0:52

Efter reklamen: Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experter

(0:52)

Hudvårdsintresset har exploderat de senaste åren och en kategori som växt extra mycket är märken där det finns en doktor som frontfigur. Vad det beror på?

Det berömda namnet i sig ger så klart märket en trovärdighet i en bransch som ibland kan upplevas som svårnavigerad. Att ha en serie från en berömd doktor på badrumshyllan är också ett sätt att kunna ta del av expertkunskapen utan att behöva besöka kliniken. Men det finns en anledning till. Det mesta är mycket bra och hittar du rätt kan du få riktigt fina effekter på huden.

Gemensamt för de doktorsmärken som finns i dag är att bakom dem står forskningsdrivna och mycket kunniga personer som är fokuserade på att göra vad de anser är bäst för att boosta hudens hälsa. Deras produkter bjuder på en välbalanserad mix av aktiva, effektiva och ibland mycket innovativa ingredienser.

De flesta märken som frontas av en läkare har börjat sin resa på samma sätt. Läkaren har saknat produkter som backar upp de egna behandlingarna och har därför börjat laborera med egna. Produkterna har sedan blivit så populära att ryktet spridit sig och plötsligt har den stora efterfrågan landat i ett eget märke för världen att ta del av. Men vilka är personerna bakom dessa märken? Och vad är deras specialitet?

Här guidar vi till våra favoritläkare och deras stjärnprodukter.

Dr Levy Switzer­land

Grundat av: Den schweiziske hudläkaren och filantropen Phillip Levy.

Dr Levy Switzerland skaparen.

Doktor Levy är injektionsproffs men tycker att hudens kvalitet är en viktig grund.

Shutterstock/TT

Bakgrund: Doktor Levy är något av en doldis här men en stjärna i hemlandet Schweiz. Där är han ledande på estetiska injektionsbehandlingar men också känd som upphovsman till den icke-kirurgiska behandlingen Nefertiti-lyftet som framför allt ger käklinjen tydligare konturer. Trots att Levy är ett injektionsproffs trycker han på att hudens kvalitet är grunden. Därför behöver man bra produkter hemma. Lösningen blev att ta fram ett eget märke 2013. Då fanns endast en produkt. Sedan dess har man tagit fram några fler men det är fortfarande ett ganska smalt märke och man är generös med att rekommendera andra märken som komplement.

Därför: Dr Levy Swtitzerland har utsetts till ”det bästa sedan botox” av magasinet Tatler för sina innovativa produkter. Här finns ett patenterat komplex som heter Argan Cell Activ där man använt sig av Nobelpris-vinnande forskning om stamceller. Man har hittat en speciell ingrediens som visat sig kunna väcka liv i trötta celler, stimulera förnyelsen på djupet, kicka i gång kollagenproduktionen, boosta produktionen av hyaluronsyra och vrida klockan tillbaka. Vill du ha en hög halt av naturliga ingredienser hittar du också det här.

Våra favoriter: Intense Stem Cell Booster Serum är stjärnprodukten men vi är också väldigt förtjusta i den fina effekt som R3 Cell Matrix Mask ger på direkten. Ca 3 139 kr/­30 ml resp 800 kr/50 ml.

Dr Murad

Grundat av: Den amerikanska hudläkaren och farmaceuten Howard Murad.

Howard Murad grundaren till Dr Murad.

Doktor Murad är en pionjär inom hudvård, hans märke lanserades redan 1989.

Shutterstock/TT

Bakgrund: Murad är en av pionjärerna här, märket lanserades redan 1989 och såldes då enbart på salonger och läkarmottagningar. Fokus var mycket acnebenägen hud. Man var en av de första att använda salicylsyra för att motverka plitor och igentäppta porer. Samtidigt har man alltid haft ett holistiskt synsätt där man även tittat på kost, livsstil och känsloliv för en hud i balans. Dr Murad är också näringsexpert och har forskat mycket om hur man förbättrar cellernas fuktbalans både från in- och utsidan, något han skrivit om i boken The Water Secret. Trots sina 82 år är han fortfarande aktiv och fortsätter att ta fram spännande patent på nya ingredienser och produkter.

Därför: Det här är märket för dig som letar efter skräddarsydda produkter som riktar in sig på våra vanligaste hudproblem, inte bara acne utan också stressad hud, rosacea och pigmenteringar.

Våra favoriter: Får du finnar som dyker upp lite då och då är Blemish Control Rapid Relief Spot Treatment guld att ha i necessären då den dämpar inflammation och får problemet att försvinna snabbt. För en hud som lätt flammar upp med rosacea är Nutrient-Charged Water Gel så skön med sin lätta, djupt återfuktande och oljefria formula. Ca 299 kr/15 ml resp 799 kr/50 ml.

Allt om Kakan Hermanssons hudvårdsmärke

Dr Dennis Gross Skincare

Grundat av: Den amerikanska hudläkaren och kirurgen Dennis Gross.

Dennis Gross är hudläkare och grundare till Dr Dennis Gross Skincare.

Doktor Gross är hudläkare och har skrivit ett antal böcker om ämnet.

Shutterstock/TT

Bakgrund: Med över 25 års erfarenhet som hudläkare och forskare inom hudcancer är Dennis Gross en auktoritet men också en väldigt omtyckt person i branschen. Tillsammans med sin fru för han hela tiden utvecklingen framåt. Han har skrivit ett antal böcker om ämnet och hans hudvårdsmärke, som lanserades år 2000, har vunnit otaliga priser.

Därför: Dr Gross är kungen av smart komponerade, syrabaserade produkter som ger slätare och fräschare hy med fantastisk lyster utan att irritera. Flera av dessa är inspirerade av behandlingarna på kliniken på 5th Avenue i New York. Han använder sig alltid av den senaste teknologin, både när det gäller ingredienser och apparater att använda hemma, som hyllade led-masken DRx Spectra Lite Face Ware Pro.

Våra favoriter: Mest känt är märket för sin lättanvända och effektiva Alpha Beta Universal Daily Peel som nu även finns för kroppen. Prova också den prisbelönta hemmakuren Professional Grade Resurfacing Liquid Peel om du vill ha en mer avancerad produkt att kickstarta huden med och jobba på pigmenteringar. Ca 995 kr resp 1 295 kr.

Dr Brandt

Grundat av: Den amerikanska hudläkaren Frederic Sheldon Brandt.

Frederic Sheldon Brandt grundare av Dr Brandt.

Doktor Brandt öppnade sin första klinik 1980 och grundade sitt egna märke 1995.

Shutterstock/TT

Bakgrund: Dr Brandt var från början specialiserad på leukemi och studerade bland annat hur naturliga ämnen kunde hindra tillväxt av cancer. När han gick vidare till dermatologi och öppnade sin första klinik 1980 tog han med sig kunskapen men fokuserade nu på hudsjukdomar och estetisk dermatologi. Han blev snabbt känd för sin förmåga att föryngra utseendet på sina klienter utan att använda kniven men han har också lagt grund till många genombrott inom hudvård. 1995 grundades hudvårdsmärket Dr Brandt.

Därför: Trots att doktorn inte längre finns med oss så blomstrar märket med både gamla kultfavoriter och nya spännande bekantskaper. Här hittar du framför allt målinriktade formulor som är enkla att använda samtidigt som de verkligen ger synliga resultat i spegeln.

Våra favoriter: DNA Transforming Pearl Serum är en hudvårdshjälte att använda under dagcreme. Den piggar upp mogen hy som får lyster och mindre fina linjer. Vi är också besatta av den nya fantastiska nattbehandlingen Triple Active Retinol Gentle Overnight Renewal Cream med hela tre varianter av A-vitamin. Ca 1 240 kr/50 ml resp 695 kr/30 ml.

Fina nyheter som piggar upp mogen hy kring ögonen

Dr Barbara Sturm Molecular Cosmetics

Grundat av: Den tyska läkaren Barbara Sturm.

Dr Barbara Sturm Molecular Cosmetics grundare Barbara Sturm.

Doktor Sturm är en av de mest eftertraktade estetiska läkarna i världen med kändisar som Kim Kardashian i telefonboken.

Shutterstock/TT

Bakgrund: Efter läkarutbildningen arbetade doktor Sturm med ortopedi, något som väckte ett specialintresse för inflammationer. Det tog hon med sig när hon började inrikta sig på estetiska läkarbehandlingar. På sin första estetiska klinik i Düsseldorf, som öppnades 2006, utvecklade hon en skräddarsydd ansiktscreme baserad på kroppsegna proteiner som motverkar hudens åldrande. Den finns dock inte i märkets sortiment utan kan bara köpas på kliniken. I dag är hon en av världens mest eftertraktade estetiska läkare med stjärnor som Kim Kardashian i telefonboken. Märket är baserat på hennes forskning och erfarenhet kring inflammationer och fokus är att skapa en hälsosam hudbarriär genom att tillföra mycket fukt och dämpa irritationer. Här finns både ansiktsvård och kroppsvård samt kosttillskott. Dr Sturm har också tagit fram en serie för mörkare hudtoner tillsammans med skådespelaren Angela Bassett.

Därför: Om du letar efter hudvård som både är effektiv och varsam mot huden, med en kombination av naturliga extrakt och modern teknologi hittar du det här. Ibland känns produkterna så snälla att man funderar om de kommer att ge resultat – det gör de.

30 budgetfynd för skönhetsälskaren

Våra favoriter: The Good Vitamin C Serum är toppen om du vill ha de fina effekterna av det här hudförbättrande vitaminet, men har en känslig hy. Night Serum är återfuktande, lugnande och antioxidantrika droppar som synbart förbättrar spänst, struktur och barriär medan du sover. Ca 1 469 kr/30 ml resp 3 179 kr/30 ml.