Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Nya hårtrenden som ger dig friskare hår

29 mar, 2022 
AvJessica Blockström Hember
FotografSHUTTERSTOCK/TT
Hårtrend för friskare hår.
Ampoule, primer, nattmask och peeling är ord som för tankarna till hudvårdshyllan. Men nu har de flyttat in även i hårvården. Trenden med välmående och välskötta hår har lett till nya produkter och spännande steg som inte bara uppdaterar den gamla schampo- och balsamrutinen. Du får riktigt fina effekter på håret också!
Annons
Frisören tipsar: Så stylar du håret när det är fuktigtBrand logo
Frisören tipsar: Så stylar du håret när det är fuktigt

Det var en gång en tid då vi såg på håret som något dött. Allt som behövdes för att det skulle hålla sig fräscht var att tvätta bort smuts och kanske även använda balsam för att göra det lättare att borsta igenom.

I dag vet vi bättre. En produkt som blev en ögonöppnare för många är Olaplex. Innan märket lanserades fanns inget som verkligen kunde laga håret. Olaplex visade att det är möjligt.

Förutom att ta bättre hand om stråna har vi nu också börjat fokusera på ett annat område: skalpen och huden som finns där.

–Hårbotten är grunden. Den måste må bra för att håret ska kunna växa ordentligt och bli fint, säger Cecilia Ortmark Söder.

Hon är grundare av Glowid, en stor webbshop med många populära koreanska hudvårdsmärken. Där har precis ett första hårmärke med flera spännande specialprodukter lanserats.

Koreanerna är kända för sina omfattande hudvårdsrutiner. Cecilia berättar att de även är noga med håret och behandlar det på liknande sätt.

Annons

–Den koreanska hårvårdsrutinen består av 10 steg. Man är mycket fokuserad just på skalpen och det finns en mängd peelingar för olika typer av problem.

Kvinna tar hand om sitt hår.
Kvinna som tar hand om sitt hår med balsam.

Inspirationen från hudvårdsvärlden är stor på hårsidan just nu, något som fått namnet skinification. Du hittar ingredienser som tidigare mest använts i serum och cremer för ansiktet men även produkter som arkmask, ampoule, exfoliering, mist, serum och primer för håret. Även stylingprodukterna blir mer och mer vårdande, precis som du allt oftare hittar hudvårdande ingredienser i makeup.

För Mattias Stafsing och Patrik Lernberger, grundare av hår- och hudvårdsmärket Lernberger Stafsing, har det alltid varit en självklarhet att behandla håret som huden. De har haft en primer som vårdar och skyddar både hår och hårbotten redan sedan märkets begynnelse men märker av att folk verkligen börjat anamma detta nu.

Annons

–Det finns ett nyväckt intresse för just håret och hur man kan få det att se hälsosamt ut. Det är också lättare i dag. I samband med att många började leta efter veganska och silikonfria produkter så blev branschen tvungen att hitta nya ingredienser som presterar bättre, säger Patrik.

–För 15 år sedan handlade det mer om volym. Då var ingredienser som polymerer, silikoner och förtjockningsmedel lösningen. De jobbade dock bara på ytan. Nu är fokus i stället på hur man ska få ett friskt och vackert hår. Då behöver man högpresenterande kvalitetsprodukter som får hårbotten i balans och vårdar håret på djupet, säger Mattias.

Vad bör man tänka på när man sätter ihop sin hårvårdsrutin?

–Det finns inga snabba lösningar. För att se verklig skillnad behöver du arbeta långsiktigt och tänka över allt från kost till produkterna du använder. Saker som vilken typ av snodd du har i håret är också viktigt. Skaffa dig en bra men även hållbar rutin, precis som med huden. Blir det för krångligt orkar man inte hålla i det, säger Mattias.

Annons

Kan det bli för mycket?

Precis som man kan överbelasta huden så kan samma hända med hårbotten. En stressad hårbotten är lika illa som allt annat. Det kan hända med alltför mycket massage och starka skrubbar. Undvik att överarbeta. Du vill inte skapa problem. Har du däremot en irriterad skalp, spänd hårbotten eller en torr kaka av till exempel torrschampo över den behöver du hjälpa till.

10 tips för ett välmående hår

1. Tvätta håret varannan till var tredje dag. Använd alltid schampo och balsam som passar din hårtyp men var också noga med vad det innehåller. Allt i ditt schampo sköljs av och åker ner över kroppen. Är det uttorkande kommer det också att göra huden torr.

Kvinna som tvättar sitt hår.
Kvinna som tvättar sitt hår.

2. Använder du mycket torrschampo? Det kan bli som en fet kaka i hårbotten. Då kan en förbehandling vara en god idé. Fett löser fett så använd en oljebaserad produkt och massera in. Det ger en noggrann rengöring samtidigt som den blir väldigt skonsam.

Annons

3. Har du mycket skadat hår? Avsluta med en leave in-behandling.

4. Duscha en primer eller bb-spray över ditt nytvättade och fortfarande fuktiga hår och kamma sedan ut. Då skyddas stråna från det mekaniska slitaget.

5. Var noga med värmeskydd. Det är som solskyddet för ansiktet och motverkar skador.

6. Gör en inpackning en gång i veckan. Ett tips är att ha en bestämd dag, precis som vissa alltid lägger ansiktsmask på söndagar. Det är lätt att tappa bort sig annars.

7. Kör med skalpserum minst ett par gånger i veckan. Det är kontinuiteten som ger den goda effekten och när du känner den blir det till slut naturligt.

Kvinna som tar hårolja i botten av håret.
Kvinna som använder hårolja i hårbotten.

8. Massage av hårbotten kan du göra varje dag – när du har schamponerat, sitter framför datorn eller kanske kollar en serie. Det gäller dock att göra rätt. Sätt fingrarna i hårbotten och cirkla. Se till att huden rör sig när du masserar.

Annons

9. Hur ofta du ska göra en skalpbehandling beror på hur din hårbotten mår. Börjar den strula kan du göra en kur med schampo och balsam som är bra för hårbotten och sedan skalpserum och använda detta i två veckor. Det kan också vara bra att jobba förebyggande när du vet att också huden brukar förändras, till exempel när säsongerna skiftar.

10. Skaffa en kvällsrutin. Borsta ut håret innan du lägger dig för att få ut det naturliga smörjmedel som finns i hårbotten. Gör en nattinpackning emellanåt. Investera i ett sidenörngott som gör skillnad för både hud och hår. Att gnugga huvudet på ett örngott i bomull eller linne sliter på stråna och drar ut fukt.

Favoriterna som lyfter hårrutinen

Hydrating Jelly Mask från Authentic Beauty Concept.
Hydrating Jelly Mask från Authentic Beauty Concept.

Hydrating Jelly Mask från Authentic Beauty Concept är en vegansk inpackning för både torr skalp och torra strån. Den återfuktar och lugnar med välgörare som allantoin, bisabolol, glycerin, panthenol och spirulina. Ca 375 kr/200 ml.

Gemstone Pre-Shampoo Color Protect Masque från R+Co.
Gemstone Pre-Shampoo Color Protect Masque från R+Co.

Gemstone Pre-Shampoo Color Protect Masque från R+Co används före schamponering för att skydda, stärka och bevara intensiteten på färgat hår genom att bland annat sluta fjällskiktet. Ca 429 kr/172 ml.

ACV Vinegar Hair Cap från La’dor.
ACV Vinegar Hair Cap från La’dor.

ACV Vinegar Hair Cap från La’dor är multifunktionell inpackning i arkform. Trä över huvudet, vira in håret och fäst med den lilla häftremsan. Massera från utsidan för att få vinäger, jästextrakt, fruktextrakt och andra sköna ingredienser att städa upp hårbotten och samtidigt ge glans och fyllighet till håret. Ca 229 kr/5 x 30g.

Primer BB Spray från Lernberger Stafsing.
Primer BB Spray från Lernberger Stafsing.

Den moderna klassikern Primer BB Spray från Lernberger Stafsing smörjer hårbotten och jämnar ut pH-värdet på stråna efter hårtvätt. Den innehåller också peptider som fyller ut porösa delar. Det ger ett finare hår och bättre resultat av din styling. Ca 229 kr/200 ml.

Prime Sérum Chroma Thermique från Kérastase.
Prime Sérum Chroma Thermique från Kérastase.

Prime Sérum Chroma Thermique från Kérastase fyller på med fukt och skyddar färgat hår mot både hög stylingvärme och UV-strålar ända tills du tvättar det igen. Här hittar du bland annat spännande ingredienser som Centella asiatica och mjölksyra. Ca 367 kr/150 ml.

Snail Sleeping Hair Ampoule från La’dor.
Snail Sleeping Hair Ampoule från La’dor.

Snail Sleeping Hair Ampoule från La’dor är en leave in-behandling som ger håret fukt, näring och fin fyllighet medan du sover. Bland ingredienserna finns snigelsekret och squalane. 49 kr/20 ml.

Scalp Serum från Lernberger Stafsing.
Scalp Serum från Lernberger Stafsing.

Scalp Serum från Lernberger Stafsing innehåller bland annat aloe vera, allantoin, hyaluronsyra, selleriextrakt och salicylsyra för att återfukta, lugna, dämpa sebumproduktion och exfoliera. Ca 289 kr/100 ml.

Uka Scalp Brush från Kenzan är en liten lättanvänd silikonborste som kan användas i både fuktig och torr hårbotten. Den får fart på cirkulationen och ger ljuvlig massage och skön avslappning. Piggarna är mjukare än på många liknande verktyg.

Deep & Light Scalp Cleansing.
Deep & Light Scalp Cleansing.

Använd gärna tillsammans med Deep & Light Scalp Cleansing från samma märke som löser upp stylingrester och smuts utan att irritera tack vare smart mix av aminosyror. Ca 400 kr resp 225 kr på Ilovebeauty.dk.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons