Fotexperten: Vanliga misstaget som gör att du får hårda hälar
Här är de vanliga anledningarna till att vi får hårda hälar, och vad du kan göra för att slippa det.
– En förhårdnad är kroppens sätt att försvara sig. När det blir för hårt tryck så bygger kroppen hud för att skydda oss., säger Irini Mouratidou, fotterapeut på Fotcompaniet.
Du kanske inte tänker så mycket på det under vinterhalvåret, men när det blir varmt ute och sandalerna plockas fram ur garderoben är de desto tydligare – de hårda hälarna.
Många av oss har problem med hårda, torra hälar, något som både kan kännas obehagligt och till och med göra ont om de leder till självsprickor. Men varför uppstår de, och vad kan du göra åt dem?
Irini Mouratidou är fotterapeut på Fotcompaniet i Stockholm, och har 30 års erfarenhet inom yrket. Hon konstaterar att det kan vara lite genetiskt hur lätt du har att få hårda hälar, men att det oftast handlar om vilka skor du använder och hur du tar hand om dina fötter.
– Man får hårda hälar för att man går på hårt underlag. Vad är då hårt underlag? Det kan vara att skorna inte har någon svikt, så att det blir väldigt stumt. Om du kan knacka i din sko och höra att det knackar, då är skorna för hårda för din häl, säger Irini.
Många som bär sandaler på sommaren går i en halv storlek för små skor, så att hälen sticker ut lite. Det hårda trycket mot hälen från sandalkanten kan då också göra att du får hårda hälar.
– Om vi pratar om sneakers eller gympaskor så kan de se fräscha och fina ut, men om du haft de i flera år kan svikten ha torkat ut. Då blir det en kraftig belastning på fötterna och kroppen försvarar sig genom att bygga förhårdnader.
Så ska du fila fötterna
Ett annat problem som kan bidra till förhårdnader är vanlig fotsvett, att vi svettas när vi har strumpor och skor på oss. Huden blir då först fuktig, men torkas sedan ut av saltet i svetten, och gör att huden får små sprickor.
– När huden spricker börjar kroppen skydda oss, och då byggs det mer förhårdnad. När det byggs mer förhårdnad spricker det yttersta lagret, eftersom det är död hud är det inget som håller ihop det. Det blir bara mer och mer. Tar man inte bort den där döda huden kan inte huden under komma fram och vara mjuk och smidig, förklarar Irini.
Det är därför viktigt att fila fötterna en gång i veckan, för att få bort den där döda huden som hindrar den friska huden från att komma fram. Fila fötterna i duschen eller efteråt, inte när fötterna är torra.
– När man har suttit med fötterna i fotbad eller har duschat så har huden luckrats upp, om man filar då lossnar det väldigt lätt och du behöver bara fila en kort stund. Vi filar också alltid fötter med en blöt fil, för en torr fil river ju på huden, och man märker inte om man river på den friska eller den förtjockande huden.
Tänk också på att faktiskt byta ut din fotfil med jämna mellanrum, för att den ska ge full effekt.
– Man ska inte ha en fil för länge. Jag har kunder som har haft samma fil i badrummet i 5-10 år, den tar slut till slut. Det är precis som en tandborste.
När du har filat fötterna – och valt skor med bra svikt – får du inte glömma det viktigaste steget: att smörja in huden på fötterna.
– Viktigast av allt är att återfukta huden, precis som vi gör med ansiktet och kroppen så behöver de stackars fötterna fotkräm. När man smörjer in hinner man inte få så mycket förhårdnader.