Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Så sminkar du ögonen trots hängande ögonlock

10 jun, 2021 
Hängande ögonlock, eller hooded eyes som det också kallas, kan vara lite kluriga att sminka. Men det finns en del smarta knep för att få till både ögonskuggan och eyeliner. Vi visar hur!
Annons
Så fixar du vardagssminkningen - steg för stegBrand logo
Så fixar du vardagssminkningen - steg för steg

Har du svårt att få till sminket för att ögonlocken döljer globlinjen? Då är du inte ensam. Många har en ögonform där ögonlocken är lite tyngre och vilar ovanför fransraden. Kändisar som Jennifer Lawrence, Catherine Zeta Jones och Blake Lively är bara några av de kvinnor som har tunga ögonlock.

Jennifer lawrence
Jennifer Lawrence i galasmink på röda mattan.

Här förklarar vi hur du enklast, och snyggast sminkar dina tunga ögonlock – både med ögonskugga och eyeliner.

3 sminktips för hängande ögonlock

1. Fokusera på brynen.

Ta bort fokus från ögonlocken och satsa på välformade ögonbryn för att ge ögonen ett lyft. Noppa inte brynen för mycket, utan låt de vara i sin naturliga form.

Annons

2. Använd vattenfast maskara.

En vattenfast maskara är A och O för dig med tunga ögonlock. Risken är nämligen större att dina fransar gnuggas mot ditt ögonlock, och därför är en vattenfast maskara räddningen mot svarta fläckar.

maskara
Slipp svarta märken på ögonlocken med vattenfast maskara.

3. Ljusa upp under brynet.

Kanske har du hört talas om att lägga en ljus skugga eller highlighter under ögonbrynet? Detta är perfekt om du har hooded eyes! Applicera lite highlighter under ögonbrynets mitt, det både ”lyfter” locket, ger en piggare blick och ger illusionen av ett mer öppet ögonlock.

Så sminkar du ögonskugga på hängande ögon

Flytta upp globlinjen

I de flesta sminkguider uppmanas du att lägga en mörk skugga längst med globlinjen. Alltså det ställe på ögonlocket som är allra djupast och som går inåt. Om du har hängande lock så kommer denna skugga inte att synas när du har blicken rakt fram. Därför bör du alltid sminka din mörkaste skugga lite ovanför globlinjen, upp mot ögonbrynet.

Annons

Forma cat eyes

Om du vill ”trolla bort” det tunga ögonlocket bör du forma en båge ut mot ögonbrynets ytterkant med hjälp av ögonskuggan. Ett så kallat cat eye. Tänk dig att du lägger ögonskuggan som en trekant längst ut i ytterkanten av ögat så att du skuggar ovanför globlinjen, ut mot ögonbrynet och precis i slutet av den undre fransraden på ögat.

Sminka hängande ögon med eyeliner

Börja med en penna

Använd dig av en spetsig svart kajalpenna eller liknande mjuk penna. Blunda och dra pennan längst med övre fransraden och ut i en ”vinge” ut och upp mot ögonbrynets ytterkant. Titta sedan och gör samma sak samtidigt som du håller ögat öppet, annars är risken att din eyeliner ”försvinner” under ögonlocket när du tittar. Måla hela linjen så att den syns när du har ögat öppet.

Sminka hängande ögon med eyeliner
Lyft upp locket lite med handen för att komma åt och måla din eyeliner.

Fyll i med eyeliner

Nu är det dags att fylla i ditt svarta streck med en eyeliner. Ha fortfarande öppna ögon, annars är risken att strecket döljs när du målar med slutna ögon och sedan öppnar dem. Om du tycker att det är klurigt att få till en riktig ”vinge” på eyelinern kan du tejpa en bit tejp i den linje du vill ha vingen, sedan fyller du i längst med tejpens kant och drar sedan bort tejpen. Voilà!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Makeupartisten: Så sminkar du hooded eyes

Influencern och makeupartisten Helen Torsgården visar här hur du enkelt ”trollar bort” tunga, hängande ögonlock med hjälp av smink. I videon nedan kan du se när hon sminkar ett öga ”fel” och ett öga ”rätt” för att trolla bort hängande ögonlock.

Annons