Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Skönhetsredaktören: 6 knep för vintertorr hy

13 jan, 2021 
Snö och kyla är både härligt och lite knepigt på samma gång. I alla fall för huden. Foto TT.
När kylan kommer kan du behöva steppa upp rutinen. Här är några smarta knep som hjälper dig.
Annons
Fantastiskt effektiva rengöringsprodukter som är snälla mot miljönBrand logo
Fantastiskt effektiva rengöringsprodukter som är snälla mot miljön

Så kom den till slut - den arktiska kylan. Och med den en redig snösmocka. Jag klagar inte då jag älskar snö och saknat att kunna ge mig ut i skidspåren. Men huden tycker inte det är så värst kul, den reagerar ofta med att bli både torr, röd och skör. Så vad kan man göra? En hel del faktiskt. Här är några av mina knep.

1. Dra ner på morgontvätten.

Jag sveper bara lite snabbt med ett milt micellärvatten för att få bort den värsta nattsvetten och fräscha upp huden. Ska jag gå en morgonsväng så väntar jag med rengöringen tills jag är hemma igen.

Snällt rengörande och samtidigt hudvårdande tack vare mixen av micellärer och fuktbindande socker.

Favorit på micellärhyllan är Filorgas välkomponerade Micellar Solution. Det kostar 245 kr för en rejäl flaska på 400 ml.

2. Lägg till en mjukgörande och skyddande hudolja.

Se bara till att du väljer en bra variant som gör nytta. Du hittar några av mina favoriter här.

Annons

3. Pröva essence.

Gillar du inte olja är den magiska hybriden mellan ansiktsvatten och serum som går djupt ner i hudlagren och fuktbombar ett väldigt bra alternativ. Använd händerna när du applicerar och pressa in produkten, gärna när huden fortfarande är lite fuktig efter tvätten.

Essence är en häftig produktkategori som vi nyligen lärt oss att använda här i väst och Vegan Kombucha Tea Essence är inte bara cool att se på. Den bjuder huden på många välgörande ingredienser.

Vegan Kombucha Tea Essence från Dr. Ceuracle är en riktig dunderbrygd som du dessutom kan använda som fuktmask genom att genomfukta pads eller de pressade tabletter som blir till arkmask när man fuktar dem och låta ligga på huden medan du tar det lite lugnt på soffan. Kombucha är fermenterat te med bakteriekultur och rikt på massor av hudboostande b-vitaminer. Det kostar 399 kr för 150 härliga ml.

4. Kör en rikare creme till natten.

Eller varför inte nattmaska varje kväll i några dagar för att komma på rätt köl igen. Nattmaskutbudet har exploderat de senaste åren och det finns många härliga att välja mellan.

Annons

En härlig nyhet är den lätt citrusdoftande the Dream Mask från svenska Mantle som mixar ekologisk kallextraherad hampa med lakritsrot och bakuchiol, det som brukar kallas naturens retinol. Den här masken är min nya last, så bra är den. Jag har skrivit om det tidigare på bloggen.

The Dream Mask från svenska Mantle gör själ för sitt namn både när det kommer till konsistens och effekt.

the Dream Mask från Mantle kostar 750 kr för 75 sköna ml och den finns bl a på Lyko.

5. Investera i en barriärkräm

Ska du vara ute mycket? Kanske till och med köra en sväng i spåret? Investera i en barriärkräm så skyddar du mot den värsta kylan som nästan kan få huden att kännas som tunn skare. Tänk dock på att välja en som är gjord för ansiktet, det finns även barriärkrämer för barn vilka ofta kan upplevas lite väl feta och rika. En klassiker är t ex Dermalogicas sköna Barrier Repair och ett lite billigare alternativ Avènes Skin Recovery Cream. Vill du inte ha en ren barriärkräm men ändå en liknande effekt så har du vinterns stora snackis bland skönhetsbloggare.

Vinterns stora snackis heter ICE och är en mandeldoftande ceramid-dröm som gör huden redo för rejäl kyla.

ICE från Sunday Riley känns lite fet när man först plockar upp en klick ur burken men den smälter verkligen in i huden. Doften är en tröstande påminnelse om barndomens björnklister. Denna kan du ha både som vanlig dagcreme och barriäralternativ. Den kostar 739 kr och finns bl a på Sephora.

Annons

6. Revidera rutinen

Lägg undan de allra mest aktiva produkterna ett tag, som exfolierande ansiktsvatten eller syrande serum. Jag behåller bara retinolet till natten då det också har uppbyggande effekt. Resten av hudvården innehåller mest mjuka, goa och lugnande ingredienser som betaglukan, bisabolol, -b-vitamin i olika versioner, ceramider, hyaluronsyra, squalane osv.

Läs mer:

Annons