Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Bäst i test: Hårolja – favoriterna för alla hårtyper

09 nov, 2022 
AvVeronica Henriksson
hårolja bäst i test bästa olja för håret
Årets bästa hårolja – för alla hårtyper!
Har du problem med torrt och glanslöst hår? Då är det dags att investera i en hårolja! Femina har samlat vinnarna av årets bäst i test – för alla hår.
Annons

Glöm frissiga längder, torra toppar och glåmigt hår – håroljan är här för att lösa dina hårproblem! Femina har testat sig igenom marknaden av årets håroljor och har samlat favoriterna i alla kategorier. Längre ner hittar du också allt om varför håroljan är så bra i din rutin!

Bästa hårolja – våra favoriter för alla hårtyper

Scrolla ner för att läsa mer om produkterna.

Bäst i test hårolja – bästa håroljan för torrt och glanslöst hår

Hitta din nya favorit för håret! Här är håroljorna som tar håret från torrt och stripigt till mjukt och glansigt. Längre ner kan du också läsa allt du behöver veta om hårolja och tipsen på hur du bäst applicerar produkten.

Bästa hårolja, Davines – Oi Oil

Oi Oil kan vara en av tidernas mest omtalade hårolja, och det finns många anledningar till varför oljan år efter år toppar listorna som bäst sålda hårprodukt. Gudomlig doft, ger ett spegelblankt hår, gör genast längderna mjuka och mindre frissiga – och fungerar lika fint i torrt hår som handdukstorkat. Extra tacksamt är att produkten är otroligt dryg! En falska håller i evigheter (vi pratar år).

Fördelar:

 • Ljuvlig doft.
 • Dryg.
 • Finns att köpa i ministorlek om du vill testa innan.

Nackdelar:

 • Något tung om du har väldigt tunt hår.
davines hårolja oi oil bäst i test
Årets bästa hårolja från Davines. Klicka på bilden för att komma till håroljan.

Bästa hårolja för tunt hår, Lanza – Healing Strength Silk Serum

Föredrar du effekten av en olja, men helst undviker just den oljiga känslan i håret är Healing Strength Silk Serum från Lanza ett toppenalternativ! Håroljan, som har en len och tunn konsistens, är en återkommande favorit och extra bra för dig med tunt hår eftersom att den inte tynger ner håret. Förutom att göra håret mjukt och ge glans har oljeserumet också värmeskydd (upp till 260 grader).

Fördelar:

 • Tynger inte ner håret.
 • Passar alla hårtyper, även tunt hår.
 • Har värmeskydd.
 • Tacksamt pris.

Nackdelar:

 • Locket riskerar att bli lite kladdigt.
lanza hårolja bäst i test bästa hårolja
Lätt hårolja för tunt hår från Lanza. Klicka på bilden för att komma till produkten.

Bästa hårolja för tjockt hår, Olaplex – Bonding Oil No.7

Olaplex Bonding Oil No.7 blev snabbt en favorit hos många, men priset kontra mängden innehåll fick många att höjda på ögonbrynen. Men låt dig inte luras! Oljan är nämligen otroligt koncentrerad och ur det lilla hålet kommer en droppe i taget – och du kommer otroligt långt med två till tre droppar. De gyllene dropparna utför verkligen magi för håret. Oljan gör sig bäst i handdukstorkat hår och maximal glans får du om du fönar in produkten. Jobbar långsiktigt på att stärka håret och innehåller värmeskydd.

Fördelar:

 • Fin effekt på friss.
 • Har värmeskydd.
 • Dryg. En flaska håller i flera år!

Nackdelar:

 • Passar inte tunt hår.
olaplex hårolja bäst i test bästa hårolja torrt hår
Klicka på bilden för att komma till håroljan från Olaplex.

Bästa vårdande hårolja, Wella – SP Luxeoil

Bland innehållslistan på Wellas SP Luxeoil finns bland annat jojoba-, mandel- och arganolja, men trots det känns oljan inte för tung i håret. "Mitt mellanlånga och ganska tjocka hår kräver ungefär tre pump och resultatet blir ett mjukt, glansigt, lent och strålande hår som är betydligt mindre frissigt och utan tillstymmelse till att kännas tungt. Jag ser alltid till att ha en extra hemma för jag kan inte tänka mig att vara utan den", säger en testare.

Fördelar:

 • Har en lätt och behaglig doft.
 • Ett budgetkap!
 • Gör håret lätt att reda ut.

Nackdelar:

 • Kräver lite mer produkt.
hårolja wella bäst i test bästa olja
Årets bästa hårolja från Wella. Klicka på bilden för att komma till produkten.

