Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Vardagsdetaljerna som kan ge dig pormaskar och akne

21 sep, 2023 
kvinna som tittar på pormaskar i spegeln
Får du mystiska utbrott av finnar trots att tonåren är många år sedan? Det kan bero på de enklaste prylarna du använder varje dag. Vi tipsar om vilka och vad du kan göra för att undvika problem.
Annons
Mogen hy #6 – Så undviker du att läppstiftet blöderBrand logo
Mogen hy #6 – Så undviker du att läppstiftet blöder

Får du finnar utan någon uppenbar anledning? Kämpar du med pormaskar som envist håller sig kvar trots syratoners och regelbundet peelande? Du är inte ensam. I många fall är det hormoner. Men vad de flesta inte vet är att boven bakom problemen också kan vara små saker som man inte ens tänker på, produkter du har hemma och använder varje dag. Det fina är att det här är något som är så lätt att göra något åt.

Oväntade detaljerna som kan ge finnar och pormaskar

Bakterier på örngottet

bakterier och smuts på örngott kan ge plitor
Lyxigt sidenörngott från By Barb är snällare mot huden är bomull.

Att vi bör tvätta våra sminkpenslar och svampar ofta är för många en självklarhet för att det inte ska bli bakterietillväxt som kan orsaka utbrott med t ex plitor. Men det finns andra områden som också lätt samlar på sig bakterier som kanske inte är lika självklara. Ett sådant är sängen. Byt dina örngott ofta för att undvika att huden ska ligga och gnugga mot gamla hudceller och bakterier från tidigare nätter.

Annons

Smutsiga handdukar

Precis som örngotten erbjuder handdukarna du använder perfekt miljö för bakterier. Här är till och med problemet ännu större då handdukarna är fuktiga och badrummet varmt. Tvätta dem så ofta som du kan. Det kan dock kännas tidskrävande att köra en maskin med just handdukar varje dag. Då är det tvättlappar smart att bunkra upp med mindre tvättlappar. På så sätt kan du ta en ny varje dag och slänga den använda i en korg bredvid handfatet för att sedan tvätta upp när korgen är full. Tänk även på det här när du duschar. Ta gärna en egen handduk till ansiktet.

små handdukar för att undvika plitor och pormaskar

För stor krämdos

Visst är det härliga att smacka på sig en rejäl dos med fuktkräm i ansiktet, speciellt om du känner dig lite torr. Men det behövs ofta mindre än du tror. Tar du dessutom för mycket, så att huden inte kan ta till sig allt, ligger produkten kvar på hudens yta där den mixar sig med döda hudceller. Det kan i sin tur leda till att porerna bli tilltäppta och pormaskar samt plitor får tillfälle att växa till sig. Dra ner på mängden kräm så undviker du problem och sparar dessutom pengar!

Annons

Bubblet i tandkrämen

Dyker det ofta upp plitor som ser ut som finnar kring munnen? Då kan det vara din tandkräm som spökar. Förutom att tandkräm som sitter kvar på huden kan täppa till finns det tandkrämer som innehåller ingredienser som ger utslag. Det är dock oftast inte akne utan det som heter perioral dermatit. Håll utkik på INCI efter sodium laureth sulfat, en tensid som får tandkrämen att skumma men som också tros orsaka det här hudtillståndet. Vissa reagerar också på fluor i tandkräm och munvatten.

tandkräm utan sls för att undvika plitor

Tandkrämer där du inte hittar SLS är t ex Sensodyne Gentle Whitening och Zendium.

Beläggning på mobilen

Många har närkontakt med sin mobil i timmar varje dag men tyvärr är värmen och friktionen en perfekt miljö för t ex aknebakterier. Förutom att minska tiden som du trycker telefonen mot huden, t ex genom att använda trådlösa hörlurar, är det en god idé att torka av mobilen varje dag för att få bort bakterierna.

Tvättmedel som doftar

Använder du sköljmedel? Det kan bidra till att ge tilltäpptheter då medlet lägger sig som en fet hinna på huden. Hoppa gärna över sköljmedel och välj helst parfymfritt tvättmedel.

Annons