Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Så håller du ditt gråa hår snyggt i sommar – skönhetsredaktörens bästa tips

03 jun, 2024 
kvinna med snyggt grått hår i solen
Drömmer du om en krispigt kall ton på ditt gråa svall men har solens strålar emot dig? Här är tipsen som både motverkar och fixar problemet.
Annons
Mogen hy #5 – Så gör du en snygg festsotning på nolltidBrand logo
Mogen hy #5 – Så gör du en snygg festsotning på nolltid

Grått hår kan verkligen vara så otroligt vackert. Till skillnad mot blonda strån får det dock inte den där härligt blekta charmen i solen. Tvärtom är grått hår ofta skört och torrt eftersom det saknar skyddande melanin. När det utsätts för sol och bad får det lätt gula skiftningar och ju vitare desto större skillnad. Det kan få håret att nästan se smutsigt ut. Den goda nyheten är att det finns det många saker du kan göra för att undvika det här problemet.

Annons

Fem knep för att behålla en kall grå ton i solen

Här är skönhetsredaktörens bästa tips för att behålla de önskade nyanserna i ditt gråa hår.

1. Skydda håret från direkt soljus

En enkel sak är att skaffa en snygg hatt du kan ha på dig.

2. Stärk håret

Att stärka stråna är också klokt. Gör inpackning med mycket fukt regelbundet. Ett väl återfuktat hår står emot yttre påfrestningar mycket bättre än ett torrt och redan skadat hår. Moisture Hair Mask från Ida Warg håller håret i form med fukt och näring så du slipper friss och den finns i smart liten resestorlek. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

moisture hair mask från ida warg
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Neutralisera gula toner

Har håret redan blivit gult? Med silverschampo, silverbalsam och inpackning som fyller på med violetta pigment kan du tillfälligt dämpa värmen och få en kallare ton. Välgörande och vårdande schampo och balsam hittar du i Löwengrips Blonde Perfection-serie. Läs mer och köp dem här. (reklamlänk)

Annons
schampo och balsam från Löwengrips Blonde Perfection-serie
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

4. Rengör på djupet

Sommaren kan bjuda på många överraskningar, till exempel ett missfärgat hår. Anledningen kan vara allt från klor i poolen till mineraler eller metaller i sjön du brukar doppa dig i eller vattnet i duschen där du semestrar. Grått hår är skört i grunden och suger därför till sig den här typen av ämnen lättare.

För att bli av med oönskade skiftningar är ett detoxschampo smart att använda. Här gäller det att välja med omsorg, vissa varianter kan vara väldigt kraftfulla. Leta gärna efter de lite mildare alternativen för att inte skapa mer oreda i håret. Vi gillar Maria Nilas nya Purifying Cleanse Shampoo som tar bort beläggningar och fräschar upp utan att göra håret torrt. Läs mer och köp det här. (reklamlänk)

Annons
purifying cleanse shampoo från maria nila
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

5. Investera i solskydd för håret

Många varianter är både styling, vård och SPF i ett och det finns allt från mister och mousser till leave-in balsam.

6 solskyddande produkter till grått hår

Klassiska SU Hair Milk från Davines är lent balsam att lämna kvar i håret för att göra det lättare att reda ut men du får också UVB-skydd på köpet. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

su hair milk från davines
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Guava Beach Waves från svenska hyllade märket Ceremonia är naturligt formulerad och ger också naturligt strandlockigt hår plus skydd mot UV-strålar. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
guava beach waves från ceremonia
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Caias Summer Savior är återfuktande solskydd för håret som kan användas på både torra och våta strån. Läs mer och köp det här (reklamlänk).

summer savior från caia
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Värmeskydd och UV-skydd i en flaska bjuder Heat Styling Protection från Björn Axèn som gör jobbet utan att märkas. Läs mer och köp det här. (reklamlänk)

Annons
heat styling protect från björn axén
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Lätt stadga till frisyren och samtidigt ett väldigt bra solskydd får du med lyxigt krämiga UV Heat Hair Mousse från Evy. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

uv heat hair mousse från EVY
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Color Care Protect and Prevent Spray från Moroccanoil är en leave-in-spray som gör håret mjukt och lätthanterligt samt skyddar mot både varma verktyg och UV-ljus. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
protect and prevent spray från moroccanoil
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Tänk på att...

Grått hår ofta är lite tunnare och på sommaren kan det göra att du faktiskt bränner dig i hårbotten. Eftersom även huden är extra tunn här kan det faktiskt uppstå solskador om du inte är försiktig. Se alltså till att skydda huden här. Enklast är med en mist med SPF. Redaktionens favorit är ekologiska och ljuvligt svalkande Scalp and Hair Mist SPF30 från Coola som skyddar både hår och hårbotten utan att kännas kladdig tack vare väldigt tunn formula och smart pip. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

coola scalp and hair mist spf30
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Annons