Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Parfymexperten: Perfekta parfymerna för dig med känslig hy och näsa

09 okt, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT, Pressbild.
Dofta på parfym.
Att hitta en bra parfym när du har överkänslig hy eller är känslig mot starka dofter är lättare sagt än gjort – men det går.
Parfymexperten Jenny Rydhström ger sina bästa tips för hur du kan lukta gott, utan att använda dig av potenta parfymer.
– De parfymerna är mycket mildare mot huden, säger Jenny Rydhström till Femina.
Annons
6 Artister som släppt sin egen parfymBrand logo
6 Artister som släppt sin egen parfym

De allra flesta vill lukta gott, och njuter av att hitta en parfymdoft som känns rätt för just dem. Men om du är en person som antigen har känslig hud eller en känslig näsa så kan det vara svårt att hitta en parfym som fungerar för just dig.

Det finns dock en rad bra parfymalternativ, även för känsliga personer. Jenny Rydhström, grundare och vd för Gents samt en entusiastisk parfymkonnässör, menar att det finns parfymer som passar alla.

För den känsliga näsan, som kanske reagerar starkt på tyngre dofter, finns många lättare varianter – skandinaviska parfymer är ofta gjorda på det sättet.

– Parfymer för känsliga näsor kan vara dofter som exempelvis Byredos Blanche, det vill säga milda parfymer av den skandinaviska modellen, säger hon.

Annons

Parfymer för känslig hud

Man behöver inte heller använda parfym för att lukta gott, det går att ta hjälp av mindre koncentrerade produkter.

– Man kan också prova att använda en parfymerad bodylotion i stället. Den innehåller parfym, men är mildare och effekten blir inte lika skarp. Men är det en bra bodylotion så håller doften ändå hela dagen, säger Jenny Rydhström.

Om det snarare är huden som är känslig – du kanske har atopisk hud, lätt blir torr och irriterad eller får allergiska reaktioner – så finns det alternativ till de klassiska parfymerna.

– Är det så att det är huden som är känslig för parfym så finns märken som exempelvis Hermetica, där alkoholen bytts ut mot vatten. Generellt behövs alkohol för att lösa upp doftessensen, men Hermetica har en teknik där de gör det med vatten. De parfymerna är mycket mildare mot huden, och har blivit stora i Europa.

Tips på fyra mascaror för känsliga ögonBrand logo
Tips på fyra mascaror för känsliga ögon
Annons