Bästa hårolja budget, Goldwell – Elixir Oil Treatment

Okomplicerade Elixir Oil Treatment från Goldwell är ett perfekt alternativ till hårolja om du vill ha ett glansigt och mjukt hår – som inte behöver kosta skjortan. Oljan har en lättare konsistens och fördelar sig fint i håret utan att kännas tung. Håret blir lent, doften är behaglig och friss minskar markant. Resultatet håller inte lika länge som konkurrenterna, men det snälla priset kompenserar.

Fördelar:

 • Känns lätt i håret.
 • Ger glans.
 • Reducerar friss.

Nackdelar:

 • Resultatet håller inte jättelänge.
hårolja budget bäst i test goldwell
Bästa hårolja budget från Goldwell. Klicka på bilden för att komma till håroljan.

Bästa hårolja för lockigt hår, Living Proof – Curl Moisturizing Shine Oil

Som en förlängning till Living Proofs Curl-serie finns också superprodukten Curl Moisturizing Shine Oil. Håroljan, som är anpassad för lockigt hår eller hår med självfall, är något tjockare i konsistensen men glider in som en dröm i längderna! Håret säger verkligen slurp – och får genast en strålande glans! Mindre friss, definierar lockarna och håller ihop topparna. "Det tog långt tid innan jag började använda olja i mitt lockiga hår, men nu kan jag inte vara utan det. Living Proofs variant är en favorit eftersom den ger mitt torra och lockiga hår ordentligt med fukt, men känns inte som att den lägger sig som en hinna på håret", säger en testare.

Fördelar:

 • Reducerar friss markant.
 • Förstör inte lockarna.
 • Silikonfri (om du föredrar det).

Nackdelar:

 • Något högt pris.
hårolja lockigt hår bäst i test living proof
Bästa hårolja för vågigt och lockigt hår från Living Proof. Klicka på bilden för att komma till håroljan.

Vanliga frågor om hårolja och glanslöst hår

Hur använder man hårolja bäst och vad är egentligen anledningen till att håret känns torrt och glanslöst? Femina har samlat de vanligaste frågorna om hårolja – och gör dig till en riktig expert på hår!

hårolja bäst i test tips olja för håret

Vilken är den bästa oljan för håret?

Precis som med alla annan hårvård (och hudvård såklart) ska du anpassa dina produkter efter din hår- och hudtyp. Vilken hårolja som är bäst beror helt enkelt på vilket hår du har. Har du tunt hår är det bra att välja en lättare olja som inte tynger ner, men har du tjockare hår kanske du behöver en tjockare olja som vårdar och ger glans.

Annons

Varför ska man använda hårolja?

En hårolja är toppen av många olika anledningar! Den direkta effekten av en hårolja är glansiga och mjuka längder, men en hårolja minskar också friss, gör det enklare att reda ut håret och stärker håret.

glans till håret hårolja
Så får du glans till håret – bästa tipsen du inte vill missa!

Hur använder man hårolja?

Det är enkelt – men felet många gör att applicera för mycket hårolja i håret, vilket gör att många också upplever att hårolja tynger ner håret. Hur mycket hårolja du ska använda beror på hur tjockt och långt hår du har, men ofta räcker ett till två pump. Det är bättre att applicera mer efteråt om du tycker att det blev för lite.

Applicera håroljan i handflatan, gnugga handflatorna mot varandra och dra försiktigt händerna genom håret för att fördela håroljan. Applicera bara hårolja i längderna.

Annons

Upplever du att håret känns tungt av hårolja kan det bero på att du antingen applicerat för mycket, eller använder en för tung hårolja för ditt hår.

Kan man har hårolja i torrt hår?

Absolut! Hårolja kan användas i både torrt och handdukstorkat hår. Ett supertips är att använda lite, lite hårolja efter att du stylat håret för att öka glansen till håret.

Hur ofta ska man ha olja i håret?

Hårolja kan användas efter varje tvätt, men också när du upplever att håret känns stripigt, torrt och glanslöst. Kom ihåg att bara addera hårolja i längderna och att några få droppar gör jobbet. Annars riskera du att göra håret tungt och flottigt.

hårolja bäst i test
Därför är hårolja så bra för ditt hår!

Varför får man torrt hår?

Klimatet spelar stor roll – även på ditt hår. På vintern är det inte allt för ovanligt att håret känns torrt, elektriskt och slitet vilket till stor del beror på Sveriges kalla och torra klimat. Men även gener, ålder, kost och hur du tar hand om ditt hår påverkar såklart också hårets kvalité.

Vad gör man åt glanslöst hår?

Glanslöst och torrt hår kan bero på många anledningar och det är inte allt för ovanligt att din hårvård är den största boven. Investera i bra och vårdande produkter speciellt anpassat för torrt hår, slarva inte med hårinpackning minst en gång i veckan och glöm inte eftervården! Hårolja, hårserum och leave in-krämer är toppen för att göra håret mjukt, välmående och glansigt.

Foto: TT

Se 5 billiga knep för vackert hårBrand logo
Se 5 billiga knep för vackert hår
Annons