Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Hon vill normalisera ansiktsbehåring på kvinnor

09 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Joanna Kenny tröttnade på alla hårda skönhetsideal för kvinnor, och började stå upp mot krav på perfekt hy på bilder.
Mest uppmärksamhet väckte hon när hon markerade sin mustasch – Joanna vill normalisera ansiktsbehåring hos kvinnor, vilket är vanligare än många vet.
– Det är en påminnelse om att man inte måste ta bort sitt ansiktshår, säger hon till Brightside.
Annons
6 kändisar som gått osminkade på röda mattanBrand logo
6 kändisar som gått osminkade på röda mattan

I samhället idag ställs det hårda krav på hur kvinnor ska se ut – krav på hur mycket man ska väga, hur man ska klä sig och hur man ska se ut i ansiktet är något som alla kvinnor ställs inför varje dag. Detta tröttnade influencern Joanna Kenny på, och bestämde sig för att göra uppror mot idealen.

I en intervju med sajten Brightside berättar hon om beslutet att gå från filter på sina bilder, till att istället visa upp vad som i samhället kan räknas som skavanker.

– Det som blivit allt vanligare är människors önskan att få samma släta hy som de får av sina sociala medier-filter. Den här skeva bilden av hur hud ska se ut skapar ouppnåeliga hudvårdsmål och all riktig utveckling blir förbisedd. Det är mitt ansvar att hålla folks förväntningar rimliga och påminna om att de har porer och imperfektioner.

Annons

Joanna vägrar böja sig efter idealen

Joanna Kenny väckte mycket uppmärksamhet när hon publicerade bilder där hon istället för att ha tagit bort sin ansiktsbehåring, istället framhävde sin lilla mustasch med mascara och färg. Bilderna har både hyllats och kritiserats.

– Att jag framhäver min mustasch handlar inte om att jag säger ”hallå, du borde tycka att det här är attraktivt”. Det är en påminnelse om att man inte måste ta bort sitt ansiktshår för att ses som feminin. 2021 är fortfarande en stor del av kvinnors existens centrerad kring hur attraktiva män tycker att de är. Jag vill att folk ska ta beslut om sina kroppar utan rädsla eller att vara dömande.

Joanna Kenny har själv haft problem med acne, och för henne har det hjälpt att sluta ta bort sin mustasch. Innan använde hon alla möjliga produkter hon kunde för att slippa mustaschen, något som gjorde att acnen förvärrades. Hon uppmanar alla att sluta lägga på filter på sina bilder, för det gör bara i slutändan att man jämför sig med en filtrerad version av sig själv.

– Jag bryr mig inte om synlig ansiktsbehåring gör folk obekväma och jag bryr mig verkligen inte om män tycker att jag är mindre attraktiv. Jag tar inte beslut kring min kropp för att tillfredsställa andra människor, och det borde ingen göra.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons