Så fixar du ditt frissiga hår – hårexperten Karolina Bergström visar
1:03

Efter reklamen: Så fixar du ditt frissiga hår – hårexperten Karolina Bergström visar

(1:03)

Slå på ljud

Många kan nog känna igen sig i att komma ut från frisörsalongen och känna att vi blivit lite mer korthåriga än vi kanske hade räknat med. Att genast börja spara ut håret och kämpa för att få längre hår är då inget ovanligt – men hur gör man det på bäst sätt?

Hår växer tyvärr inte snabbare bara för att man vill det, men det finns saker man kan göra för att främja en hälsosam hårbotten och ett friskt hår, så att håret växer så bra och starkt det kan.

Skönhetsprofilen Mandy Willard har över 31 000 följare på sociala medier-appen Tiktok, där hon delar med sig av tips och knep för bland annat hår och smink. I en video visar hon hur hon fått sitt hår att växa mycket på bara tre månaders tid. Hon visar först en bild från när hon var nyklippt, och sedan hur mycket längre håret är efter 12 veckor.

– Jag ska tvätta håret så jag ville visa produkterna jag använder i hårbotten och vad jag gjort för att växa ut håret, liksom kolla hur mycket – och det är så hälsosamt, säger hon i videoklippet.

Vanliga balsammisstaget – som många gör

Mandys hemlighet bakom det hälsosamma håret är att hon använder sig av olika oljor i skalpen – framförallt är en det en rosmarin- och mintolja som hon använder på daglig basis.

– ”Pacifica Scalp Love Rosemary and Mint” är en av mina favoriter till vardags. Man kan ha det i hårbotten varje kväll och massera in det, och håret blir varken oljigt eller flottigt. Samma gäller ”Difeel leave-in root stimulator for hair growth”, de två använder jag varje kväll. Jag tar lite på fingrarna och gnuggar in i hårbotten, säger hon i klippet.

Så har hon fått håret att växa

Hon har också en borste för hårbotten som hon använder sig av för att jobba in produkten extra mycket. Att stimulera blodcirkulationen i hårbotten kan hjälpa håret att växa sig starkt och friskt.

Mandys hårprocess tar lite tid. Hon börjar med att ha olja i hårbotten och sätta en hårmask i topparna, innan hon duschar. Väl i duschen schamponerar hon håret två gånger, och använder en skrubborste för hårbotten innan hon har i balsam. Väl ute ur duschen ska oljan masseras in i hårbotten, innan hon sprayar håret med balsamspray som inte ska tvättas bort.

Här är 5 nya moderna parfymer – som alternativ till klassikerna

– Jag lufttorkar ofta mitt hår, jag är inte ett fan av att föna håret, men jag vet att det är bra ibland.

Medan många tar till sig Mandys tips, är det andra som är skeptiska till att det fungerar.

”Det är omöjligt att ditt hår växte så mycket på tre månader”, kommenterar en person.

Mest läst