Kvinna utan mjäll borstar håret.
Därför ska du inte duscha för ofta
0:48

Efter reklamen: Därför ska du inte duscha för ofta

(0:48)

Slå på ljud

Mjäll är både vanligt och ofarligt, men det gör det inte roligare att ha för det. Att ha vita flagor som stör i hårbotten eller singlar ner på axlarna tycker nog ingen om. Mjäll uppstår när hudcellerna i hårbotten delar sig och dör för fort, men ingen vet exakt varför det förekommer, och vad som gör att vissa drabbas och andra inte.

Om du lider av mjäll har du säkert testat både ett och annat mjällschampo och –balsam genom åren, men känner kanske fortfarande att du vill hitta något sätt att behandla mjäll utan att behöva lägga dyra pengar på det. Här är tre enkla hårmasker du kan göra hemma, med ingredienser som många av oss redan har hemma i köket.

Hårmask med olivolja

Häll två matskedar balsam i en skål och blanda detta med en matsked olivolja, en matsked ättika och en matsked glycerin. Blanda ihop det noggrant och applicera sedan hårmasken i hårbotten med ett jämnt lager. Låt det vara i 20 minuter innan du sköljer bort med kallt vatten.

Så rengör du din hårborste – enkla sättet

Hårmask med äppelcidervinäger

Blanda en kopp vatten med en sked äppelcidervinäger, tre droppar ren tea tree-olja och en olja i stil med mandelolja. Applicera blandningen i hårbotten och massera in den ordentligt, innan du sköljer bort det efter 20 minuter med ljummet vatten.

Hibiskusmask

Lägg bockhornsklöverfrön i blöt i ett glas vatten över natten, innan du blandar det med hibiskusblad. Du kan också blanda detta med en halv kopp naturell yoghurt innan du blandar det till en pasta. Applicera masken i håret, och jobba dig från hårbotten ut i topparna. Tvätta bort det efter 30 minuter med hjälp av ett schampo utan sulfater.

Bockhornskllverfrön kan du köpa i hälsokostbutik.

Steget du glömmer i din hårrutin – exfoliera hårbotten

Källa: Times now news.

Tips för dig med tunt hår
1:03

Efter reklamen: Tips för dig med tunt hår

(1:03)

Slå på ljud
Mest läst