Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Redaktören: Så får du fina lockar med kardborrespolar

10 mar, 2023 
AvJessica Blockström Hember
Fotografshutterstock
två kompisar som fixat håret med kardborrespolar
Fixa drömhåret med den här klassiska retrotrenden.
Annons
Framhäv ögonen – så lägger du en snygg ögonskuggaBrand logo
Framhäv ögonen – så lägger du en snygg ögonskugga

Studsig lockar och ett hår med luftig volym är alltid en trend. Men att få till det med fön och rundborste är inte alltid så lätt. Det tar tid, man får kramp i armarna och resultatet blir inte alltid så där snitsigt som hos frisören. Att gå på salong för ett fönjobb är dessutom en dyr historia. Men det finns ett sätt som kan fixa looken som just nu trendar på TikTik- kardborrespolar. Jo, du läste rätt. De gamla klassiska hårrullarna som fäster sig själva med kardborreband är tillbaka och syns överallt. Du som var med på 90-talet kommer säkert ihåg att det var rullarna man använde för att få riktigt stort hår och snygg böj då. Och nu är de alltså tillbaka. Troligtvis en konsekvens av att vi började testa mer hemmabehandlingar under pandemin. Men hur gör man för att inte trassla in håret i kardborrespolarna utan istället få ett glansigt, studsigt och lockigt hår? Häng med här!

Så lyckas du med kardborrespolar

kvinna med stora blå kardborrespolar

Mest användbara är kardborrespolarna för att skapa volym. Vill du ha tydliga lockar är tång, värmespolar eller så kallad heatless styling bättre. Håret kommer bli studsigt men mer fint böjt än lockigt. Att använda kardborrespolar ser så lätt ut men det är bra att ha med sig lite tips på hur du ska tänka och vad du kan göra för att få det allra bästa resultatet.

Annons

1. Förbered håret med mousse

Börja med att preppa håret. Red ut och grunda med en volymgivande mousse om du startar från torrt hår. Är håret fuktigt? Då kan du använda en fönspray eller saltvattenspray.

2. Kama ut och stöd håret

Använd en bredtandad kam för att dela in håret i sektioner, börja upp på huvudet vid luggen och rulla upp slingor på kardborrespolarna. Rulla mot pannan.Var noga med att rulla hela vägen ner till rötterna. Fortsätt med nästa rulle bakom den första och jobba sedan metodiskt över hela huvudet. Har du väldigt långt och tjockt hår? Då kan du behöva lite extra stöd till spolarna i form av hårclips för att de inte ska rulla upp sig. En sak som är bra att komma ihåg är att du inte måste rulla perfekt. Det blir nästan bättre om dina kardborrespolar inte är perfekt placerade. Då får du ett mer naturligt resultat.

3. Använd hårspray

Spraya varje rulle med en flexibel hårspray för att låsa formen utan att håret känns stickigt eller hårt efteråt.

Annons

4. Stärk lockarna med spray

Har du lite tid? Använd fönen för att snabba på processen. Kör kombinationen hög värme, lägsta luftflöde så att du inte blåser upp några ströstrån och skapar friss. Har du tid att låta det självtorka? Perfekt, det blir väldigt fint. Men du behöver ofta minst en halvtimme.

5. Var försiktiga när du tar ut lockarna

Var lite försiktigt när du sedan plockar ut dina kardborrespolar. Ta dem en och en och se till att du drar åt det håll som du rullat. Är du lite för snabb finns risken att håret trasslar in sig och fastnar så här behöver du lite tålamod. Det betalar sig i slutändan!

6. Låt håret landa efter spolarna

För lite extra lyft, vänd upp och ner på huvudet och spraya lite torrschampo vid rötterna. Upp med huvudet igen och låt det landa några sekunder innan du går igenom håret med din bredtandade kam eller med fingrarna.

Storleken på kardborresple har betydelse

Det finns många olika storlekar på kardborrespolar, från små till de som är stora som cola-burkar. Vilka du väljer kommer avgöra effekten. Har du kort till axellångt är det bäst att använda små till medelstora medan långa hår behöver från mellanstorlek till största varianterna. Ska du göra lockar? Mixa olika storlekar, det ger en fint naturligt fall på håret.

Annons

Flera sätt att använda dina kardborrespolar

Det smarta med kardborrespolar är inte bara att det är lätta att använda. De passar allt från tjockare hår till väldigt tunt, långa som korta även om du får allra bäst resultat i kort till medellångt hår. Det fina är att du kan ha dem till så mycket. När jag beklagade mig över att det var knepigt att få till håret snyggt i nacken tipsade min frisör Anett Tyche om att hon brukar rulla upp det på ett par kardborrespolar bara där för att få volym men också en snyggare finish. Så enkelt och så smart. Samma sak om du vill få till lite snygga böjar på håret kring ansiktet eller få en elegant form på luggen. Du måste inte ha rullarna i hela håret.

Tidssparande styling

kvinna som böjer fransarna och har kardborrespolar i håret

Sist men inte minst så är kardborrespolarna härligt tidssparande. Visst tar det lite tid att få i dem men när du väl gjort det några gånger så märker du att det går allt snabbare. Och när dina kardborrespolar väl är på plats kan du fixa med annat. Jobbar du hemma kan du låta dem sitta i timmar innan det är dags att ta ut, ska du på fest kan du passa på att fixa makeupen när håret ändå är ur vägen. Den typen av styling håller ofta längre än värmeverktyg eftersom du verkligen låser in formen.

blå kardborrespole i storlek XL

Self Grip kardborrespolar i stl XL från Bravehead kostar 89 kr/6 st och du hittar dem här. (reklamlänk)

Annons