONS Läs mer och köp den här.

Hair Gloss Shine treatment från Schwarzkopf
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Casting Crème Gloss är en klassiker från L'Oréal Paris som fått uppdaterad formula sedan lanseringen. Färgen är skonsam, riktigt lätt att använda, enkel att få jämn över hela håret och ger väldigt fina reflexskiftningar. Denna intensivtoning täcker inte grått hår men ökar glansen tydligt. ANNONS Läs mer och köp den här.

casting creme gloss hemmatoning från l'oreal paris
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Ytterligare en klassiker från L'Oréal Paris är Préférence, en lättfixad hemma-behandling där du hittar allt från härliga moderna nyanser till klassiska färger men även kit som gör håret blont. Du får vackert djup och fin glans och den välgörande efterbehandlingen fyller på med skyddande filter mot solljus. ANNONS Läs mer och köp den här.

preference permanent hårfärg från l'oreal
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Mina skönhetsfavoriter #1 – Rania Shemoun OlssonBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #1 – Rania Shemoun Olsson
Annons