Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Izabella Scorupco: ”Det är vackert att äga sina rynkor”

11 feb, 2022 
Izabella Scorupco är skådespelare, sångerska och fotomodell men hon har också haft ett brinnande skönhetsintresse sedan barnsben. Det har hon nytta av både framför och bakom kameran i sin senaste roll.
Annons
Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experterBrand logo
Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experter

Det har snart gått 40 år sedan Izabella Scorupco åkte till Modemässan i Älvsjö med siktet inställt på att bli upptäckt som modell. Sedan dess har hon haft en karriär framför kameran. Ändå beskriver hon sig som en person som är mycket blyg innerst inne.

När hon var åtta år flyttade hon till Sverige från Polen med sin mamma. De hamnade i Bredäng utanför Stockholm och för att kompensera för sin blyghet drog hon i gång musikaler och teaterföreställningar på skolan.

–Det var tacksamt att stå på scenen. Där fick jag uttrycka mig genom att låtsas vara någon annan.

Samtidigt, förklarar Izabella, har hon hela tiden varit väldigt målmedveten. När hon en dag fick syn på supermodellen Paulina Porizkova på tv visste hon vad hon skulle göra.

Annons

–Hon pratade om hur hon flytt från Tjeckoslovakien och nu var fotomodell. Jag blev så fascinerad av henne. Jag klippte lugg, fönade mitt lockiga hår rakt och bestämde mig för att följa i hennes spår.

Bara 13 år gammal begav hon sig tillsammans med en kompis till Modemässan. Hennes mål med besöket blev en fullträff. En fotograf fick upp ögonen för henne och sedan rullade det på.

–Under några år hände väldigt mycket. Jag fick kontrakt med Mikas, gjorde filmen Ingen kan älska som vi och flyttade till Milano för att jobba som modell.

Du har snart jobbat framför kameran i 40 år. Är det stor skillnad att vara modell i dag?

–Det är inte alls samma sak. Nu jobbar jag för att de vill ha just mig och det jag står för. Förutsättningarna var också annorlunda förr. Du var tvungen att ta hand om din hy noga då det inte fanns retusch på samma sätt. Var huden i dålig form blev du hemskickad. Jag blev besatt av att ha perfekt hy.

Annons

Vad betyder hudvård och makeup för dig i dag?

–Jag är uppväxt med en polsk mamma som aldrig skulle gå ut på stan utan att sminka sig och vara fin i håret. Det har präglat mig.

–Under kommunisttiden i Polen var utbudet väldigt sparsamt. Det enda som fanns på hyllorna i skönhetsväg var Nivea. Kanske är det därför som jag alltid älskat kosmetika och varit den som shoppat mest produkter på taxfree.

Du är ambassadör för det norska hudvårdsmärket Lnda nu. Vad fick dig att tacka ja?

–Jag har testat massor genom åren och är bra på att upptäcka vad som fungerar. När de skickade mig produkterna fastnade jag verkligen för dem. Annars hade jag aldrig tackat ja.

Du jobbar i två utseendefixerade branscher. Finns det en press på att göra ingrepp?

–Det var vanligare för tio år sedan. Då var skillnaden stor mellan USA och Sverige. I dag är jag ganska chockad över hur många unga tjejer som gör det här. Det är trist när det blir ett onaturligt utseende. Jag tycker det är vackert att äga sina rynkor och beundrar kvinnor som Helen Mirren och Meryl Streep. Man tänker inte på deras ålder utan på deras skicklighet att förmedla känslor. Det kan du inte göra om du inte kan röra pannan.

Annons

Finns det något du skulle vilja ändra i skönhetsbranschen?

–Den falska bilden av perfektion. Det är ledsamt att våra unga tjejer ska växa upp och tro att de måste eftersträva den här perfektionen som bara är en massa filter. Något som däremot är häftigt är kroppspositivismen, att man bejakar kroppen mer i dag och att alla olika varianter av skönhet syns.

Izabella Scorupco

Gör: Fotomodell och skådespelare.

Ålder: 51 år.

Bor: I Los Angeles.

Aktuell: Som svensk ambassadör för det norska hudvårdsmärket Lnda.

Izabellas 3 måsten

1 Upplyftande

Luxe Lift Face Lift Serum från Lnda är ansiktslyft på flaska. Den lätt exfolierande formulan är mycket fuktgivande och förutom långsiktig effekt får du otrolig lyster direkt. Ca 849 kr/30 ml.

Luxe Lift Face Lift Serum från märket Lnda.
Izabella är idag ambassadör för hudvårdsmärket Lnda.

2 Cirkulerande

Jag använder en apparat med mikroström som kickar i gång cirkulationen, ger ­fastare hy och fin lyster. Man måste dock vara konsekvent för att få de resultaten. Trinity från Nu Face, ca 3 995 kr.

Trinity från Nu Face.
Izabella gillar att använda denna för att få fastare hy samt mer lyster!

3 Återfuktande

Sedan 15 år tillbaka har jag alltid haft Minted Rose Lip Balm från Smith’s i hand­väskan, en skön salva som skyddar, återfuktar och plumpar läpparna. Ca 140 kr på Sephora.

Minted Rose Lip Balm från Smith´s.
Denna produkt har Izabella använt i över 15 år, en skön salva som skyddar, återfuktar och plumpar läpparna.

Izabellas bästa ­hudvårdstips

1. Sömn, sömn, sömn är mitt absolut bästa skönhetstips. Jag ser ut som en annan ­människa om jag inte får sova medan god kvalitetssömn kan dra av 10 år. Jag tror också på motion, att det går hand i hand med skönhet då du får i gång blodcirkulationen. Det ger en fräschare hud. Det ska dock inte bli extremt. Jag tar hellre en riktigt rask promenad i stället för att springa.

Annons

2. Att sova på sidenkudde gör stor skillnad för hud och hår. En bomullskudde är som en svamp, den drar ut fukten ur huden. Med sidenkudde undviker du det. Håret blir inte heller lika slitet och har du fixat frisyren kommer den att vara lika snygg dagen efter.

3. Tvätta aldrig ansiktet i riktigt hett vatten, det är att misshandla huden. Det ska helst vara rumstempereratur för att inte torka ut huden.

4. Gå på ansiktsbehandling. Det har jag gjort regelbundet de senaste 20 åren. Utan det skulle min hy inte se så fräsch ut i dag.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons