Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Hudforskaren: Därför skulle jag aldrig använda foundation

13 mar, 2023 
AvJosefin Westin
Johanna Gillbro på Skinome.
Hudforskaren Johanna Gillbro kan allting om huden och har synat den in till minsta cell.
Hur ser hennes egen skönhetsrutin ut med all hennes kunskap?
Här är hudforskarens 4 skönhetsknep.
Annons
Så föryngrar du huden med tio årBrand logo
Så föryngrar du huden med tio år

Johanna Gillbro har forskat om huden, skrivit en bok om huden och grundat ett eget hudvårdsmärke, Skinome, för huden. Femina bara måste fråga henne om hennes egna skönhetsknep. Vad har hon för skönhetsrutin?

Förutom att hon använder sitt eget hudvårdsmärke – här kommer hennes bästa tips.

Johanna Gillbro på Skinome avslöjar sina bästa skönhetstips.
När Johanna Gillbro var i 20-årsåldern och började forska om huden ändrade hon helt sitt sätt att ta hand om sin hud.

Tvättar aldrig ansiktet på morgonen

Marknaden översköljs av nya hudvårdsmärken och produkter. Det är lätt hänt att man som konsument köper mer produkter än man behöver. Johanna Gillbro däremot har en avskalad skönhetsrutin.

– Jag tvättar aldrig mitt ansikte på morgonen och jag tvättar det bara på kvällen om jag har haft smink eller varit inne i stan. Annars sköljer jag det bara med vatten, berättar hon.

Anledningen är att hon vill bevara hudens naturliga fetter.

Annons

– På natten bildas en massa bra fetter i huden och det ska man komma ihåg att det är varje hudvårdbolags dröm att hitta den perfekta signaturen för det som huden faktiskt producerar.

Johanna Gillbro vill bevara det som huden producerar på natten för att skydda hudens barriärfunktion och alltså inte tvätta bort det. På morgonen lägger hon alltid på ny dagkräm på det otvättade ansiktet.

Undviker spf under vinterhalvåret

Gillbro använder bara solskydd med minst spf 50 från april till september. Under vinterhalvåret låter hon bli.

– För då är UV-index så pass lågt att man inte behöver solskydd på huden.

Kvinna som tvättar ansiktet på morgonen.
Johanna Gillbro varken tvättar ansiktet på morgonen och är restriktiv med att smörja in huden med solskyddsfaktor.

UV-filter har inget egenvärde för huden och kan snarare försämra produktsensoriken, menar hon.

– UV-filtret är egentligen bara där för att absorbera eller reflektera UV-ljus. Är det inget UV-ljus så är det helt onödigt. Det finns inte heller några UV-filter som har en positiv effekt på miljön så när de inte behövs då är det bättre att låta bli.

Annons

När man väljer UV-filter så tycker Johanna att man bör undvika äldre varianter av kemiska filter. De kan penetrera huden och komma in i kroppen. Det ser man många gånger i de äldre varianterna att det går att mäta i urinen. Den typen av solkrämer är alltså kontraproduktivt. UV-filter som endast ska ligga på hudens yta tränger in i huden och vidare ut i kroppen eftersom de har så liten molekylvikt. På listan över kemiska filter som du bör undvika finns oxybenzone, även kallad benzaphenone-3, och andra filter som visat sig har hormonstörande eller allergiframkallande effekt.

– Jag är väldigt försiktig med vad jag över huvud taget applicerar på huden. Därför är våra produkter väldigt minimalistiska och vi försöker skala bort allt som inte är där av rätt anledning.

Använder inte flytande foundation

Hennes forskning har gjort att hon har blivit ännu mer försiktig med vad hon applicerar på huden. Det gäller även smink och har gjort att hon helt valt bort foundation.

Annons

– Om jag använder smink så är det i pulverform. I traditionella foundations där man också har vatten på innehållslistan så krävs konserveringsmedel och andra tillsatser. Det behöver man inte i pulverformat.

Äter bra för huden

Vi är vad vi äter gäller även huden. Det har gjort att Johanna Gillbro tänker extra mycket på vad hon äter.

– Jag brukar alltid säga att huden är ett organ som vilket organ som helst och som mår bra av eller dåligt av det vi äter. De vitaminer och mineraler som vi äter fraktas ut och delas ut till olika organ. Tittar vi på mineralen zink som är väldigt viktig för huden så kommer sex procent av den zinken vi äter landa i huden. Det är viktigt att vi får i oss de vitaminer och mineraler som är viktiga för huden också genom kosten.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons