Artikeln innehåller reklamlänkar
kvinna som kliar sig i hårbotten
0:57

Efter reklamen: 5 saker du vill veta om Izabella Scorupco

(0:57)

Slå på ljud

Är din hårbotten irriterad? Kanske röd, kliar och bränner? Du är inte ensam. En skalp i obalans har blivit ett allt vanligare problem. Vad många kanske inte vet är att hårbotten är otroligt viktig. Den måste må bra för att håret ska kunna växa ordentligt och bli fint. Den goda nyheten är att det just därför också tagits fram en hel del riktigt bra produkter. Här finns allt från sådant som gör rent på djupet till serum som ger lindring direkt och jobbar långsiktigt på att bygga upp huden här och återställa balansen.

Vad beror en irriterad hårbotten på?

Det kan vara allt från lager på lager av produkter som gör att huden blir irriterad, torr och tilltäppt till stress som kan göra skalpen tajt vilket både ger obehag och till och med kan påverka hårväxt negativt. Det kan också bero på att du använder för starka produkter för ofta, kanske i kombination med mycket värme från stylingverktyg. N ya rön pekar även på att silikoner i schampo och balsam kan torka ut skalpen på sikt. När huden i hårbotten vant sig vid att få silikon dämpar den sin egen produktion av sebum vilket gör den torrare. Ytterligare en anledning kan vara psoriasis eller eksem.

När ska man använda serum i hårbotten?

Skönhetsredaktören tipsar: Här är myterna om solskydd alla bör känna till

Om du känner att huden i hårbotten är irriterad, kliar, hettar eller kanske flagnar är återfuktande och balanserande serum otroligt skönt men också välgörande. Du applicerar dropparna direkt ner i hårbotten och känslan är svalkande. Det är befriande och härligt när man gått länge med problem. Här är en favorit.

lindrande skalpserum från lernberger stafsing

Scalp Serum från Lernberger Stafsing innehåller bl a aloe vera, allantoin, hyaluronsyra, selleriextrakt och salicylsyra. Den här mixen återfuktar, lugnar, dämpar sebumproduktion och exfolierar milt.

Scalp Serum från Lernberger Stafsing kostar ca 289 kr/100 ml och du hittar den här. (länk till Åhléns)

5 mascaranyheter som skapar drömfransar direkt

Masktricket

Du kan också hjälpa din hårbotten genom att använda din inpackning eller ditt balsam hela vägen ner och inte bara på längderna som man traditionellt rekommenderar. Anledning är att du med hjälp av den här produkten återfuktar och mjukgör. Det viktiga är att du sköljer igenom håret noga efteråt så kommer inte håret att tyngas ner.

mjukgörande och lugnande inpackning från maria nila

Head & Hair Heal Masque från Maria Nila är en vegansk inpackning med aloe vera-extrakt, aminosyror, E-vitamin och piroctone olamine som på tio minuter lugnar inflammationer och stimulerar hårsäckarna.

Head & Hair Heal Masque från Maria Nila kostar ca 299 kr/250 ml och den finns här. (länk till Åhléns)

När ska man använda peeling i hårbotten?

Om du använder mycket torrschampo, vaxer eller texturspray är det en god idé att någon gång i månaden djuprengöra hårbotten med en peeling som innehåller korn. Vanligast är att man använder saltkristaller eller socker. Det senare är något snällare mot hårfärg och gör inte heller håret lika torrt som salt ibland kan.

Hur ofta ska man använda hårbotten-peeling?

snäll exfoliering för hårbotten

Om din hårbotten är väldigt irriterad skulle jag vara mycket försiktig. Kanske strunta i den fysiska skalpskrubben och istället satsa på en enzymbaserad exfoliering. Exempel på en sådan är Submarine från R+Co. Här används vattenaktiverade enzymer ihop med AHA-syror för kornlöst peelande av hår och hårbotten. Dessutom har extrakt från vilda blåbär en antiinflammatorisk och lugnande effekt.

Submarine från R+Co kostar ca 339 kr/80 ml och du hittar den här. (länk till Lyko)

Gör en hårbottenmassage

Bästa concealerknepet för dig över 50

Massage av hårbotten kan du göra varje dag. Det är inte bara väldigt skönt utan får också fart på cirkulationen här vilket ger synergieffekter. Det är inte heller svårt och du behöver inga speciella produkter. Gör det när du schamponerat, sitter framför datorn eller kanske kollar en serie.

Så här gör du:

Sätt fingrarna fast i hårbotten och cirkla. Det är huden som ska röra sig, inte fingrarna.