Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Frisören: Det här ska du aldrig göra med håret

29 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografInstagram, Armin Rimoldi/Pexels
Kvinna som tvättar håret
Frisören Louise Galvin skulle aldrig borsta håret i duschen, använda produkter med silikon eller färga håret i onödan.
Här är hennes varningar för att hålla håret fräscht och fint – och så gör du!
Annons
6 saker din frisör irriterar sig på att du görBrand logo
6 saker din frisör irriterar sig på att du gör

Borsta inte håret efter balsam

Många kammar igenom sitt hår i duschen när de har applicerat balsam i håret – men genom att göra det får man bara halv effekt av sina produkter.

– Ingen verkar förstå detta! Man applicerar balsamet, sköljer ut det till hälften (så att produkten fördelas jämnt), sen separerar man håret med fingrarna. Kom ihåg att fingrarna är snällare mot håret. Folk som är 40- och 50-årsåldern måste verkligen tänka på det för håret blir mer fragilt under klimakteriet – håret blir det med åldern.

Speciellt relevant är råden om man har långt hår som är tunt och platt.

– Det är den typen av hår som går av mycket lättare, och har man tunt hår syns det tydligt om det går av eller tappas.

Annons

Borsta inte från rötterna

När Louise borstar sitt eller klienters hår så börjar hon i topparna och jobbar sig långsamt uppåt i etapper.

– Alla borstar, som Tangle Teezers med flera, de är bra om folk skulle använda dem på rätt sätt, men de flesta gör inte det. De tar bara borsten och börjar vid rötterna. Eftersom borsten går igenom håret rätt bra så glider det igenom. Men om du kollar på borsten efteråt kommer det vara en handfull hår på den.

Färga inte i onödan

Hårfärgning gör lätt håret torrt, känsligt och trasigt. Därför ska man undvika att färga delar av håret som inte behövs färgas, exempelvis om man bara vill täcka över en utväxt.

– Om du bara vill fixa till det gråa, eller täcka utväxten i rötterna, se till att frisören är noggrann och inte slarvig när den överlappar din hårfärg. Det gör stor skillnad.

Skippa produkter med silikon

– Jag hatar silikon, jag har inte silikon i några av mina produkter. Det är vad som ger den där plastiga känslan som görat håret känns glatt, lite klibbigt och åter igen, om man har tunt hår vill man inte ha den där glatta känslan för det är så håret fylls av produktrester.

Annons

Undvik att tvätta för ofta

Om man tvättar håret för ofta så får det motsatt effekt mot vad man vill – hårbotten börjar producera mer fett, och håret blir smutsigt snabbare än om man tvättar det mer sällan.

Louise tycker inte heller att alla behöver tvätta håret två gånger under samma dusch, vilket har blivit ett vanligt tips. Istället beror det på hur ofta man tvättar håret och har för hårtyp.

–Om du har fabulöst tjockt hår som du bara behöver tvätta två gånger i veckan, då behöver du definitivt två schampon. Ett för att få bort den mesta smutsen och ett för att rengöra ordentligt.

Källa: The Sun.

Annons