Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så rengör du din hårborste – enkla sättet

15 mar, 2023 
AvJessica Blockström Hember
Fotografshutterstock/TT
Rengöring hårborste ett måste
Med de här enkla stegen gör du både dina hårborstar, ditt hår och din hårbotten en riktigt stor tjänst.
Annons
Se 5 saker att aldrig göra med blött hårBrand logo
Se 5 saker att aldrig göra med blött hår

Du tvättar dina kläder, har en rengöringsrutin för ansiktet, tvålar in dig i duschen och schamponerar håret. Kanske är du till och med duktig på att ta hand om dina penslar och borstar så att de blir fria från smink och smuts emellanåt. Men en sak många glömmer när det kommer till att städa rent är hårborsten. Och det trots att vi använder våra borstar varje dag.

Därför ska du göra rent din hårborste

Dags att rengöra hårborsten? Här drar en kvinna ut hår från en smutsig hårborste.

Det är lätt att se håret som fastnat i din hårborste och kanske bara dra bort de hårstrån som du kan få tag på ibland. Men det räcker inte. Där nere vid hårborstens platta samlas fett, smuts, damm, rester av stylingprodukter och döda hudceller i en salig blandning. Det här kan inte bara göra att din hårborste fungerar dåligt och behöver slängas i förtid. Det kan också ge effekt på både ditt hår och din hårbotten. Det sista du vill är att allt det här ska hamna i håret igen. Det kan nämligen bildas bakterier i hårborsten som inte är bra för din hårbotten. Håret kan bli mer irriterat men också börja lukta. Mixen av döda hudceller och gammalt hår är mumma för bakterier. Dessutom kan gamla stylingrester se ut som mjäll i håret. Och det känns ju trist när det är så enkelt att få till rengöring av dina hårborstar.

Annons

Hur ofta ska du rengöra din hårborste?

Att tvätta dina borstar grundligt brukar vara bra att göra någon gång i månaden. Har du väldigt långt hår eller använder mycket stylingprodukter kan det vara klokt att göra rent den borste, som du använder mest, ungefär varannan vecka. Se åtminstone till att lyfta bort stråna som fastnat i den frekvent.

Så rengör du din hårborste

Första steget är att ta reda på vilken typ av borste du har. Är den av plast med syntetiska strån? Då är det väldigt enkelt att göra rengöra hårborsten. En hårborste med svinborst och med ett handtag av trä behöver du däremot vara lite extra försiktig med.

Hårborste av plast

Ta hjälp av tandborste för rengöring av din hårborste.
  • För att rengöra din hårborste i plats behöver du till att börja med något vasst för att lyfta upp det hår som fastnat i borsten. Det kan vara en pincett eller en kam.

  • Fyll sedan en skål med varmt vatten och droppa ner en klick schampo.

  • Vispa runt borsten i blandningen för att få upp lite bubblor och lägg sedan ner den för att schampo-vattnet ska lösa upp allt som smuts som fastnat i hårborsten.

  • Sätt klockan på max 10 minuter. Mer kan få nylonstrån att mjukna.

  • Ta sedan en ren tandborste och skrubba mellan borststråna för att rugga upp smutsen. Går det inte bort?

Bakpulver är toppen för att få bort det där envisaste gucket. Häll lite bakpulver på tandborsten och skrubba en stund till. När du är klar med skrubbandet sköljer du borsten i ljummet vatten, skakar av och låter den torka på en handduk.

Hårborste med svinborst

Om du skulle lägga en hårborste med svinborst i ett rengörande bad alltför länge kan vattnet sugas in under den studsiga gummikudden på borsten. Det kan vara svårt att få ut vattnet helt vilket kan leda till både bakterietillväxt och dålig lukt. En hårborste med handtag av trä kan också bli förstörd om den är i kontakt med vatten länge. Gör istället så här:

  • Börja med att ta bort allt hår, som fastnat i hårborsten, med din pincett eller kam.

  • Är borsten bara lätt smutsig kan du lägga den ett par minuter i varmt vatten blandat med schampo.

  • Var det länge sedan du gjorde rent din hårborste? Lös upp lite bakpulver i hett vatten och lägg ner borsten några minuter.

  • Ta upp och skrubba bort smuts runt stråna med ren tandborste.

  • Låt torka på en handduk, undvik att snabba på torkprocessen genom att använda värme från din hårfön då det kan förstöra borsten.
Annons