stina wollters nakenbild
Stina Wollter - 5 saker du vill veta
1:04

Efter reklamen: Stina Wollter - 5 saker du vill veta

(1:04)

Slå på ljud

Konstnären, författare och radioprofilen Stina Wollter, 57, hör inte till den blyga sorten. I dagarna delade hon med sig av en avklädd bild på sig själv där hon blottade hela bakdelen, och att visa upp hud på sina sociala medier – är något hon gör ofta.

Stina Wollter får ofta uppmärksamhet i samband med sina kroppspositiva inlägg, i vilka hon uppmuntrar andra kvinnor att vara nöjd med sin kropp som den är. Hennes inlägg hyllas allt som oftast men det händer också att hon stöter på en hel del hat. Trots hatet väljer hon att fortsätta kämpa mot den skadliga normen att betygsätta kvinnokroppen.

Stina Wollter om fulkultur, självhat och försoningen med pappa Sven

Därför visar Stina Wollter upp sig naken

Hennes konto har över 300 000 följare, och de flesta verkar dock uppskatta hennes ifrågasättande av kroppsnormer, skavande ideal och skadliga orättvisor. Och nu gör hon det igen, denna gång spritt språngande naken.

”Här är en bild att vila ögonen på. Den är från en serie vår dotter tog en morgon i köket då jag kom ut naken för att dricka mitt morgonvatten och fick kramar av min man som satt vid köksbordet. Hans händer rörde sig över platser som vi lär oss att skämmas för. Ja, i merparten av mitt kvinnoliv har jag ryckt till, hållit in, krängt undan, skylt, dolt något, alltid något, oavsett vad jag vägt”, säger hon samtidigt som hon visar upp nakenbilden på sina sociala medier, och fortsätter:

”Jag delar bilden för den är vacker för mig och visar på ett tillstånd som jag bland annat skriver om i slutet på ”Kring denna kropp”. Tillståndet av att lämna skam och stå i solljuset sann och naken. Det ÄR möjligt. Jag lämnar bilden här hos dig.”

Bokaktuella Marianne Mörck om dödshjälp: ”Ska vara upp till var och en”

Stina Wollter försöker avprogrammera hjärnan

I texten gör Stina Wollter även klart att hon försöker arbeta aktivt med att släppa skamkänslor kring sin kropp, och istället försöka se till varför kroppen ens existerar till en början.

”Det handlar om MITT ARBETE med att avprogrammera hjärnan och förstå vad våra kroppar är utsatta för från vaggan till graven. Att idén att livet ska börja SEN när man bara... är absurd, en stöld... Livet pågår NU. Det är jag som TILLÅTER MIG vara trygg. Det är ett ARBETE. Det är viktigt att poängtera.”

Kommentarerna under nakenbilden låter inte vänta på sig, den ena efter den andra tackar för hennes tankar om kroppen och skammen.

Hyllningarna

”Är 52 år gammal och har skämts och gömt min kropp i hela mitt liv. Det har blivit mycket bättre, men jag jobbar med mina tankar varje dag”, tackar en person. En annan gör klart att bilden är ”Vansinnigt vacker!”, och ”Otroligt vacker bild, fick mig att gråta”, skriver ännu en.

Mia Skäringers hemliga tatuering – täcker hela ryggen

Mest läst