Så gör du snabba lockar – hårexperten Corinne Henriksson visar
1:46

Efter reklamen: Så gör du snabba lockar – hårexperten Corinne Henriksson visar

(1:46)

Slå på ljud

Kanske är du en av dem som tröttnat på de solblekta slingorna och överväger en förändring när sommaren går mot sitt slut. Du är inte ensam om den saken.

Det är inte bara träden som bjuder på ett sprakande skådespel när det närmar sig höst. Även hårtonerna går åt varmare, fylligare färger som buttery blonde, hasselnöt och ljusbruna nyanser.

– Jag kan se till kunderna på salongen att trenden med att man inte längre vill ha det kallaste kalla, har stadgat sig. Nu pratar man mer om beige, honung och sandiga toner, säger Annie Ankervik, som driver den kreativa studion Swimming on Mars i Västervik – där hon tar emot kunder, håller utbildningar och arbetar kreativt och konstnärligt med hår inför fotograferingar och visningar.

Svårare att få lyster i kalla toner

Hårtonerna i håret går åt varmare hösten 2022.

Hösten 2022 kommer med varmare toner.

Victoria Chudinova

Att kallt går mot varmt är en tendens hon som yrkesman inte har något emot.

– Det känns som att man varje säsong som frisör vill pusha för varma toner eftersom varma toner får ett hår att se friskare och mer välmående ut. Du kan få mycket mer glans i en varm ton. Kalla toner reflekterar inte ljuset lika bra och det är svårare att uppnå samma lyster, konstaterar Annie Ankervik och tillägger att det är skillnad på gult och guld.

Höstens trendigaste hårfärger – hela listan

Vill man dämpa ett solblekt hår kan det vara värt att eller testa en beige blond och den som har en mörkare nyans från start kan välja att gå mot koppar, kastanj eller chokladbrun.

De varma tonerna passar de flesta hudtoner och grundnyanser.

– Det finns ett spektrum såklart men de flesta kan klä i en varmare nyans. Det är inte fel när man blir lite äldre att gå åt en varmare ton. Det mjukar upp och ramar in ansiktsdragen och ger ett mindre hårt intryck.

Annie Ankervik är frisör o och hårstylist baserad i Västervik.

Annie Ankervik är hårtstylist och frisör baserad i Västervik.

Privat

Dessutom, påpekar Annie Ankervik, som utsetts till Årets frisör två gånger, att det är lättare att sköta och underhålla ett varmare hår.

– Kalla pigment försvinner fortare och kan upplevas matta efter några schamponeringar. Att välja en beige-blond ton gör att håret får en annan hållbarhet. Men även om du valt en ton som är lite varmare så vill du inte att den ska slå över och bli ännu varmare.

Färginpackning är hemligheten

Därför är det bra att använda produkter som håller tonen. De allra flesta märken har i dag färgbevarande schampon och balsam med motpigment i sig som syftar till att neutralisera oönskade nyanser.
Själv rekommenderar Annie färginpackning till Feminas hårintresserade läsare.

– Det är jättebra med färginpackning eftersom det tvättas ur och därmed inte sliter på håret på samma sätt. Såväl Daviness som Maria Nila har bra produkter på marknaden.

Bästa frisyrerna för tunt hår efter 50

Men även om höstens strålar inte är lika skoningslösa som i stekande juli gäller samma regel som på sommaren: att skydda håret för solen.

– Egentligen spelar det ingen roll vilken nyans du har, solen påverkar håret jättemycket. Jag brukar slå ett slag för att använda scarf men det finns också bra uv-skydd att ta till. Eller fläta håret, det är också toppen, säger Annie Ankervik.Annie Ankerviks tips för att landa rätt i de varma tonerna:

1. Testa färginpackning

Vill du testa på en varmare ton innan du slår till hos frisören är det toppen att köra ett färgat balsam eller inpackning.

2. Underhåll din hårnyans

"Även en varmare ton kräver underhåll i form av rätt produkter för att inte bli ”brassy”", säger frisören Annie Ankervik.

3. Tänk ett snäpp längre

Varmare toner upplevs oftast ljusare - värt att tänka på att du hamnar på det ljushetsläge som du önskar.

4. Få glans på köpet

Då varma nyanser enklare uppnås med färg och inte blekning, så kan övergången till varmare toner även vara bra för din hårkvalité. Detta då färg generellt inte sliter lika mycket som blekning.

Annie Ankervik

Ålder: 36

Familj: Man och två barn.

Bor: I Västervik

Gör: Frisör som driver salongen Swimming on Mars i Västervik och medgrundare av Kollektivet KAI, en grupp av kvinnliga hårstylister i Stockholm.
Utmärkelser i urval: Har vunnit Årets frisör två gånger (avantgarde-klasssen) samt utmärkelsen Årets stylist vid Davines World Style Contest 2017 och 2018.

Mest läst