Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Philippa Parneviks viktiga solbudskap

24 mar, 2021 
Malignt melanom är den snabbast växande cancerformen i Sverige men många vet inte att man kan drabbas även som ung. Det är något Philippa Parnevik lärt sig den hårda vägen.
Annons
Se Cancerfondens film härBrand logo
Se Cancerfondens film här

Influencern Philippa Parnevik skulle egentligen kolla varför hon tappade så mycket hår men det slutade med en cancer-diagnos. Att hon skulle kunna få malignt melanom fanns inte i hennes värld, trots att hon bor i solstaten Florida.

- Jag trodde aldrig att man kunde få hudcancer när man är så ung, berättar 21-åringen på ett solseminarium hos branschorganisationen KoHF i veckan.

- Läkaren upptäckte en fläck på mitt vänstra ben som efter en vecka visade sig vara malignt melanom. Jag fick verkligen en chock av beskedet.

Sedan dess har hon genomgått tre operationer och går på kontroll var tredje månad för att kunna stoppa framtida fläckar från att bli farliga. Men sjukdomen har påverkat henne på flera plan:

Annons

- Jag har kroppsångest och kollar mig hela tiden av rädsla för att det ska dyka upp nya fläckar. Har man en gång drabbats så kommer det lättare igen, tyvärr.

Philippa berättar att det är vanligt att kvinnor får hudcancer just på vänster vad, något hon själv inte hade en aning om. Så det är viktigt att hålla koll på hela kroppen. Hon är uppväxt i Florida där sol och bad är en del av livsstilen och att steka sig är något helt naturligt som "alla" gör. Nu ser hon som sin uppgift att få andra på bättre tankar.

- Jag vill sprida vidare att man faktiskt kan bli sjuk av solen, något jag själv aldrig tänkte på. Man ska inte steka sig. Jag älskar att sola och bada men numera har jag alltid t-shirt över bikinins, smörjer in mig ordentligt och sitter under parasoll när jag är på stranden. Mitt budskap är att man visst kan njuta av solen, men man ska också ha stor respekt för den!

I Sverige ökade malignt melanom-diagnoserna med 39 % mellan 2009 och 2019, det är just nu den snabbast ökande cancerformen här. Vad kan det bero på? Enligt en undersökning som hudläkare Maria Brolin refererade till på solseminariet solar vi svenskar fortfarande för att vi vill bli bruna och vi solar mycket, betydligt mer än i andra länder. Samtidigt bränner vi oss oftare och skyddar oss sämre. Marias råd är att inte sola aktivt över huvud taget och hon menar också att det är bra att lägga uteaktiviteter till den tiden på dygnet då solen inte är som starkast, dvs mitt på dagen. Det är också klokt att kolla kroppen regelbundet, precis som vi ska checka våra bröst. Mer om hur du kan göra finns att läsa på Pricksäkert!, melanomföreningens kampanj för att få fler att upptäcka hudcancer i tid.

Annons