Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Så räddar du hösttorr hud – 9 knep

22 sep, 2021 
AvJessica Blockström Hember
Fotografolga lioncat, sunsetoned, cottonbro, Andre Furtado alla pexels
Här är proffstipsen som hjälper dig att hålla huden i form när kylan smyger på.
Annons
5 snabba med Dilan Gwyn om kläder och skönhetBrand logo
5 snabba med Dilan Gwyn om kläder och skönhet

Visst är hösten härlig med sina eldiga löv och krispiga luft. Fallande temperaturer påverkar dock huden väldigt snabbt, det gäller speciellt mogen hy. Det går inte många veckor innan sommarens fräscha lyster ett minne blott. Huden blir istället både torr och känslig och obekväm att bo i. Men det finns en hel del du kan göra. Testa de här enkla tipsen både för att hålla huden i form i höst och för att preppa den inför den kommande vintern.

Tänk igenom din rengöringsrutin

hand i rengöringsbubblor
Även om det idag finns snälla skumrengöringar är många sådana mer uttorkande för huden än oljor och balms.

Se till att vattnet inte är för varmt, varken när du tvättar ansiktet eller står i duschen. Har du inte redan milda rengöringsprodukter så bör du byta till det för att inte ta bort hudens egen skyddsbarriär. En gammal sanning är att allt som bubblar är uttorkande för huden. Det stämmer inte riktigt längre men har du väldigt torr hy är det ändå bättre att välja ett balm eller en olja som rengöring.

Annons

Byt till en säsongsanpassad nattprodukt

nattcreme med ceramider och mild lavendeldoft

Det behöver nödvändigtvis inte vara en rikare konsistens men din hy behöver mer näring nu jämfört med på sommaren. Leta efter något som fyller på med t ex fettsyror och ceramider till natten. En härlig är Confidence in Your Beauty Sleep från It Cosmetics där du får en mix av ceramider, hyaluronsyra och adesonin. Den har dessutom en lugnande doft av lavendel. Confidence in Your Beauty Sleep kostar 540 kr och finns ANNONS här.

Annons

Lägg till ett essence

essence som ger fukt och har lugnande effekt

Lager på lager av fukt är ett riktigt bra sätt att behålla huden återfuktad länge. Essence är ett rikare och krämigare ansiktsvatten som ger just fukt på djupet. Det här är en väldigt bra produkt att lägga till rutinen om du lätt blir torr. Pröva t ex hyllade Vegan Kombucha Tea Essence från Dr Ceuracle som både ger fukt på djupet men också hjälper till med yttorrhet och har lugnande effekt. Den kostar 499 kr/150 ml och finns ANNONS här.

Annons

Hoppa inte över peelingen

mild vegansk ansiktspeeling

När huden blir torr samlar den lättare på sig döda hudceller. För att ta till sig viktig fukt och näring bättre är det viktigt att städa rent på ytan med jämna mellanrum. Använd gärna en variant som exfolierar milt med en mix av enzymer och syror snarare än korn som kan irritera. Favorit som också är snäll mot plånboken är Indy Beautys sköna 3 in 1 Exfoliating Facial Mask. Den kostar 149 kr och finns ANNONS här.

Stoppa undan misten

Att mista är ljuvligt skönt men om du fuktdusch innehåller hyaluronsyra och luften är torr finns risken att huden faktiskt blir torrare efteråt. Om du älskar mistandet och inte vill vara utan - byt till en variant utan hyaluronsyra och om möjligt, smörj in dig med en fuktcreme efteråt. Mist med ett gott gäng antioxidanter som ger fint skydd mot t ex luftföroreningar är Daily Defense Mist från PCA Skin. Den kostar 595 kr/60 ml och finns här.

Annons

Investera i en luftfuktare

luftfuktare som sprider fukt i rummet

En av anledningarna till att huden blir torrare på höst och vinter är att luften blir väldigt torr och fuktfattig. Det gör att den fukt du har i huden lättare försvinner ut i oändligheten. Då är en luftfuktare i sovrummet toppen. En lyxig variant hittar du från ingenjörsgenierna på Dyson där du också får luftrenare och fläkt. Du ser också luftens kvalitet enkelt på displayen. Pure Humidify + Cool från Dyson kostar 7190 kr och den finns här.

Annons

Boosta med ansiktsmask

kvinna som penslar på ansiktsmask

Mätta huden emellanåt med hjälp av en ansiktsmask som främst är fuktgivande. En prisvärd och behaglig mask som också stärker barriären och som du kan sova med är Skin Treats Moisture Support Overnight Face Mask. Den kostar 229 kr och finns ANNONS här.

Glöm inte solskyddet

Även om strålarna inte känns så starka nu som på sommaren så ligger solen bakom både ålderstecken och torrare hy. Däremot kan du välja en lättare produkt som fungerar med övriga rutinen eller satsa på en dagcreme där SPF ingår. En av de bästa är Day Cream SPF 30 från Verso. Den kostar 899 kr och finns ANNONS här.

Återfukta från insidan

Bästa sättet att få i sig fukt från insidan är inte att bälga i sig vatten. Kroppen har mycket lättare att ta till sig vitamin, mineraler, spårämnen och fuktämnen om du äter vattenrika grönsaker och frukt.

Annons