Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Fördelarna med att inte raka sig under armarna

10 feb, 2022 
Hur mycket kroppshår vi vill ha är upp till var och en, och trenderna kommer och går.
Men att låta bli att raka sig i armhålan kan faktiskt ha flera hälsofördelar.
Här är fyra anledningar att lämna rakhyveln på hyllan!
Annons
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Om man vill raka sig i armhålorna – eller någonstans på kroppen för den delen – är upp till var och en, men en tydlig trend bland stjärnorna är att allt fler slutat bry sig om hår under armarna. De senaste åren har vi sett profiler och världsartister som Miley Cyrus, Ashley Graham, Paris Jackson och Willow Smith sluta raka sig under armarna och okommenterat visa armhålehår på sociala medier.

Att inte raka sig under armarna har i alla fall flera positiva hälsoeffekter, som kan vara bra att känna till om du känner dig sugen på att skippa rakhyveln!

Mindre känslig för hudinfektioner

Hur van man än är vid att raka sig, så är det svårt att inte någon gång ibland råka skära sig med hyveln, och om man inte tar hand om de små såren kan de bli infekterade. Om du får rakfinnar är det egentligen en vanlig hudinfektion, som kallas hårsäcksinflammation. När hårsäckarna skadas vid rakning så blir det lättare för bakterier att komma in och infektera huden.

Annons

Kan förebygga hudåkommor

Om du väljer att inte raka dig så slipper du rakfinnar och inåtväxande hårstrån, några av de störigaste och vanligaste biverkningarna vid rakning. Huden kan också bilda hudflikar, som – vilket hörs på namnet – är små flikar av hud som bildas vid hudveck, något det finns gott om i armhålan.

Huden läker snabbare

Om du har fått blåmärken eller sår på andra delar av kroppen kan det faktiskt vara smart att inte raka dig medan det läker. Kroppsbehåring kan nämligen snabba på läkningsprocessen, då hårsäckarna innehåller stamceller som hjälper huden att läka från sår och blåmärken snabbare.

Det skaver mindre

Om du är en fysiskt aktiv person och tränar mycket har du säkert drabbats av jobbiga skavsår och ”brännmärken” i armhålan. Det uppstår när fukt, ofta svett, kombineras med friktion mellan tyg och hud. Om du inte rakar dig under armarna så minskar risken för irritation och skavsår.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons