Artikeln innehåller reklamlänkar
hudvård mogen hud ansiktskräm retinol rynkor fina linjer anti age

Att huden åldras är en del av livet och med åren tappar huden fukt, spänst och elasticitet vilket leder till att fina linjer och rynkor blir mer framträdande. Cellerna jobbar långsammare och kollagenproduktionen i huden försämras. Även elastin och hyaluronsyra produceras långsammare, något som kan göra att huden känns glåmig, torr och något mer slapp än tidigare.

Varför åldras huden?

Sol, gener och livsstil – och såklart den biologiska åldern, det är bara några av anledningarna till att huden åldras. Förr pratade man mycket om "anti-age", vilket får det att låta som att hudens åldrande är något negativt. Vilket det såklart inte är! Att huden åldras är helt naturligt och ett tecken på att vi levt.

Produkter för mogen hud experttips anti age

Auktoriserade hudterapeuten Therése Wirén Ekehjelm, ägare av salongen Qvi Si.

Så tar du hand om mogen hy

Men det finns produkter och ingredienser som passar extra bra om du vill jobba effektivt mot rynkor, torrhet – och boosta huden för att kicka igång kollagenproduktionen och stimulera cellförnyelsen. Auktoriserade hudterapeuten Therése Wirén Ekehjelm, ägare av den kändistäta salongen Qvi Si, svarar på de vanligaste frågorna om mogen hud. Femina ger dig också bästa tipsen på produkterna som gör skillnad!

När börjar huden att åldras?

– Kvinnors hud börjar i regel åldras redan i början av 20-årsåldern. Sakta börjar kollagen, elastin, fibroblastaktiviteten och hyaluronsyreproduktionen i huden att försämras vilket gör att huden tappar sin spänst och blir mer torr. Man kan säga att madrassen i huden avtar och börjar tappa fjädrarna och man börjar då se fina linjer. Men fina linjer är ganska enkla att behandla eftersom de ofta kommer på grund av torrhet. Om man inte behandlar de fina linjerna leder det till djupare linjer och rynkor, säger Therése Wirén Ekehjelm.

Effektiv ansiktskräm för mogen hy, Advanced Retinol + Ferulic Intense Wrinkle Cream – Dr. Dennis Gross

Advanced Retinol + Ferulic Intense Wrinkle Cream innehåller två typer av retinol som har fin effekt på cellproduktionen. Läs mer här. (länk till Lyko)

När ska man börja använda anti-age-produkter?

– Förr sa man att man inte skulle börja för tidigt för att huden vänjer sig. Men jag tycker inte man ska tänka så längre och tyvärr börjar istället många för sent. Allt man kan göra i förebyggande syfte kommer ge resultat i längden. Och i dag finns det ett enormt utbud av produkter och ingredienser som indirekt verkar anti-age även fast man egentligen inte tänker på det. Som till exempel BHA-syra som exfolierar, ger lyster och gör huden mer tight och spänstig.

Effektivt serum mot fina linjer, Nightly Refining Micro Peel Concentrate – Kiehl's

Ge huden en härlig boost under natten med härliga Nightly Refining Micro Peel Concentrate. Serumet verkar lätt exfolierande och gör huden slät, mjuk och jämn. Här hittar du serumet (länk till Skincity).

Vilka ingredienser är bra för en mogen hy?

– Retinol (A-vitamin) är kronjuvelen bland anti-age-ingredienser. Men man kan också använda sig av produkter berikade med antioxidanter och C-vitamin för att främja hudhälsan. Ofta är det mer aktiva ingredienser och rikare innehåll i anti-age-produkter.

Effektiv ansiktskräm med retinol, Symphonique Night-time – Beauté Beauté Pacifique

Superdryga Symphonique Night-time innehåller hela sex olika typer av A-vitamin. Krämen har såklart också fina, återfuktande ingredienser. Här kan du köpa krämen till superpris (länk till Meds)!

Ingredienser som passar bra tillsammans – vilka ska man satsa på?

– Det beror lite på vilken hudtyp man har och tolerans kring produkter. Retinol och hyaluronsyra är bra tillsammans. Ceramider och peptider som är snällt, fuktgivande och hudstärkande passar också till allt och är perfekt för en mogen hud.

Återfuktande serum mot fina linjer, Hyalu B5 Serum – La Roche-Posay

Prisvärt serum med återfuktande innehåll som går att använda på alla hudtyper och matcha med alla produkter. Serumet har en plumpande effekt på huden.

Hyalu B5 Serum finns att köpa här (länk till Åhléns).

Bästa nattmaskerna - favoriterna som piggar upp huden när du sover

Vilka produkter ska man satsa på i sin hudvårdsrutin för mogen hud?

– Produkter rekommenderade av en auktoriserad hudterapeut. En auktoriserad hudterapeut har utbildning och kan skräddarsy din hudvårdsrutin efter dina behov och förutsättningar. Men viktigast av allt är rengöring. Utan rengöring har efterföljande produkter inte samma effekt. En annan viktig produkt är såklart solskyddsfaktor.

Ansiktsrengöring för mogen hud, Embrace Resurfacing Glycolic Wash – Exuviance

Embrace Resurfacing Glycolic Wash innehåller exfolierande AHA-syra som hjälper till att ta bort döda hudceller och ger en jämnare hudtextur. Köp produkten här (länk till Lyko).

Läs mer: Bästa solskydden att bära över och under makeup – här är alla favoriter (länk till ELLE).

Vad kan man göra åt rynkor kring ögonen?

– Det är viktigt att använda en bra ögonkräm med aktiva ingredienser. Det finns även vissa ögonpatches man kan använda för tillfällig effekt. Sen kan man även använda en beauty roller som hjälper till att få fart på lymfan och det i sin tur kan göra huden kring ögonen mer spänstig och ge förbättrat utseende.

Roller för ansiktet, Diamond Beauty Roller – Amelie Soie

Diamond Beauty Roller är en effektiv roller som minskar svullnad och synligheten av fina linjer samt sätter igång blodcirkulationen vilket leder till mer lyster. Här kan du läsa mer om rollern (länk till Lyko).

Ögonkräm mot fina linjer och rynkor, Ageless Phyto-Retinol Eye Cream – bareMinerals

Suverän och dryg ögonkräm som fokuserar på att reducera fina linjer och dämpa svullnad. Ageless Phyto-Retinol Eye Cream finns att läsa mer om här (länk till Lyko).

Izabella Scorupco: ”Det är vackert att äga sina rynkor”

Vad är fördelarna med att använda serum?

Ett serum är mycket mer koncentrerat än till exempel en ansiktskräm. Serumet, som finns för många olika syften, hjälper till att ta ner ingredienserna djupare i hudlagren.

Serum för mogen hud, Resist Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum – Paula's Choice

Lätt serum med retinol och antioxidanter som hjälper till att förbättra hudtonen, jobbar långsiktigt på att reducera fina linjer och rynkor samt ger en fin lyster till ansiktet.

Resist Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum kan du läsa mer om här (länk till Skincity).

Pigmentfläckar blir också tydligare på en mogen hud. Vad kan man göra åt pigmenteringar i ansiktet?

– Pigmentfläckar finns i många varianter och är så svårt att behandla. Dom sitter i hudens minne och kommer generellt tillbaka på samma ställen varje gång man är i solen samt på grund av hormoner, graviditet och akne. Det viktigaste man kan göra att använda solskyddsfaktor även i förebyggande syfte såklart, men även undvika solen. Det finns mängder av behandlingar och produkter man kan göra men i slutändan handlar det om en helhet. Är man inte beredd att vara försiktig i solen samt använda spf så är det inte heller värt att lägga tid och pengar på behandlingar som till exempel dermapen eller PRX.

Serum mot pigmenteringar, Anti-Pigment Dual Serum – Eucerin

Anti-Pigment Dual Serum är ett otroligt effektivt och prisvärt serum som snabbt ger en märkbar effekt på pigmentfläckar. Läs mer om serumet i budgetklassen här (länk till Apohem).

Smink för mogen hud – vad är viktigt att tänka på?

– Att inte använda för torra och kakiga produkter, utan fokusera på återfuktande makeup. Det är supersnyggt med mycket glow och highlighter men här gäller det att välja vart man applicerar den så det inte hamnar i linjer. Använd en CC-creme och blanda i lite foundation om du vill ha mer täckande effekt. På så vis riskerar man inte att det sätter sig för mycket i linjer. Använd ett transparent eller lätt färgat löspuder endast för att fixera.

Återfuktande foundation för mogen hud, Flawless Satin Moisture Foundation – Sensai

Sensais uppdaterade Flawless Satin Moisture Foundation är en återfuktande foundation som passar alla hudtyper, såklart även mogen. Foundationen ger lätt till medel täckning, lägger sig inte i linjer eller porer och ger fin lyster. Läs mer här (länk till Åhléns)!

Hur sminkar man ögonen om man har hängande ögonlock?

– Om man har hängande ögonlock kan det vara svårt med ögonskugga. Då rekommenderar jag en krämögonskugga som man kan applicera antingen med fingret eller jobba ut med pensel. Lägg bara upp till globlinjen så att ögat får mer djup och intensitet. Fyll även i med en ögonpenna längs med fransraden. Svart kan kännas hårt om man har kommit lite till åren. Då kan en brun penna passa bättre.

Lättapplicerad krämögonskugga, Ombre Satin – Clarins

Ombre Satin är en fin och hållbar krämögonskugga som lägger sig fint över locket. Perfekt att använda ensam eller som bas till puderskugga. Läs mer här (länk till Åhléns).

Varför är det bra att använda läppenna?

– Om man har linjer kring läpparna och läppstiftet flyter ut kan man spärra läpplinjen med en läppenna som man applicerar längs med läpplinjen.

Läppenna för att hålla läppstiftet på plats, Power Line Plumping Lipliner – Buxom

Power Line Plumping Lipliner från Buxom är en mjuk och krämig läppenna som är enkel att applicera och sitter som berget. En favorit som finns i många färger! Här hittar du hela utbudet (länk till Kicks).

Hur målar man glesa ögonbryn?

– För ögonbryn finns i dag många produkter på marknaden. Många börjar få glesare ögonbryn med åldern och då kan det bli svårt när det inte finns något att fylla i. Då rekommenderar jag en ögonbrynspenna, till exempel Brow Master från bareMinerals som man enkelt kan rita små strån med. Väldigt enkelt även för den som inte kan så att man inte står med två svarta streck till ögonbryn sen.

Ögonbrynspenna för glesa ögonbryn, Brow Master Sculpting Pencil – bareMinerals

Lättapplicerad ögonbrynspenna som ger ett fint, naturligt resultat. Perfekt om du behöver fylla ut glesa partier i brynet. Brow Master Sculpting Pencil finns att köpa här (länk till Lyko).

Hudvårdsexpertens fem favoriter

Här är Therese favoriter för en mogen hud!

Beauty Silk Pillow, Amelie Soie

"100% Mulberry Silk Siden absorberar en tredjedel fukt jämfört med andra material, vilket innebär att din hud kan behålla sin fuktbalans bättre. Örngottet minimerar dina sovrynkor och bibehåller hudens fuktnivåer utan envisa sovrynkor som dröjer sig kvar." Här hittar du Beauty Silk Pillow (länk till Lyko).

Stimulskin Plus Serum, Darphin

"Ett multi-korrigerande anti-aging koncentrat som har lyftande effekt på de områden som ger ansiktet sin identitet. Serumet har superfin effekt på slapp hud och ojämn hudton." Här hittar du serumet (länk till Lyko).

Peptide4 Plumping Pillow Mask, Elemis

"En återfuktande sovmask som verkligen dränker huden i fukt medan du sover. Den hjälper till att plumpa ut huden och har fin effekt på trött och glåmig hud." Läs mer om masken här (länk till Skincity).

Intensive AlphaRet Overnight Cream, SkinBetter Science

"Denna nattkräm minskar synligt linjer, rynkor och ojämn hud medan du sover. I krämen finns två väldokumenterade ingredienser alfa-hydroxisyra som är en AHA-syra och retinoid som är A-vitamin." Krämen säljs bara på salong, men finns att läsa mer om här.

Firming Serum, ZO Skin Health

"Det här serumet har ett banbrytande ZCORE komplex som förebygger belastningar i hudlagren, vilket ger spänstigare hud. I serumet finns också Sodium DNA som stödjer en frisk fibroblastaktivitet för att förnya förlorat kollagen och elastin." Serumet säljs bara på salong, men finns att läsa mer om här.

Foto: TT

5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid
1:32

Efter reklamen: 5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid

(1:32)

Slå på ljud

Mest läst