Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Fem vanliga fel som gör att din ögonskugga inte sitter kvar

13 okt, 2023 
kvinna med ögonskugga som sitter
Med koll på de här misstagen slipper du allt från skuggfällning under ögonen till puderskugga som fastnar i globlinjen
Annons
Mogen hy #6 – Så undviker du att läppstiftet blöderBrand logo
Mogen hy #6 – Så undviker du att läppstiftet blöder

Älskar du ögonskugga men tycker det är knepigt att få den att sitta kvar? Att skuggor släpper och lägger sig som ett prickigt puderlager under ögonen är ett väldigt vanligt problem men även att färgen blir ojämn och fläckig eller flyttar sig för att samlas i en tjock sträng i globlinjen. Trist när man lagt tid på att få dit en snygg ögonlook. Det finns dock lösningar på alla de här utmaningarna.

5 anledningar till att ögonskugga inte sitter kvar

1. Du har basprodukt på ögonlocken

ögonskuggsprimer som jämnar ut hudtonen

Att svepa concealer eller foundation på ögonlocken innan du lägger på ögonskugga är ingen bra idé. Förutom att deras formula är av det tjockare slaget så är de också ofta feta. Effekten blir inte bara att din ögonskugga kan blir fläckig och kakig. Den får också puderskuggor att lösas upp och smula sig. Vill du ha den utjämnande effekten som t ex concealer kan ha men utan de negativa delarna så är en primer, likt Urban Decays klassiker Primer Potion, ett mycket bättre alternativ. Den har en lätt ton som förutom sina utjämnande egenskaper och fästeffekt får ögonlockens färg att bli jämnare och finare. Den kostar 290 kr och du hittar den här (reklamlänk).

2. Huden är för torr

Precis som att torr hud i ansiktet gör det svårt att få ett jämnt och snyggt resultat av foundation så ställer också torr hud på ögonlocken till det. Anledningen är att dina ögonskuggor inte kan fästa ordentligt. Finishen blir ojämn och färgen lossnar. Undvik det här problemet genom att smörja din ögonkräm också på huden här. Tänk bara på att låta den sjunka in innan du börjar lägga din makeup. En bra ögonkräm som är lätt, mild och skönt återfuktande är Toleriane Dermallergo Eyes från La Roche-Posay. Den kostar 219 kr och du hittar den här. (reklamlänk)

3. Huden är fet

ögonskuggsprimer för feta ögonlock

Trots att huden är så tunn på ögonlocken så är det faktiskt många som lider av den är fet i sig själv, det produceras helt enkelt ett överflöd av olja. Precis som problemet med foundation på ögonlocket så gör även naturligt fett från huden att skuggan inte sätter sig snyggt och snabbt löses upp. Lösningen? Förutom att svepa över locken med lite micellärvatten så är en ögonskuggsprimer i puderformula en riktigt bra hjälp. Mineral Eyeshadow Primer Näckros från Idun Minerals är väldigt bra för just detta. Den kostar 179 kr och du hittar den här (reklamlänk).

Annons

4. För mycket primer

Även om en primer verkligen kan hjälpa dig att få både ögonskugga och eyeliner att sitta bättre så kan det också stjälpa om du inte använder den här typen av produkter rätt. Det vanligaste misstaget är att man helt enkelt tar för mycket produkt vilket får både primern och skuggan att glida alternativt bli kletig. Lägg på tunt tunt, vänta en liten liten stund så primern hinner sätta sig och börja sedan med ditt skuggarbete.

5. Fel teknik

Om du testat alla ovan nämnda förslag men ändå inte får din ögonskugga att hålla så kan det bero på tekniken du använder när du applicerar den. Du har säkert ett antal penslar hemma till din hjälp men problemet är att du inte ska pensla på färgen. Gör du det kommer den mest att ligga på ytan vilket får den att både röra på sig lättare och ramla av snabbare. Arbeta in skuggan ordentligt genom att pressa in den metodiskt med sidan av en platt och/eller tätt packad borste. Sen kan du tona och finjustera.

Lycka till!

Annons