Artikeln innehåller reklamlänkar

Kalle Altin
Sex steg till en perfekt bas
Slå på ljud

Att Nathalie Berzelius skulle bli makeupartist visste hon redan som 4-åring.

– Jag började tidigt klä ut mig och leka med smink. Mina kompisar kladdade mest runt men jag hade ett mer vuxet öga. Alla som såg vad jag gjorde förstod att det var min grej. Det kom faktiskt helt från mig själv. Ingen i min närhet har haft en relation till makeup eller mode. Mormor stod visserligen för en hel del glamour men hon bodde dåi Italien. Jag älskade att hälsa på henne och var bara nio när jag fick sminka henne inför ett cocktailparty första gången.

Trots målmedvetenheten blev det ingen makeuputbildning. Nathalie lärde sig själv och bestämde sig för att gå den hårda skolan. Hon började som assistent till den legendariska makeupartisten Mia Högfeldt.

– Jag visste egentligen inte vad jag kunde när jag kom till henne, och min arbetsväska var löjligt liten. Men Mia lärde mig så mycket tricks och tips. Jag fick testa mig fram och när jag var runt 20 år var jag redo att börja jobba själv.

Är känd för att skapa lyster

Magnus Ahlberg och Nathalie Berzelius.

Magnus Ahlberg och Nathalie Berzelius har ett sminkmärke tillsammans.

John Scarisbrick

Sedan dess har den där lilla arbetsväskan växt till en hel studio. Där tar hon emot allt från pop-prinsessor till privata kunder. Nathalie jobbar alltid med samma bas och är känd för sin glamorösa stil där huden fullkomligt badar i lyster och ögonen glittrar. Alla som någon gång hamnat i hennes magiska händer vet att man går därifrån och känner sig som en stjärna.

– Mitt mål är alltid att göra folk snyggare men jag vill också att de ska känna igen sig. Då är det viktigt att lyssna, plocka upp signaler och få dem att känna sig sedda, oavsett om jag jobbar med modeller eller med privata kunder. Det blir mycket lättare att fotas när du känner dig snygg.

Vem är Nathalie Berzelius?

Gör: Makeupartist.
Ålder: 45 år.
Bor: I Vasastan i Stockholm.
Aktuell: Lanserar makeupmärket Nathalie Berzelius Stockholm tillsammans med kompanjonen Magnus Ahlberg.

Har jobbet förändrats under dina 25 år?

– Produkterna är mycket bättre och arbetet har blivit annorlunda för min egen del. Det är mer röda mattan-jobb i dag, något jag och Marie Serneholt gjort länge, men nu när folk inspireras av utländska galor har det blivit vanligare. Jag jobbar också mycket med influencers när de ska göra samarbeten. Det är annorlunda mot gamla tiders stora produktioner. Här behövs det inte lika många inblandade. Det gör jobbet friare.

Nu kommer egna märket Nathalie Berzelius Stockholm

I slutet av november landade de första produkterna från Nathalie Berzelius Stockholm, ett rykande färskt makeupmärke som Nathalie skapat tillsammans med art directorn Magnus Ahlberg.

Hur kom ni på att ni skulle ha ett eget märke?

– Jag har länge gjort min egen krämiga bronzer, en produkt många velat ha. Den ger huden ett fantastiskt glow. När vi började prata om att ta fram den kommersiellt dök det upp fler produkter vi saknade. Min bronzer är knepig att få exakt som jag vill och jag ger mig inte förrän den är perfekt. Därför blev de första produkterna vi lanserade i stället en hel look med läppglans, läppenna och paletten Riviera Box.

Vad har varit viktigast?

– Att våra produkter ska funka för alla. Vi vill att du ska lyckas få till det själv. Därför finns också tutorials som guidar dig fram till flera olika looker som kan göras med paletten.

Nathalie Berzelius 4 bästa skönhetstips

  1. För extra glow i basen masserar du in ett ansiktsserum eller olja innan du applicerar eventuell primer och foundation.
  2. Arbeta alltid ut foundation på öron och hals så att du får samma ton ­överallt.
  3. Fukta en droppformad makeupsvamp som du sedan duttar på din foundation och concealer med. Det får basen att gifta sig snyggt med huden.
  4. Vill du ha en mer intensiv blick utan att använda eyeliner? Dra en vattenfast kajal längs övre fransraden och se till att trycka in den underifrån mellan fransarna.

5 favoriter i Nathalie Berzelius sminkväska

Blue Aura Cleansing Water, Odacité

Blue Aura Cleansing Water från Odacité

Viktigast för att få en glowig lyster både med och utan makeup är hudvården. Mitt favoritmärke är Odacité med ekologiska, veganska och helt naturliga produkter. Prova till exempel Blue Aura Cleansing Water. Ca 440 kr.

Riviera Box, Nathalie Berzelius

Riveria Box från Nathalie Berzelius

Med Nathalie Berzelius Riviera Box kan du göra oändligt många olika looker. Här får du sju ögonskuggor, ett bronzerpuder, två rouge, en highlighter och ett transparent puder. Ca 1 199 kr.

Luminous Silk Foundation, Armani

Luminous Silk Foundation från Armani

Det här är en favorit som jag använt i många år då den är lagom täckande och ger fin lyster. Ca 560 kr. Du hittar din foundation här (länk till Åhlens).

38 C, Sensai

Mascaran 38 C från Sensai

Problem med att mascaran rinner under ögonen? Testa Sensais 38 C. Jag använder också märkets Eyelash Base på underfransarna. Då sitter mascaran som betong hela dagen. Ca 229 resp 275 kr. Här (länk till Nordicfeel) hittar du mascaran.

Folding Ilash Comb, Tweezerman

Ilashcomb från Tweezerman

Den här är riktigt bra att ha till hands när du behöver kamma bort eventuella klumpar efter mascara-appliceringen. Ca 169 kr. Här (länk till Åhlens) hittar du kammen.

Läs mer:

Skönhetsredaktören: 6 knep för vintertorr hy

Skönhetsredaktören: 9 bästa mascarorna 2020

13 skönhetsprodukter vi inte kunde vara utan på 90-talet – vilka minns du?

Mest läst