Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Ingredienserna du inte vill ha i ditt schampo

09 jun, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Schampo är något vi alla använder flera gånger i veckan – men vad är det vi kletar in i håret egentligen?
Det finns ingredienser som kan göra mer skada än nytta och i värsta fall orsaka håravfall.
Här är ingredienserna du bör skippa i dina hårprodukter!
Annons
VIDEO: Här är balsammissarna som kan förstöra ditt hårBrand logo
VIDEO: Här är balsammissarna som kan förstöra ditt hår

Silikoner

Silikoner används i hårprodukter för att låsa inne fukt i håret, och hjälpa förebygga friss och trassligt hår. Använder du för mycket produkter med silikoner i kan det byggas upp avlagringar i hårbotten som gör att ditt hår växer sämre då hårsäckarna blockeras.

Parabener

Parabener tillsätts ofta i schampon och andra hårprodukter för att förhindra att det sprids bakterier eller till och med svamp. Det är dock starka kemikalier som kan orsaka både allergiska reaktioner och hudirritation, och i långa loppet leda håravfall.

Sulfater

Om ditt schampo löddrar mycket beror det på att det innehåller sulfater. Schampo med sulfater tar bort hårets naturliga oljor, och om du har torrt och tunt hår naturligt är det extra viktigt att undvika ämnet i ditt schampo.

Annons

Mineraloljor

Mineraloljor kan användas som ingrediens i schampo för att ta bort trassel och tovor. Men precis som med tidigare nämnda silikoner kan det med tiden byggas upp till avlagringar i hårbotten som förhindrar hårhälsan.

Natriumklorid

Det här låter allvarligare än det är – natriumklorid är samma sak som vanligt kökssalt. Ibland används det i schampon för att göra dem tjockare i konsistensen, men i längden kan det torka ut håret och ge dig en torr hårbotten.

Propylenglykol

Precis som natriumklorid så fungerar propylenglykol som ett sätt att göra schampon tjockare. Ämnet torkar ut håret och kan göra det skört, så att det lättare kan skadas och gå av.

DEA och TEA

DEA, dietanolamin, och TEA, trietanolamin, är ingredienser som både kan irritera huden och till och med bryta ner keratin – som hår faktiskt är uppbyggt av. Om du upplever att du tappar mer hår än vanligt efter att ha bytt schampo bör du genast kolla efter dessa ingredienser.

Alkohol

Att schampo innehåller alkohol av något slag är inte ovanligt, ofta i form av propanol eller isopropanol, speciellt om det är billigare schampon. Men alkohol i håret kan med tiden leda till ökat håravfall och torrt hår.

Källa: Stylecraze.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

SE OCKSÅ: Vanliga misstagen som gör ditt smink mindre elegantBrand logo
SE OCKSÅ: Vanliga misstagen som gör ditt smink mindre elegant
Annons