Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Kändiskvinnorna som bryter mot ”hårregeln” för moget hår

16 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografVictoria Jones, Photo Image Press/Shutterstock
Här är tre kända kvinnor över 50, som bryter mot den föråldrade hårregeln och satsar på långt hår.
– Det är ganska radikalt, säger skådespelaren Helen Mirren i en intervju i brittisk tv.
Annons
7 kändisar med deras naturliga hårfärgBrand logo
7 kändisar med deras naturliga hårfärg

Det finns många oskrivna skönhetsnormer och regler för kvinnor över 50 att förhålla sig till, oavsett om man är medveten om dem eller ej. En sådan oskriven regel är att kvinnor, efter en viss ålder, ska klippa håret kort. Varför då?

Den 54-åriga författaren och krönikören Kathleen Baird-Murray skriver för Vogue om den nya hårtrenden för kvinnor i åldern 50 plus, som växer i popularitet: att satsa på en frisyr med långt hår.

Hon argumenterar för att hon själv alltid haft långt hår och inte skulle känna sig ”som mig själv” i en kortare frisyr. Hon skriver vidare:

”Långt hår efter en viss ålder har blivit ett statement i sig själv. Det ger dig en närvaro i rummet, och förhindrar den där osynlighetsmanteln från att falla över dig. Det blir som en signatur lika igenkännbar som andra markörer vi kvinnor använt oss av genom historien – för att förhindra, medvetet eller omedvetet, att vi försvinner eller blir ignorerade. Jag tänker på de där tjocka glasögonbågarna á la Iris Apfel, eller ett klassiskt rött läppstift.”

Annons

Som så ofta är fallet med trender, särskilt för hår, så börjar det ofta hos kändisarna vi inspireras av. Här är tre kända kvinnliga skådespelare som valt att kasta ut regelboken och bryta det föråldrade (skämt åsido) idealet!

Helen Mirren: Mitt långa hår är ganska radikalt

Helen Mirren

Den 77-åriga skådespelaren Helen Mirren har, den senaste tiden, uppmärksammats för hennes långa silversvall. Just för att det bryter mot stereotypen för hur en äldre kvinna ”ska” se ut.

När hon, i förra veckan, gästade det brittiska morgonprogrammet Lorraine (motsvarigheten till svenska Nyhetsmorgon), berättade hon om varför hon tror att stereotypen existerar:

– Du ”ska” inte ha långt hår efter en viss ålder, eftersom håret blir tunnare och kvaliteten försämras..., säger hon och berättar vidare hur hon själv övergav den korta bob-frisyren, som tidigare var hennes signatur, under coronapandemin. Då hon befann sig i riskgrupp och isolering kunde hon besöka frisören och håret fick därmed växa vilt.

Annons

– Jag tänkte, vet du vad... det är ganska coolt ändå! Jag ska nog behålla mitt långa hår ett tag till i alla fall, även om det kanske ryker någon gång i framtiden. Överraskande nog har jag faktiskt njutit av att ha lite längd. Det är ganska radikalt.

Demi Moore: Färgar sitt långa hår

Demi Moore

Skådespelaren Demi Moore, har precis passerat 60 års ålder, och håller fast vid sitt långa hår, som hon burit i decennier nu.

Nicola Clarke, en av Hollywoods mest anlitade hårstylister, berättar för Kathleen Baird-Murray om vikten av att ta hand om moget hår – särskilt om man väljer att spara ut det likt Demi.

Efter omkring 50-årsstrecket blir håret torrare, mindre glansigt, får en annan textur och förlorar dessutom färgpigmentet melanin (det är förlusten av det pigmentet som gör att håret blir grått när vi blir äldre).

Annons

Om du vill färga ditt gråa hår:

Hårstylisten rekommenderar att om du, likt Demi vill färga ditt långa mogna hår, ska be din frisör att ge dig en halv nyans ljusare än din riktiga hårfärg.

– Det bidrar till att håret ser mer levande ut och att färgen inte känns lika ”mastig”. Jag skulle också rekommendera att addera någon som ger håret glans, för det gör att håret ser yngre ut.

Om du vill omfamna ditt gråa hår:

Om du däremot omfamnar ditt vita hår, likt Helen Mirren rekommenderar hon att man bokar tid hos frisören med jämna mellanrum ändå, och att man själv kan använda sig av olika typer av silverschampoon (dock utan för mycket lila pigment), för att hålla färgen fräsch och levande.

Dessa schampoon kan dock torka ut håret, så då är det viktigt att ge håret inpackningar eller behandlingar som tillför fukt.

Sarah Jessica Parker: Kalla mig inte modig för att jag har grått hår

Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker, yngst i skaran, är 57 år. Inför premiären av Sex and the City-uppföljaren And Just Like That... uppmärksammades tv-seriens huvudrollsinnehavare Sarah Jessica Parkers hår.

Annons

Det var dock inte längden på hennes hår som hamnade i fokus, utan hennes färg. Det uppmärksammades nämligen att stjärnan, som är verksam i en av de mest utseende- och åldersfixerade branschen i hela världen, inte låtit färga de gråa stråken som börjat synas i hennes hår.

Efteråt hyllades hon för beslutet och kallades för ”modig”. Men det föll inte i god jord hos Sex and the City-stjärnan.

I en intervju med Allure från 2022 berättade Sarah Jessica Parker att hon minsann inte ville hyllas för sitt hår, och att hon dessutom inte ens har slutat färga håret.

– Jag kände snälla, snälla applådera någon annans mod, sa hon till tidningen och fortsatte vidare:

– Jag bara … bryr mig inte tillräckligt mycket. När jag går ut genom dörren vill jag känna mig okej – enligt min egen måttstock. Jag är inte befriad från fåfänga, jag antar att jag bara inte bryr mig tillräckligt mycket om alla andras åsikt, säger hon till tidningen.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons