Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Amys helvändning – rakade av allt och omfamnade sitt gråa hår

20 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
När tvåbarnsmamman Amy Jowett gick igenom ett uppbrott bestämde hon sig för att göra en helvändning.
Efter att ha färgat håret sen hon var 14 år gammal rakade hon av sig allt och började omfamna sitt gråa barr.
– När jag rakade av allt var det nästan som att en sten hade släppt från mina axlar, säger hon till The Mirror.
Annons
10 kändiskvinnor som rockar grått hår (FEMINA)Brand logo
10 kändiskvinnor som rockar grått hår (FEMINA)

Sedan Amy Jowett var 14 år hade hon färgat håret i alla möjliga färger; blont, mörkbrunt, rosa och lila. Men förutom att hon tyckte om att experimentera med sitt utseende så fyllde färgandet en annan funktion – det täckte hennes gråa hårstrån.

Efter att ha gått igenom en skilsmässa från mannen hon har två barn med 2010 började Amy känna att hon tappade bort sig själv. Hon mådde dåligt och hade inget självförtroende, och dolde sig själv bakom olika hårfärger och tatueringar.

Annons

När hon tio år senare, 2020, gick igenom ett nytt uppbrott kände hon plötsligt att det fick vara nog. Hon gick till frisören för att få en ny look som skulle passa hennes singeljag, men kände sig inte alls nöjd när hon kom därifrån. Eftersom hon alltid hade velat testa att raka av allt hår såg hon nu sin chans.

– När jag rakade av allt var det nästan som att en sten hade släppt från mina axlar, för det hade definierat mig och vad folk tyckte om mig under så lång tid. Det var terapeutiskt. Jag hade precis gjort slut med killen jag dejtade, så jag antar att jag skulle beskriva det som en nystart, berättar hon i en intervju med The Mirror.

Håret mår bättre sedan hon slutade färga

Efter att ha rakat av sig håret bestämde sig Amy för att omfamna sina gråa strån, och sluta färga håret. Hon kallar det för ett ”livsomvälvande beslut”, och menar att hennes hår mår bättre än någonsin.

Annons

– Jag har bättre självförtroende, känner mig modig som har gjort det och är generellt bara gladare. Jag bryr mig inte om vad andra tycker om det, säger hon till tidningen.

Amy älskar sitt gråa hår nu, och hyllar rörelsen bland amerikanska skådespelare som Andie MacDowell och Allison Janney, som slutat färga över sitt gråa hår.

– Min attityd har förändrats väldigt mycket. Gör vad du vill med ditt hår, alla är vackra på sitt eget sätt, säger hon.

Annons