Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Experterna: Så bra är kollagen som kosttillskott för att få slät hud

17 feb, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT
Kvinna använder kollagen mot rynkor
Att tillsätta pulver med kollagen i kaffet eller smoothien sägs släta ut huden.
Men är det verkligen sant?
Här är experternas utlåtande om kosttillskottet.
Annons
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svarBrand logo
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svar

Kollagen som kosttillskott säljs in som en mirakelprodukt och försöker hela tiden ta andelar från skönhetsindustrin. Influencers hjälper till genom att marknadsföra produkten som en del av deras dagliga skönhetsrutin. Ofta genom att blanda ner pulvret i morgonsmoothien.

Det låter ju fantastiskt. Att kunna dricka ett glas vatten med kollagenpulver och på så sätt få en slätare och yngre hud.

Vad är kollagen?

Kollagen är en sorts protein som finns naturligt i bindväven hos människor och djur, i exempelvis senor, muskler, hud, hår, naglar och skelett. Ungefär en tredjedel av kroppens protein utgörs av kollagen och bygger upp hår och naglar, ger struktur till skelett, senor och blodkärlsväggarna. Proteinet gör också så att vår hud håller sig spänstig och slät.

Produktionen av kollagen är som störst när vi är barn och avtar när vi blir äldre. Men ju äldre vi blir ju mindre kollagen produceras och vi får mer rynkor.

Annons

Rent funktionellt behöver vi även kollagen för att vi ska ha rörliga leder. Det är därför vi blir stelare när vi blir äldre eftersom vi har mindre kollagen i lederna.

Det utlovar pulver med kollagen: Mindre rynkor

Det här gör såklart att alla vill lösa gåtan om hur vi antingen kan boosta den naturliga kollagenproduktionen eller tillsätta kollagen utifrån. Allt i jakten för att stoppa åldrandet och fortfarande ha ett slätt ansikte och mjuka leder.

I över fem år har kollagen marknadsförts som någonting man kan tillsätta i mat och dryck. Företagen bakom pulvret hävdar att genom att tillföra kollagen så bibehålls spänsten i huden. Bland producenterna finns det nordiska bolaget Oslo skin lab som säljer pulver med kollagen som de kallar ”The solution”, lösningen. Deras pulver säger dom ska ha effekt på hudens elasticitet och spänstighet, rynkor och fina linjer samt celluliter. Det innehåller hydrolyserat kollagen som kommer från kor. Men stämmer det?

Annons

Vad säger forskningen om kollagen som tillskott?

Det enkla svaret är att det inte finns några vetenskapligt stöd för att kollagenpulver har någon dokumenterad effekt mot rynkor.

Enligt Livsmedelsverket behöver företag som ”önskar göra hälsopåståenden om sina kosttillskott” få ett godkännande av EU-kommissionen. Det betyder att oberoende forskare granskat forskningen. I dagsläget finns det inget godkänt hälsopåstående om intag av kollagen från EU-kommissionen. Det finns inte heller några vetenskapliga publikationer om kollagentillskott.

I stället lutar sig Oslo skin lab mot andra former av studier. Flera europeiska myndigheter har granskat studierna och kritiserat slutsatserna.

För något år sedan gjorde SVT:s program Plus en granskning av Oslo skin lab. Under två månader drack programledarna kollagenpulver utblandat i någon form av vätska för att se om de fick den utlovade effekten. Testet visade ingen effekt.

Kollagenet som man dricker tros i stället tas upp av mag- och tarmsystemet.

– Kollagen som man dricker och äter landar inte heller i huden, för du har ju hela mag- och tarmsystemet som bryter ner kollagenet på samma sätt som när du äter en bit kött. Så du får en massa aminosyror i stället. Dessa aminosyror kan också ha god effekt på huden, förvisso, men det är inte kollagen, säger hudforskaren Johanna Gillbro i en intervju med Hälsoliv.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons