Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Hon tröttnade på att färga håret – nu gör hon succé som gråhårig

09 feb, 2023 
AvJosefin Westin
FotografInstagram
Luisa Dunn fick nog och på att färga utväxten varannan vecka.
I stället lät hon sin naturliga hårfärg växa ut.
Nu inspirerar hon kvinnor världen över med sin bästa accessoar i jobbet och privatlivet – sitt gråa svall
Annons
4 tips till dig med grått hårBrand logo
4 tips till dig med grått hår

Grått hår har historiskt ett oförtjänt dåligt rykte. Det har ofta associerats med ålder och att bli gammal. Den australiensiska modellen Luisa Dunn har själv täckt sina gråa strån under större delen av sitt liv. Tills hon fick nog.

I stället blev det hennes kall att utmana populära åsikter om ålderism och traditionella ”skönhetsnormer”.

Fick stöd av likasinnade kvinnor

Det började med att Luisa Dunn tröttnade på att färga utväxten varannan vecka för att dölja sitt gråa hår. Det gav henne ingen glädje längre.

”Mot slutet kändes det som att jag var på en mörkläggnings-karusell som bara förvärrade de negativa känslorna jag hade om åldrande, självacceptans och min föränderliga kropp”, säger hon i en intervju med Homebodii.

Hon beslöt sig för att förändra sitt liv genom att skippa hårfärgning för gott, och hon har aldrig ångrat det beslutet. För att få extra styrka i sitt beslut sökte hon sig till ett systerskap som hon fann på Instagram med andra kvinnor som redan genomgått samma resa och stod starka och vackra med sitt gråa hår.

Annons

”Att hitta en stam med likasinnade kvinnor som går igenom exakt samma mentala och fysiska kamp hjälpte mig verkligen att känna mig mindre ensam.”

Övergången var svår – men gav resultat

Luisa Dunn tog ett stort steg inte bra på ett privatplan. Hon jobbade dessutom som modell där utseendet är hennes yttersta verktyg. Hon fick jobba hårt, framför allt med sin insidan och stärka sig själv. I dag är hennes hår hennes bästa accessoar.

Luisa Dunn leker gärna med sitt smink nu när hon slutat färga håret, för att få en effekt i sin styling.

”Att lära sig älska mig själv och min föränderliga kropp utan ursäkt var svaret på att stärka mitt självförtroende och min självkänsla.”

Hennes första gråa strån började visa sig väldigt tidigt, redan som 16-åring. 2019 påbörjade hon processen för att ta fram sitt naturliga gråa hår. Hon valde till att börja med kallare och ljusare toner för att matcha hennes rötter.

Processen tot tid och krävde tålamod. Enligt Luisa Dunn tar det oftast två år eller mer att slutföra övergången.

Här visar Luisa Dunn hur hon var tvungen att klippa kort under processen att övergå till grått hår och skillnaden på hur det såg ut efter ytterligare ett år.

”Några månader in i min övergång var jag tvungen att släppa de blekskadade längderna och omfamna en kort pixie.”

Fyra år senare har hon långt grått hår och inspirerar i sin tur andra kvinnor genom sitt Instagramkonto @thesilverlining_1970 att våga ta steget mot sitt sanna och naturliga jag.

”Grått är aldrig lika med gammalt”, säger hon.

Annons