Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Förenkla din hudvårdsrutin – och få bättre hy

26 feb, 2021
AvJessica Blockström Hember
FotografShutterstock/tt
Förenkla din hudvårdsrutin och få bättre hy
Vi lägger mer pengar på produkter än någonsin tidigare men ändå ökar hudproblemen. Kan det vara så att rutinerna vi skaffat stjälper i stället för hjälper? Fler och fler röster menar det. Det finns till och med de som tycker att det är dags att slänga ut tvålen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
(FEMINA) Så skyddar du ditt hår i kylan - 5 vårdande tipsBrand logo
(FEMINA) Så skyddar du ditt hår i kylan - 5 vårdande tips

Dubbelrengöring, syrapeeling och serum i flera lager har varit mantrat de senaste åren. Allt för att huden ska fungera bättre, hålla sig ung och stråla. Nu höjs röster för att det kan få huden i obalans och skapa mer problem.

Allt grundar sig i de bakterier vi har i kroppen och på huden. Johanna Gillbro är forskare och ligger bakom det nya hudvårdsmärket Skinome Project som gör färsk hudvård. Hon berättar att vi är koloniserade av mer bakteriellt DNA än mänskligt DNA. Bara i tarmen har vi 1,5 kilo bakterier. De här bakterierna betyder mer för oss än vad vi tidigare förstått.

– Det började med att man upptäckte att mikrobiomet i tarmarna påverkade hudens hälsa. Det ledde till att man även började forska på och kartlägga bakterierna som finns på hudens yta. Nu testas massor av teorier och metoder, bland annat har man fått fina resultat då man planterat hudflora från frisk hy till dem med eksem.

Annons

Vad anser du är problematiskt med traditionell hudvård?

– Produkterna ska klara allt men hudens hälsa kommer inte i första hand. Andra faktorer, som hur en produkt ska kännas, dofta, förpackas och hur länge den ska hålla går före effektiviteten. Det leder till stora begränsningar när vi ska formulera innehållet. För att inte riskera bakterietillväxt, som kan ske i alla formuleringar där vatten används, så måste konserveringsmedel ingå. Då finns även en risk att du påverkar de goda bakterierna som finns på huden.

Johanna Gillbro gör färsk hudvård

Enligt Johanna är även stabilisatorer en utmaning. De används för att känsliga ingredienser, som antioxidanter och A-vitamin, ska hålla sig effektiva länge men främjar inte hudhälsan.

– Den största anledningen till att göra färsk hudvård med kort förvaring är att garantera effektiviteten. Du behöver förvara vår ansiktscreme i kylskåp men i gengäld behövs inte stabilisatorer för att säkra att ingredienserna håller sig på den nivån vi vill.

Annons

Döda hudceller ett viktigt skydd för huden

Det finns även andra delar av hudvården där Johanna tycker vi bör tänka om.

– Man pratar ofta om de döda hudcellerna som något negativt. Men det finns massor av bra ämnen i dem. De är ett mycket viktigt skydd som ser till att huden inte torkar ut. Tvättar du dig för mycket tar du bort den här fina effekten.

Hon berättar om en studie med över 2 000 kvinnor som lider av rosacea. Där kunde man se att symtomen förvärrades av att tvätta huden för mycket.

– Solskydd och smink ska man så klart tvätta bort men annars är den optimala tvättrutinen tre gånger i veckan och då bara på kvällen, menar Johanna.

Hudens olika bakterier

Mikrobiom. Den sammansättning av bakterier, virus och svampar som finns på hudytan. Mikrobiom har även upptäckts i magen, på ögonen och i lungorna.

Probiotika. Goda bakterier som finns på hudytan. I hudvård används fyra olika typer där levande bakterier är mest avancerade men också knepigast att formulera. Det finns också extrakt som utvinns ur bakterierna, vätska där bakterierna levt men silats bort.

Prebiotika. Den näring probiotikan behöver för att frodas och må bra.

Postbiotika. De restpro­dukter som probiotika­bakterierna producerar. Detta fungerar som signaler till olika funktioner i kroppen.

Annons

Christopher Genberg, som ligger bakom det nya hudvårdskonceptet Sapienic tillsammans med Esse-grundaren Trevor Steyn, går ett steg längre. Han menar att vi helst inte ska tvätta huden alls.

