Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Hudforskarens knep: Så vet du om peptiderna har effekt på huden

03 apr, 2023 
AvJosefin Westin
Peptider hudvård
Många ansiktskrämer sägs stoppa upp åldrandet av huden med hjälp av bland annat peptider.
Men hudforskaren Johanna Gillbro menar att långt ifrån alla peptider i våra krämer har någon effekt.
Annons
VIDEO: Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativtBrand logo
VIDEO: Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt

Det mesta och bästa finns redan naturligt i huden. Men ju äldre vi blir ju mer avtar produktionen och påverkar hudens åldrande. Det här vill hudvårdsmärken ta fasta på och boostar sina krämer med vitaminer, syror och peptider för att försöka släta ut fina linjer. Det är lättare sagt än gjort. Trots att krämerna innehåller ämnen som huden behöver har många ingen effekt när vi stryker på produkterna på huden. Peptider är ett av dessa ämnen som sägs påverka kollagenproduktionen och ge en mer elastisk och spänstig hud. Enligt hudforskaren Johanna Gillbro förekommer det flera olika varianter av peptider i produkter för ansiktet men endast en typ av peptid har faktiskt effekt.

Vad är peptider?

Peptider är kedjor av aminosyror som finns naturligt i huden. Dess främsta uppgift är att överföra information till cellerna om hur de ska fungera på bästa sätt. De är ofta ganska små och består av upptill 50 aminosyror. Är de fler än 50 kallas de i stället för proteiner.

Annons

Förutom att peptider kan minska uppkomsten av fina linjer verkar de även antiinflammatoriskt och boostar cellförnyelsen.

Hudforskarens dom om peptider

Peptider

Johanna Gillbro har forskat om huden, skrivit en bok om huden och driver ett hudvårdsmärke för huden, Skinome. Hon tycker att man som konsument ska kräva mer information om sina produkter. Bara för att produkten innehåller peptider betyder det inte att den kommer förbättra kollagenproduktionen. Det är endast molekyler som har en tillräckligt liten vikt som kan tränga igenom hudens lager och absorberas. Större molekyler än 500 dalton kan inte passera hudskiktet utan lägger sig ovanpå.

– De flesta peptider är för stora för att ge effekt. För att peptider ska kunna bygga upp kollagen ska de väldigt djupt in i dermis, underhuden, säger Johanna Gillbro.

Men det finns absolut peptider på marknaden som levererar det de utlovar.

– Det finns små varianter av peptider med bara tre och två aminosyror. De kan absolut ge effekt.

Annons

Här är peptiderna du ska leta efter

Det är svårt som konsument att veta vilken peptid som kan ha effekt på sin hud och inte. Ännu svårare är det att utläsa hudvårdsmärkenas ingredienslista.

– Om det står tripeptid då är det ofta bara tre aminosyror och då kan det ge effekt, säger Johanna Gillbro.

Peptider

Men det finns även några fler peptider som du kan hålla utkik efter: dipeptid med två aminosyror och tetrapeptid som har fyra aminosyror. Varje aminosyra har 100-200 dalton i molekylvikt. Eftersom 500 dalton är gränsen kan en peptid maximalt ha tre till fyra aminosyror.

Johanna Gillbros bästa tips är annars att ställa tillverkaren mot väggen.

– Fråga tillverkaren om molekylvikten på peptiden.

SE OCKSÅ: Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svarBrand logo
SE OCKSÅ: Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svar

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons