Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

5 sätt att använda kokosolja – mirakelkur för huden och håret

06 mar, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT
Kvinna smörjer in kokosolja på huden och ansiktet.
Både huden och håret kan behöva sig en fuktboost ibland.
Kokosoljan har fantastiska egenskaper och kan leverera det samt lite till.
Här är 5 användningsområden för kokosolja på huden och håret.
Annons
Lista: 5 anledningar varför du inte bör tvätta håret i varmt vattenBrand logo
Lista: 5 anledningar varför du inte bör tvätta håret i varmt vatten

Kokos är inte bara en exotisk doft eller smaksättare i dryck och mat. Det är också en superprodukt som du kan använda i din skönhetsrutin. Kokosoljan har nämligen många bra egenskaper som boostar både huden och håret.

Se dock till att välj bort det billiga och härdade kokosfettet i kyldisken. Kokosolja ska vara ekologisk och kallpressad för att du ska kunna ta del av kokosoljans fina egenskaper.

Vad är kokosolja?

Kokosolja eller kokosfett är en olja som utvinns ur kokosnötens kött eller kärna. I rumstemperatur är den fast. Den blir mjuk och flytande först när den värms upp men det gör den redan vid ungefär 25 grader och kan alltså smälta i handen.

Vad är kokosolja bra för?

Kokosolja är återfuktande eftersom den är rik på mättade fetter. Det gör att oljan är bättre lämpad för hår- och hudvård än för matlagning. Det mättade fettsyrorna som ingår i kokosfett påstås ibland vara bra för hälsan och därför bör ingå i kosten men det finns inget stöd för det, enligt Livsmedelsverket. Det är lika ohälsosamt att äta kokosfett som annat mättat fett. Kokosolja innehåller så mycket som 90 procent mättade fettsyror vilket lätt kan bidra till en för hög andel mättat fett – om man använder kokosolja i maten.

Annons

Däremot är det mättade fettet från kokosoljan fantastisk för huden och håret. I kokosoljan finns förutom bra fettsyror även vitaminer, mineraler och antioxidanter. Kokosolja har dessutom lång hållbarhet.

5 tips – då ska du använda kokosolja

Kokosolja i en hand, i en burk och en riktig kokosnöt.
595382144

Du kan använda kokosolja i både håret och på kroppen på olika sätt. Här är några exempel.

1. Kokosolja i ansiktet

Du kan använda kokosolja för att ta bort smink. Kokosoljan löser nämligen upp sminket. Det gäller både vattenfast mascara och foundation. Värm en tesked olja i händerna och gnugga försiktigt över ansiktet och ögonen. Skölj sedan av. För att få bort den oljiga känslan i ansiktet kan du använda vanlig rengöringsmjölk eller gel efteråt.

Kokosolja är också en fuktbomb för ansiktet. Använd kokosolja i ansiktet i stället för ansiktskräm. Men se det som en behandling som du gör då och då, exempelvis en gång i veckan.

Annons

2. Kokosolja i håret

Kokosolja kan också göra underverk för torrt och frissigt hår. Ta lite kokosolja i dina händer, värm upp oljan och stryk försiktigt över håret för att få ett slätt och glansigt hår. Se upp så du inte tar för mycket. Håret kan lätt bli för fett.

Kokosfett är också ett fint alternativ till hårinpackning. Smörj in kokosolja i slutet av din duschrutin i hårlängderna och skölj sedan ur oljan ur håret. Om du vill ge håret en ordentlig boost – sov med kokosoljan i håret över natten.

En kvinna stryker på kokosolja på hårlängderna.
1064424248

3. Kokosolja på kroppen

Det finns knappt några farhågor med kokosolja på kroppen. Det är enbart mumma och huden kommer säga slurp. För väldigt torr hud är kokosolja en räddare i nöden. Du kan välja att enbart smörja in torra partier eller hela kroppen. Kokosolja vårdar extra bra på nagelband, läppar, knän och armbågar. Varför inte använda den som handkräm?

Annons

Du kan även använda kokosoljan som skrubb genom att blanda i strösocker. Sedan är det bara att peela kroppen. Du får en ren och len hud på en och samma gång.

Kokosolja kan också vara ett bra alternativ när du bränt dig i solen, fått insektsbett eller mindre skärsår eftersom den har antiinflammatoriska egenskaper.

4. Kokosolja i duschen

Förutom att du kan använda kokosolja i håret som inpackning och på huden som skrubb kan du även rengöra dig med kokosolja i duschen. Om du är väldigt torr kan du smörja in dig med kokosolja i duschen och sedan ta en varm och lång dusch. Kokosoljan kommer rengöra och smörja in dig. Däremot kan du behöva en mer effektiv tvålrengöring för att få bort exempelvis dålig lukt.

Testa även att använda kokosolja i stället för rakgel nästa gång du ska raka dig under armarna eller på benen. Kokosoljan gör nämligen att rakhyveln glider lätt över huden.

5. Kokosolja på tänderna

Det finns någonting som heter oil pulling, vilket innebär att man sköljer tänderna med kokosolja. Det är en uråldrig metod från ayurveda i Indien och sägs förbättra munhälsan, ge bättre andedräkt och vitare tänder. Det ersätter dock inte vanlig tandborstning utan ska ses som ett komplement.

Välj en doft- och smakfri kokosolja och ta en matsked av den. Försök gurgla oljan i upp emot 20 minuter. Till en början kan det vara svårt men gurgla då så länge du kan. Spotta sedan ut kokosoljan i exempelvis en papperskorg. Avsluta med att borsta tänderna.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons