Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Steget du glömmer i din hårrutin – exfoliera hårbotten

25 apr, 2022 
AvAino Oxblod
Fotografpexels, TT.
Du kanske är noggrann med att använda rätt schampo och balsam, och till och med en regelbunden hårmask.
Men många glömmer bort hårbotten, något som kan kosta när det gäller hårkvaliteten.
Här är steget du glömmer i din hårrutin – och skillnaden det gör!
Annons
Hårtips: Så undviker du irriterad hårbottenBrand logo
Hårtips: Så undviker du irriterad hårbotten

Många som bryr sig om sin hårkvalitet kämpar med att få håret att må så bra som möjligt. Vi följer råd om att inte tvätta håret med schampo för ofta, och när det väl tvättas använder vi produkter som är skonsamma mot håret. Schampot kompletteras med ett vårdande balsam och kanske en hårmask eller inpackning. Men trots allt detta kanske håret ändå inte känns så bra och ser så fint ut som det skulle kunna göra.

Det är för att vi glömmer bort ett avgörande steg i hårtvättsrutinen – exfoliering av hårbotten. Genom att ta hand om hårbotten kommer håret bli friskare och starkare. I hårbotten byggs det lätt upp avlagringar av stylingprodukter, fett och annat som tycker ner håret i onödan.

– Folk tänker inte hår hårbottens hälsa förrän det är ett problem. Vår hud och hårbotten är delar av samma ekosystem. Precis som vi exfolierar, rengör och återfuktar vår hur, så borde vi göra samma sak med vår hårbotten, säger David Adams, frisör, till Self.

Annons

Därför är det bra att skrubba hårbotten

Precis som du kanske skrubbar huden på kroppen för att bli av med döda hudceller så bör du göra samma sak med hårbotten i duschen. Antingen använder du dig av en fysisk exfoliering, som en skrubb, eller så söker du dig istället till kemisk exfoliering, som många föredrar att använda när det kommer till hudvård i ansiktet. Kemisk exfoliering innebär att syror och andra ämnen i produkten exfolierar huden, utan att det är fysiska korn som skrubbar.

De flesta kan förhöja sin hårtvättsrutin med att exfoliera hårbotten, men för personer med hårproblem är det extra viktigt. Lider du av mjäll, märker att håret inte växer som det ska eller att du till och med får tunnare hår behöver du hjälpa hårbotten på traven. Skrubbandet ökar blodcirkulationen till hårbotten, vilket i sin tur främjar hårhälsan och tillväxt.

Om du har problem med eksem eller psoriasis bör du dock undvika att skrubba hårbotten, då det kan förvärra problemen.

Annons