Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Hitta maten som passar din hudtyp

01 jan, 2016 
AvJessica Blockström
Produkter för bättre hy
Annons

Känns hyn trött och hängig? Gör din ansiktscrème inte riktigt det den ska? Produkterna i badrumsskåpet och necessären har självklart effekt – men bara till viss del. Det gäller att hjälpa huden att må bra och att bygga upp den, inifrån och ut.
– Hyn är en spegel av hur du mår på insidan och ju bättre du mår, desto finare kommer huden att bli. Våra gener har relativt liten betydelse, det mesta kan man själv påverka, säger hudterapeuten Nina Nilsdotter som driver en egen salong i Stockholm.

Hyn behöver precis samma saker som övriga kroppen för att må bra. Men huden är inte det mest topprioriterade organet, näringen fördelas först till de allra viktigaste kroppsdelarna och det som blir över – om det blir något över – får huden, håret och naglarna dela på. Därför är det viktigt att fylla på med anti-oxidanter, vitaminer, mineraler, spårämnen och essentiella fettsyror.
– Ju mer näring du får i dig, desto bättre kommer hyn att kunna stå emot påfrestningar som annars kan leda till tidigt åldrande, säger Nina Nilsdotter.

Annons

På senare tid har det dykt upp specialblandade oljor som mixas i juicer och smoothies som ska hjälpa hyn och dess olika problemområden. Men det gäller att tänka igenom vad det är man ger sin kropp och hud.
– Det är balans som ska eftersträvas. Det går mode i allt och det gäller att känna efter vad just din kropp behöver. Lyssna på magen och känn efter hur kroppen reagerar om du plötsligt börjar dricka grönsaksjuicer till morgon, middag och kväll, säger Nina Nilsdotter, som dagligen blandar en liten shot med gurkmeja i vatten för att stävja inflammationer och förebygga hud-åkommor.

Men tänk på att frukter innehåller mycket socker, likaså yoghurten du kanske använder för att göra din smoothie, och för mycket socker är inte bra för huden. Det triggar i gång inflammationer, bryter ner kollagen och kan skada den viktiga syramanteln som finns på hudens yta.
– Det heter just ett äpple om dagen av en anledning, säger Nina Nilsdotter.

Annons

Hudterapeutens tips

Välj grönsaker, rotfrukter, bär och frukter med mycket färg, gärna de som finns i säsong och allra helst ekologiskt.

Använd osötad havremjölk, sojabaserad yoghurt eller mandelmjölk i din smoothie. Smaksätt själv med lite lime, ingefära, fänkål, honung, kanel eller ekologiskt vaniljpulver.

Att dricka vatten är bra, men undvik sötat mineralvatten. Tappa i stället upp vatten i en bringare och fyll på med gurka, citron, ingefära, frysta blåbär eller mango så får du i dig både vätska och naturliga antioxidanter.

Ta det lite försiktigt med koncentrerade produkter, bara för att det är naturligt ska man inte gå ”all in”.

Stressad

Att ha det lite jäktigt emellanåt är inte hela världen, men blir det för mycket kan tecknen snabbt synas i ansiktet, särskilt runt käkpartiet där det kan dyka upp utslag och rodnader. Satsa på fröer av olika slag, som innehåller mycket omega- 3 och bär som är rika på uppbyggande antioxidanter. Blanda en smoothie på mandelmjölk, blåbär och hallon och tillsätt en liten skvätt linfröolja.

Annons

Akne

Har du en inflammation i huden behöver du fylla på med långsamma kolhydrater och magra proteinkällor.

Bär, frön och örter har en antiinflammatorisk effekt. Inled varje morgon med ett litet glas vatten blandat med en matsked gurkmeja. Lugna huden ytterligare med juice gjord på morötter, tomat, selleri och spenat, krydda med ingefära.

Torr

En torr hy har framförallt brist på fettsyror och kan därför behöva ”smörjas” från insidan. Satsa på nötter, grönsaker och frukter som är rika på framförallt omega-3. Gör en fräsch grön juice på spenat, avokado, äpple, päron, lite banan och kokosolja.

Pigmenterad/solskadad hy

Solskador dröjer inte länge innan de börjar synas på hyn. Tomater innehåller ämnen som skyddar. Mixa till en juice med fänkål, selleri, äpple och en gnutta kärlstärkande vitlöksolja.

Trött hy

För lite sömn eller för mycket träning kan få hyn att tappa färg och lyster.

Vetegräs har en uppiggande effekt tack vare höga halter av mineraler. Blanda med äpple, citron och apelsin för en behaglig och frisk smak.

Produkter för bättre hy

Först publicerat i Femina nummer 10 2014 av JESSICA BLOCKSTRÖM HEMBER

FOTO HELÉNE LINSJÖ, ARR KARL AULIN

Annons