Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Färga över grått hår – frisörens smarta tips

19 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografRegis Duvignau
Att omfamna sitt gråa hår som kvinna har blivit allt hetare de senaste åren, och är en av årets stora hårtrender.
Men alla känner sig inte bekväma med det gråa – vill du hellre färga håret ska du tänka på det här.
– Det man måste tänka på är hur grått hår man har, och hur ofta man är villig att gå till frisören, säger frisören Markus Musum Helgesen till KK.no.
Annons
TV: 4 tips till dig med grått hårBrand logo
TV: 4 tips till dig med grått hår

Att omfamna sitt gråa hår och låta det växa fritt, eller till och med färga resten av håret grått för en mer naturlig övergång, har varit en av de stora hårtrenderna de senaste åren. Allt fler kvinnliga skådespelare och stjärnor väljer att visa upp sitt gråa hår, och hyllas för att de visar att det inte bara är män som är snygga som silverrävar.

Men alla är inte bekväma med sitt gråa hår, eller känner att de passar i det, och vill hellre fortsätta färga över det gråa. Men hur ska man tänka med hårfärg om håret börjat bli grått – ska man färga samma färg som man haft innan eller tänka om?

Markus Musum Helgesen är frisör på salong i Oslo och säger till KK.no att det allra viktigaste är att man känner sig snygg och bekväm i hårfärgen man väljer.

Annons

– Det man måste tänka på är hur grått hår man har, och hur ofta man är villig att gå till frisören. Ju större kontrasten är mellan den ”gamla färgen” och den nya gråa – desto mer underhåll krävs, säger frisören.

Så ska du tänka vid färgande av grått hår

Om du vill ha den mest praktiska och lättskötta hårfärgen som finns, så är det enklast att låta håret gå över i grått. Men om det inte känns rätt så rekommenderar Markus att välja en ljust blond hårfärg, då det blir mindre kontrast mot det gråa.

– Du kan också välja en ”minicolor”eller gråblandat hår. Den typen av färg täcker inte till 100 procent, utan mellan 50 och 70 procent. Det kan vara en bra lösning om du antingen vill vänja dig vid det grå håret, så att övergången inte blir så stor, eller om du vill att bara en del av det grå håret ska synas.

Är du blondin från början så är en kall nyans det som skapar minst kontrast mot grått hår. Är du mörkhårig och vill fortsätta med det rekommenderar frisören att lägga in ljusa och kalla inslag i håret.

– Men glöm inte att det här bara är mina tips – all is fair in love and hair, säger Helgesen.

Se också: 10 tips som får dig att se 10 år yngre utBrand logo
Se också: 10 tips som får dig att se 10 år yngre ut
Annons