Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Pernilla Månsson Colt hyllas för stora hårförvandlingen: Nu är jag gråhårig

08 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografJanne Danielsson
Programledaren Pernilla Månsson Colt omfamnar den naturliga hårfärg som hon länge försökt dölja.
I ett ärligt inlägg på Instagram berättar hon om stigmat kring grått hår och befrielsen när hon bestämde sig för att sluta färga.
”Jag färgar inte mer. Går mot silverblond”, skriver SVT-programledaren.
Annons
Pernilla Månsson Colt om den svåra operationenBrand logo
Pernilla Månsson Colt om den svåra operationen

Vi känner igen henne från populära SVT-format så som Packat och klart, Antikrundan, Trädgårdstider, Husdrömmar och Husdrömmar Sicilien. 1995 fick hon dessutom den stora äran att leda svenska folket genom Melodifestivalen.

Den folkkära programledaren Pernilla Månsson Colt har genom åren rockat många olika hårfärger och frisyrer, men det finns en hårfärg hon arbetat hårt för att undvika – tills nu!

SVT-programledarens stora hårförändring: Gjort allt för att dölja

Det finns stunder i livet då vi omfamnar förändring för att markera att vi vänder blad eller går in i ett nytt kapitel av livet. Det kan handla om stora förändringar så som karriärbyte, en ny bostad eller en ny familjemedlem, men mer ofta än sällan satsar vi på utseendeförändringar för att visualisera ganska bokstavligt att vi valt att förnya oss själva. Ja, alla vet vi nog att klippa lugg är en klassiker.

Annons

Men, med det sagt behöver det inte alltid vara lätt att göra en yttre förändring. Särskilt när man är van att se ut på ett visst sätt – och när samhället skapat normer kring att dölja en viss hårfärg. Du gissade rätt, grått hår!

I ett uppmärksammat inlägg på Instagram låter Pernilla Månsson Colt nu visa upp att hon tagit ett beslut att helt enkelt sluta bry sig om samhällsnormerna.

”Vet inte hur många hårfärger – och konstiga frisyrer – jag har haft i mitt liv. Har aldrig varit rädd för att prova orange, lila, tvåfärgat (mörkt under, blont över – min syrra kallade det för panda-frisyren) kort sagt, jag har provat”, skriver hon i inlägget och fortsätter:

”Den här färgen har jag dock gjort allt jag kunnat för att dölja. Varannan vecka i hur många år som helst har jag stått i badrummet och färgat hårbotten. Vem vill bli gråhårig när man bara är 30? I mitt jobb dessutom? Vem vill se ut som sin mormor när allt bara går ut på att hålla sig ung?”

Annons

Pernilla Månsson Colt omfamnar sitt gråa hår: ”Mot silverblond”

Ja, det finns fortfarande ett stigma kring den hårfärg alla vi kvinnor får naturligt med åldern. Något som Pernilla Månsson Colt nu bemöter i sitt Instagraminlägg.

”Men nu har jag gett upp. Jag färgar inte mer. Går mot ”silverblond” ehhh… och försöker fatta att den där personen i spegeln är jag och inte min mamma eller mormor. Försöker hålla mig ung genom att vara aktiv, nyfiken, sova mycket och styrketräna i stället. Och, om man ändrar sig och inte står ut så finns det ju alltid hårfärg i butiken…”, skriver hon i en text som osar någon sorts bitterljuv befrielse mellan raderna.

Kända följarna hyllar gråa håret: ”Sjukt snygg”

Men det är inte bara Pernilla som omfamnat sitt gråa hår, även följarna gör det.

Annons

”Pernilla så fantastiskt vacker DU ÄR !!!”, skriver hennes Husdrömmar Sicilien-kollega inredaren Marie Olsson Nylander.

”Du är så sjukt snygg precis så som du är! Eller i färgat! Eller i vad som helst! Det sitter i dig som person och i allt du är”, skriver Tareq Taylor, som Månsson Colt arbetat tillsammans med i tv-programmet Trädgårdstider.

”My God, så snyggt!”, hälsar TV4-programledaren Jenny Strömstedt.

”DU ÄR HET”, kommenterar SVT-kollegan Farah Abadi.

Vi kan inte annat än att stämma in i hyllningskören!

Annons