Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Risvatten i håret är nya trendiga mirakelkuren – så gör du det själv

02 mar, 2023 
AvJessica Blockström Hember
FotografShutterstock/tt
Kvinna får fin glans på sitt långa hår med risvatten
Hemmafixat eller färdigblandat - det här är nya heta kuren som även stjärnorna ses använda för att ge håret glans och lyft.
Risvatten gör mirakel med håret.
Annons
Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"Brand logo
Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"

Visste du att japanska kvinnor under heianperioden hade hår som var så långt att det gick ända ner till golvet? Nyckeln till att deras hår var så välmående, starkt och blankt ska ha varit för att de sköljt det i risvatten, en tradition som kallas yu-su-ru. Nu har den här gamla huskuren plockats upp igen och syns bland annat som något stjärnor likt Cardi B och Kim Kardashian använder för att fixa superglans till sina strån.

cardi b får glansigt hår av risvatten
Rapparen Cardi B får glansigt hår tackvare att hon sköljer det i risvatten, enligt henne själv.

Så fungerar risvatten i håret

Anledningen till att just risvatten sägs ha så fin effekt på allt från hårväxt till glans är att det här vattnet innehåller en rejäl laddning proteiner som bygger upp håret och stimulerar hårsäckarna. Här finns också vitamin C, B och E som även de gör gott för tillväxten genom att stärka hårsäckarna. Du kan skölja genom håret med risvattnet men är du ute efter den här stimulerande effekten som får håret att skjuta fart och boostar tunt hår är det viktigt att du använder det från hårbotten och ut till topparna och masserar in produkten ordentligt i skalpen.

Annons

Risvatten även bra för lockiga hår

Det är inte bara tunt hår som kan dra nytta av risvattnets fina effekter. Har du torrt, skört och lockigt hår kan den här kuren ge bättre studs eftersom håret rent generellt bli mer välmående och fjällskiktet slätas ut.

Så gör du risvatten till håret

risvatten för tunt hår i bunke

För att göra eget risvatten behöver du 1 dl ris, vatten, en bunke och en sprayflaska. Låt riset ligga i en halv liter vatten i ett dygn, sila bort korna och häll upp i sprayflaskan. Byt ut ditt balsam någon gång i veckan mot risvattnet och applicera det på handdukstorkat hår. Massera in i längderna och i hårbotten. Täck håret med en hårturban, duschmössa eller plastpåse och låt sitta i ca 20 minuter innan du sköljer med ljummet vatten. Sedan är det bara att styla som vanligt.

Hårvård inspirerad av risvatten-kur

hårvård inspirerad av risvatten kur från shu uemura

Att göra eget risvatten tar såklart lite tid och det är ingen exakt vetenskap. Det är inte helt lätt att få rätt balans på proteinerna. För mycket av det goda kan överbelasta håret och istället göra det torrt och slitet och få det att gå av lättare. Det är inte heller det mest väldoftande du haft i ditt hår. Därför finns det nu hårvårdsprodukter där man identifierat de viktigaste proteinerna och kombinerat dem med andra välgörande ingredienser. Hos Sju Uemura hittar du t ex den hyllade Izumi Tonic som sedan några månader flyger ut från hyllorna på grund av risvatten-trenden. Och nu kompletterar man med en hel serie hårvårdande produkter på ristemat. Här används proteinerna tillsammans med t ex ceramider. Förutom det stärkande vattnet finns schampo, balsam, inpackning och serum. Det här är hårvård du kan använda varje dag för att få tunt hår att växa sig starkare och tjockare. Shu Uemura har även en hårritual på salong där man har ytterligare vårdande produkter för att boosta håret.

Produkterna i Izumi Tonic-kollektionen från Shu Uemura kostar från 430 kr och du hittar dem här. (reklamlänk)

bild före och efter risvatten serie izumi tonic från shu uemura
Före och efter behandling med Shu Uemuras nya hårvårdsserie Izumi Tonic. Foto Shu Uemura

Då ska du inte använda risvatten för håret

Om du redan använder någon typ av produkt med proteiner så är det bäst att undvika risvatten. Annars kan det bli lite för mycket för håret att ta emot. Samma gäller om din hårbotten är åt det torrare hållet. Om du märker att håret blivit lite väl mättat - kör ett djuprengörande schampo för att återställa det.

Annons