Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Ögonbryn - 5 vanliga problem och hur du enkelt löser dem

10 apr, 2024 
Helen Mirren på röda mattan med snygga ögonbryn och en kvinna som formar ögonbrynen med pincett
Bångstyriga, tunna, bleka eller kanske med glipor? Har dina bryn sett bättre dagar? Det går att ordna! Brynen gör mycket för hela looken – här är tipsen som hjälper dig att få till dem.
Annons

De består bara av några hundra strån men den som någon gång råkat överplocka, slinta med rakhyvel eller komma fel med saxen vet vad brynen kan göra med utseendet. Ögonbrynen har genom historien alltid varit en del av skönhetsrutinen. I Egypten målade man dem svarta med kol men rakade raskt av dem om katten dog. I Mellanöstern har man sedan urminnes tider använt tvinnade trådar för att få fram formen och under 1500-talet färgade damerna brynen röda för att likna Englands dåvarande drottning Elisabeth.

Här i Europa har vi i modern tid mest nöjt oss med penna och pincett. Fram till för 20 år sedan vill säga. För aldrig har vi varit så besatta av bryn som idag. Det plockas, målas, vaxas och tatueras och till din hjälp finns en hel djungel av produkter och verktyg.

Så hur gör du för att få snygga bryn om det kanske blivit lite glest? Vilken färg ska du välja för att det ska se naturligt ut? Och går det att tämja bryn som helst ligger lite huller om buller? Med några enkla knep och smarta moderna produkter går faktiskt det mesta att fixa när det handlar om bryn. Här är några av våra bästa tips.

Annons

Så får du snygga ögonbryn

Här reder Feminas skönhetsredaktör ut några vanliga frågor och funderingar kring ögonbryn.

Jag har svårt att hitta rätt en färg på brynpenna som blir naturlig. Hur ska jag tänka?

Mest naturligt blir resultatet om du hittar den nyans som liknar färgen på ditt hår som det ser ut vid hårbotten.

Det blir så lätt att jag plockar för mycket bryn när jag ska fixa formen. Har du något knep?

Ta bara de strån som växer utanför formen, det blir snyggast och mest naturligt i ditt ansikte. Använd brynprodukter för att justera och få till övrigt, till exempel om brynen är lite bångstyriga. Använder du förstoringsspegel? Ta ett kliv tillbaka för att se helheten. Det är så lätt att krypa nära och bli lite för övrig i sitt noppande.

Jag har en mindre glipa mitt på brynet. Vilken är bästa produkten för att fylla i där?

De nya tunna och eyeliner-liknande filtspetsprodukterna är perfekt då du lätt kan rita små tunna strån där du vill ha det. Bra att tänka här är att lite räcker långt, även vid det här tillfället är det bra att ta ett kliv bort från spegeln och kika med lite avstånd. Mest naturligt tycker jag det blir om du kombinerar med en brynskugga eller brynmascara ovanpå som fluffar till brynen och binder ihop formen.

Annons

Hjälp! Finns det något som kan få mina alldeles för nitiskt noppade bryn att börja växa igen?

Idag finns massor av bra brynserum som kan hjälpa dig att få bättre fart på tillväxten. Det tar lite tid innan du ser resultat så det gäller att ha lite tålamod och vara noga med att använda varje dag men även där det kanske är tomt nu finns det faktiskt hopp. Ett annat knep är att färga brynen, då kommer de att se tätare och fylligare ut direkt.

Mina bryn är väldigt bångstyriga och vill inte ligga i den formen jag skulle vilja. Finns det något smart sätt att tämja dem på?

Det enklaste sättet är att använda ett brynvax. Det arbetar du in över brynen med hjälp av en spolie-borste och formar sedan, också med borsten. Då kan du verkligen få dem att ligga som klistrade. Men om de är ganska grova och busiga gäller att hitta ett vax som är lite trögare. Alternativt köra tvålmetoden, det som kallas soap brows. Den senare kan du göra med riktig tvål men det finns också produkter som gör det lite mindre kladdigt och mer lättjobbat, det som kallas "brow soap".

Annons

10 bästa produkterna för brynen

1. Pincett, Tweezerman

En bra pincett är ovärderlig och precis det får du med Slant Tweezer från Tweezerman. Den är perfekt slipad och formad för att du ska kunna få fatt även i riktigt korta bryn. Dessutom finns den i många olika färger, med en i klarare ton blir den lättare att hitta i necessären. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

slant tweezer från tweezerman
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

2. Brynserum, Xlash

XBrow Sensitive Eyebrow Serum från Xlash är nytt serum med bland annat alger, peptider och veganskt keratin som stimulerar brynväxten utan att irritera. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
brynserum från xlash
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Brynfärg, Depend

Eyebrow Pen Ultra Thin är Depends senaste succé, en eyeliner-liknande brynfärg med supertunn filtspets som gör att du enkelt kan måla riktigt fina naturlika strån. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

eyebrow pen ultra thin från depend
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

4. Brynfärg för hemmafärgning, L'Oréal Paris

Brow Color Kit från L'Oréal Paris är ny semipermanent hemmafärg för brynen som ger färg på bara fem minuter men sitter upp till fem veckor. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
brow color kit från l'oréal
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

5. Brynvax, Rapide

Brow Milk från Rapide är magiskt ­gelvax som smälter in och enkelt ger fylligare brynlook, den smarta borsten hjälper dig att få en fin form. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

brow milk från rapide
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

6. Brynvax, Browgame

Med prisbelönta Instant Brow Lift Wax från Browgame får du hjälp att fixa brynen precis som du vill ha dem och väljer du den färgade formulan gör den också att brynen ser tätare ut samtidigt som du får till formen. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
browgames färgade instant brow lift wax
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

7. Brynmascara, Anastasia Beverly Hills

Dip Brow Gel är Anastasia Beverly Hills klassiker, en färgad brynmascaran med extra mycket pigment som fyller ut och får brynen att se tätare ut. Den finns i många färger för att du ska hitta exakt rätt matchning. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

klassiska brynmascaran dip brow från anastasia
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

8. Brynpalett, Make Up Store

Med Tri Brow från Make Up Store får du tre nyanser för att kunna ­skapa en så naturlig brynlook som möjligt och det fylliga pudret ger också brynen mer volym. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
brynskugga i tre färger från make up store
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

9. Brynpenna, Sweed

Brow Pencil från Sweed är pigmentrik vässfri penna med superfin och lagom hård spets du kan måla tunna strån och snygga avslut med. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

tunn brynpenna från sweed
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Annons

10. Brynvax, NYX

The Brow Glue från NYX Professional Makeup är smidigt klister som ser till att brynen håller sig på plats, här får du dessutom en liten borste som ger bra kontroll när du jobbar fram formen. Denna finns numera både transparent och med olika nyanser. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

brynklister från nyx
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Proffsknepet för ovana brynfixare

Tycker du att det är knepigt med form och färg? Boka in dig hos en brynstylist. Det finns massor av bra salonger att gå till idag. Där får du hjälp att få till grunden vilket sedan gör det betydligt enklare att fixa brynen hemma.

Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind BaggeBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind Bagge
Annons