Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Rensa badrumsskåpet – så länge håller dina produkter

04 dec, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna framför sitt badrumsskåp.
Har du produkter i badrumsskåpet som du inte minns när du köpte dem?
Då kan det vara dags att göra en utrensning.
Så här länge håller ditt smink och dina hudvårdsprodukter, och så här vet du när det är dags att slänga och rensa.
Annons
Merja blir sminkad inför Årets FeministaBrand logo
Merja blir sminkad inför Årets Feminista

Hur ser det ut i ditt badrumsskåp? Har du koll på när du köpt dina olika hudvårdsprodukter och smink, eller känner du att det är dags att rensa hyllorna lite?

Det är lätt att tänka att man vill rensa bort gamla produkter, men desto svårare att veta hur man ska tänka? Vilka produkter måste man slänga efter hur länge egentligen?

Här är svaren på alla de vanligaste frågorna kring att rensa i badrummet!

Så vet du hur länge smink och hudvård håller

Många produkter måste ha en bäst före-märkning för att visa hur länge de håller, men på smink och hudvård står det sällan ett datum. I stället hittar du ofta en symbol som visar hur länge du bör använda produkten efter att du har öppnat den för första gången. Symbolen föreställer en liten burk, med en siffra i. Om det står ”12M” så rekommenderas det att du använder produkten i max ett år efter första öppning. Står det ”3M” eller ”6M” är det tre eller sex månader som gäller.

Ett puder från Too Faced som visar bäst före-datum.
Bäst före-datum visas med en symbol i form av en burk.

Skillnaden i hållbarhet mellan olika produkter

Håller alla sorters produkter lika länge? Nä, så är det inte. Till viss grad kan man jobba med sunt förnuft och känna på hur produkten känns och ser ut – men det finns också andra saker att tänka på. Feminas skönhetsredaktör Jessica Blockström menar att vissa produkter är känsligare än andra.

Annons

– Det beror lite på produkttyp. Man kan absolut tänka som med mat, att man kan lukta på produkterna, men man ska vara lite mer försiktig när det handlar om till exempel mascara, som man ändå har nära ögonen. Man kan också vara lite förebyggande. Om man använder redskap och ser till att göra rent dem regelbundet så minskar risken för att produkterna blir dåliga.

Kan man ha puder hur länge som helst?

Att krämprodukter håller kortare än puder känner de flesta till. Förr har det varit en sanning att det går att ha puderprodukter ungefär hur länge som helst, så länge de inte kontamineras av vätska eller smuts. Men nu för tiden stämmer det inte riktigt längre, menar Jessica Blockström.

– Förr sa man alltid att puderprodukter höll hur länge som helst. Det stämmer inte riktigt längre. Eftersom fler och fler produkter blir hybrider med hudvårdande ingredienser så kan exempelvis skuggor blir dåliga snabbare. Kanske inte så att de blir farliga men de kommer inte fungera lika bra.

Annons