– Människor är inte smutsiga. Det sebum som vår hud tillverkar är ett mästerverk och anledningen till att vår hud fungerar utan hår. Det innehåller fria fettsyror, vaxestrar och triglycerider men också något som heter sapienic acid. Kroppen tillverkar det här ämnet för att döda patogener, det vill säga onda bakterier som skapar hudproblem. Med traditionell hudvård görs allt för att få bort sebumet med olika rengöringar och syror.

Färre bakterier kan skapa inflammationer

Enligt Christopher är vår hud inte anpassad efter den livsstil vi har.

– Vi har förlorat 30 procent av vår huds mikrobiella mångfald. Allt fler får därför problemhy och känslig hy. Det finns en direkt koppling mellan brist på mikrobiell mångfald på huden och inflammationer.

Annons

Vad är lösningen?

– Vi måste öka antalet mikrober på huden, minimera risken att skada hudens sebum och ta bort alla onödiga ingredienser. Den rengöring vi har är framtagen för dig som använder smink och solskydd. Den luckrar upp makeup och smuts från luften utan att rengöra själva huden. Vår mist är ett sätt att få levande probiotika på huden och i vårt serum får du sebum på flaska.

Hur löser ni konserveringen?

– Vi har två växtbaserade konserveringssystem* som håller patogener borta utan att påverka hudens mikrobiom.

Tvätta inte ansiktet för ofta

Finns det då inga risker med att sluta tvätta ansiktet? Så här säger hudläkaren Helene Wolff som driver hudkliniken Skin i Göteborg:

– Vi ska vara rädda om vårt mikrobiom. Många tvättar sig för mycket och använder för starka produkter. Tar du bort den fina fettfilmen som finns naturligt får du en sämre barriär. Men om du inte tvättar dig alls får du inte bort de luftföroreningar som samlats under dagen. Och det bildas avlagringar som på sikt kan få huden att se ut som ett ökenlandskap när man tittar i mikroskop.

Enligt Johanna Gillbro är forskningen om mikrobiomet ännu i sin linda.

– Det här är ett nytt förhållningssätt till hudvård. Vi lär oss hela tiden. Vår vision är att vara med och skapa en positiv förändring.

Dr K Mantel, Sapienic, Peter Thomas Roth, Biotherm och Skinom Projects är alla märken som jobbar med hudens bakterier.

5 märken att hålla koll på

  1. Dr K Dermal Health Care ­jobbar man utifrån huden och mikrobiomet. Man har till exempel upptäckt att vissa växtextrakt stimulerar produktionen av hormon som oxycotin och melanin med välgörande effekt både på huden, sömnen och humöret. Det har man använt sig av i nya mikrobiomvänliga Day Shield och Night Shield. Från ca 898 kr.
  2. Sapienic, som lanseras i början av mars, består av 8 ekologiskt certifierade produkter. Basen är två system med olja och extrakt som finns för obalanserad och mogen hy men här finns även Makeup Remover som bara används när du behöver ta bort smink, Probionic Mist med levande probiotika och prebiotika och ett ampullkit med ren koncentrerad sapienic acid. Pris från ca 390 kr.
  3. Peter Thomas Roth har tagit fram en prisbelönt hudvårdsduo med mikrobiomet i fokus. Vital-E Micro­biome Age Defense stärker hudens barriär genom att ge de goda bakterierna bättre förutsättning, skyddar mot yttre påfrestningar och fyller på med fukt. Här finns både ansikts­creme och ögoncreme. Ca 875 kr/50 ml resp 645 kr/15 ml. ANNONS Här hittar du ansiktskrämen.
  4. En av de första att använda probiotika i hudvård var Biotherm. I märkets Life Plankton Elixir får du den högsta koncentrationen någonsin och det välgörande innehållet har visat sig ha fin effekt på inflammationer, den stora boven bakom de flesta hudproblem. Ca 565 kr/30 ml. ANNONS Här hittar du serumet.
  5. Skinome Project består i dag av Mineral Cleanser och Rich Emulsion. Den senare är en färskproducerad ansikts­creme för normal till torr hy med ingredienser som finns naturligt i huden, som postbiotika från mjöksyrabakterier, lipider, squalane och kalcium, men inga traditionella konserveringsmedel. Därför ska produkten förvaras i kylskåp. Ca 549 kr/30 ml. Fler produkter är på gång i mars. Då lanseras bland annat tre nattkoncentrat för olika hudtyper.
Annons