10 kändiskvinnor som rockar grått hår (FEMINA)
1:18

Efter reklamen: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår (FEMINA)

(1:18)

Slå på ljud

Att som kvinna omfamna sitt gråa hår har blivit allt vanligare och mindre stigmatiserat de senaste åren, och under coronapandemin är det ännu fler som har insett hur fint det är med grått hår. När de inte kunnat besöka frisören har utväxten växt sig lång, och det har blivit tydligare hur snyggt det kan vara med grått hår.

– I vanliga fall när en kvinna ser lite grått hår så skyndar de till salongen. Men under hemmakarantänen har håret vuxit ut och det gav dem en chans att inse hur fina deras naturliga rötter är, säger frisören Jack Martin till Vogue, som är känd för att hjälpa kvinnor göra övergången till grått hår.

Men även om det har blivit vanligare att kvinnor har grått hår, så är det fortfarande inte lika accepterat som att män är gråhåriga.

Frisören: Det här gör kunder fel innan de kommer till salongen

– Ibland är kvinnor nervösa över övergången. Det är en stor ny grej och de går kanske emot människor i deras närhet som säger ”är du galen? Varför vill du se gammal ut?”, säger Martin.

Frisören Matt Rez älskar när kunder vill lyfta sitt gråa hår istället för att färga över det.

– Jag färgar hår och tjänar min lön på att kämpa emot naturen varje dag, men det jag gillar mest med mitt jobb är att hitta sätt att framhäva det som redan finns det. Det är vad som är snyggast.

Så går du över till grått hår

Vill du ta hjälp av en frisör för att göra en naturlig övergång till grått hår så finns det olika vägar att gå. Först bör du växa ut håret några centimeter, så att du har en tydlig grå utväxt, menar Jack Martin.

– Det är för att jag vill kunna se mönstret för deras gråa hår tydligt, så vi kan härma det och matcha det sömlöst, säger han.

Så såg de skalliga kändismännen ut när de hade hår

Men att göra övergången kommer ta tid. Vill du göra övergången på en dag kan du räkna med att de tar flera timmar, kanske till och med en hel dag beroende på hur mycket hår du har. Vill du istället göra övergången i etapper tar det flera månader. Då kan din frisör ljusa upp håret var fjärde till sjätte vecka. Under en sådan process kan man också färga in nyanserade slingor för att övergången ska bli snyggare.

Jack Martin rekommenderar också att den som övergår till grått hår undviker både värmestyling, klorvatten, sol samt bara schamponerar en gång i veckan.

Mest läst